Az Én szervezetem: A Pajzsmirigy

  • 2022.
    júl
  • 22
https://ggwebsite.com
- Na, kedves olvasóm csusszanjunk lejjebb Glandula Thyroideahoz!
- Akarom mondani pajzsmirigyékhez.
- Hahó, pillangó kisasszony? Alszik vagy munkálkodik?
- Igen-igen vagyok, éppen elszenderedtem miben lehetek a szolgálatodra Szív?
- Csak néhány kérdéssel...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

- Na, kedves olvasóm csusszanjunk lejjebb Glandula Thyroideahoz!

- Akarom mondani pajzsmirigyékhez.

- Hahó, pillangó kisasszony? Alszik vagy munkálkodik?

- Igen-igen vagyok, éppen elszenderedtem miben lehetek a szolgálatodra Szív?

- Csak néhány kérdéssel fordulnék hozzád kisasszony, mivel felmérést végzek.

- Miféle felmérést?

- Oh, csak amolyan igényfelmérés és érdeklődés a tevékenységeid iránt.

- Értem remek, akkor kérdezz!

- Mi az alapvető funkciód?

- Elmesélem először, hogy milyen a külsőm, mert nagyon adok ám rá! Pillangóhoz hasonló formában pompázom, a nyakon csüccsenek. Gége barátom alatt és pontosan a Légcső előtt. Termeléses feladat jutott nekem, hormonokat készítek elő. Három félét

Trijód-Tironint, Tiroxint, és Kálcitonint ezek a pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak. A jódra azért van szükséged, hogy gyorsaságra ösztökéljék, aprócska szorgos sejtjeidet gyorsítják bennük az anyagcserét és a bennük zajló kémiai folyamatokat is. Mini katalizátorként. E hormonok hatással vannak a Te növekedésedre is. Emellett figyelnek a szív és az idegrendszered működésedre is. Nekem csak a termelési feladat jutott a test terébe az agyalapi mirigy bocsátja ki gondos megfontolással. A Kalcitonint a Parafollikuláris sejtek termelik ezek a sejtek a pajzsmirigy szöveteimben dolgoznak. Ők a test vérének a kálcium szintjének szabályozásában játszanak fontos szerepet.

Biztosan tudod mire jó a kálcium ion? Igaz?

Ebből van a legtöbb a testedben a csontok és a fogak felépítéséhez van kálciumra szükséged.  Ezen kívül az idegimpulzusok zavartalan működését is segítik.

Valamint az izmaid a kálciumion közreműködésével húzódnak össze. És a véred alvadásában is segít, hogy ne vérezz el. Ez igen hasznos szinte életfontosságú feladat.

Nos, a kálcitonoknak az a legnagyobb szerepe, hogy csökkenti a vérben lévő kálcium szintet. Nyílván, ahogy a vér kálcium szintje emelkedik, megnő a kálcitonin termelés is.

Kálcitoninnak a másik munkatársa a Parathormon együtt tökéletes eredményt érnek el.

Parathormon származási helye a mellékpajzsmirigy.

Mellékpajzsmirigyünk a Nekem háttal hátsó felszínemen üldögél és négy darab aprócska mellékpajzsmirigy lakik itt. Nos, az ő szerepe, hogy a vér kálcium szintjét emeli a csont bontásával, ami a vékonybélbe kerül, és innen szívódik fel, mégpedig a Vesék segítségével, pontosan egy szívó hatással kálcium visszaszívásának serkentésével teszi ezt, páros szervecskéd, de erről a nagyon- nagyon fontos szervedről is tudakozom, ne aggódj! Szóval az efféle hormonokat a vérszintjétől függően blokkoljuk, együttes erőnkkel vagy éppen serkentjük.

Tested nagyon bonyolult szigorú szabályoknak megfelelő rendkívül összehangolt Szent Templomod.

 Arra kérünk, nagyon becsüld meg, mert egy csoda az a folyamat, ami benned zajlik. Téged szolgál, hogy minden napod észrevétlenül tökéletesen működjön, és a teendőidre tudj zökkenőmentesen koncentrálni! Mert a tested működésénél fontosabb az a feladatod, amiért közénk születtél, erre a bámulatba ejtő gyönyörű Föld Bolygóra. Földanyánk szintén dobog, lüktet, él, még, ha mi nem is halljuk erre a gömbölyű tökéletes teremtményre életed helyszínére szintén figyelj oda! Ha lágyan kérhetlek. Tiszteld, gondozd, és küld felé szeretetet ölelést bármelyik nap. Sokat látogassátok az erdőt és a benne élő lakóit, hogy tudd mi volt az eredeti otthonunk.

- Ez nem semmi üzenet kedves Glandulánk!

- Oh, nem tesz semmit! Tudatosabbak vagyunk, mint gondolnád, mert minden mindennel összefügg, tudod, együttműködünk a bolygóval és az egész Univerzummal csak ebbe most ne merüljünk el, ez kicsit hosszadalmasabb téma. Mindenesetre fontos az erdő látogatása, hiszen feltöltött természetes mágnesességgel, amitől újra erőre kapunk.

- Végezetül mire volna szükséged, miről gondoskodhatok?

- Hogy mit szerezz be nekünk? Hmmmm….például tengeri algát, és tengeri halat,  hagymafélét, tojássárgáját, sárgabarackot, datolyát, szilvát,

- Ohohhhh petrezselymet is, tehéntejet, és sajtot, csirkehúst.

- Ennyi a kívánságotok?

- Ennyi volna, bizony!

- Rendben feljegyeztem a megrendelésbe.

- Sziasztok, jó pihenést!

- Ohh pihenés az nincs csak lassított tempó!

- Szép álmokat!

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...