Az Én szervezetem: A Szájüreg

 • 2022.
  júl
 • 22

https://fejlesztem.hu/
- Jöhet az a kis cserfes szájacska, a kerepelő! Most a száj lesz reflektorfényben pár szó erejéig. Na nem mennénk vissza a papucsállatkákig. Egyből bele is vágnék.
Ezernyi kérdés kering körülöttem a száj működését illetően. Bátran meg is szólítom.
 
- Sz...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

- Jöhet az a kis cserfes szájacska, a kerepelő! Most a száj lesz reflektorfényben pár szó erejéig. Na nem mennénk vissza a papucsállatkákig. Egyből bele is vágnék.

Ezernyi kérdés kering körülöttem a száj működését illetően. Bátran meg is szólítom.

 

- Szájacska volna hozzád pár kérdésem.

- Hát, szia rég nem látott Szív! – Hogy vagy? Nem beszéltünk vagy 1000 éve!

Bár minden nap a ritmusodra dolgozik itt mindenki, de mégis csak más, ha beszélgetünk

kicsit! Nem igaz?

 • Na halljátok erről beszéltem! – Be nem áll!
 • Jaj csak érdeklődöm jó szívű barátom!
 • Jó érzés köszönöm.
 • Nos, mesélj magadról, bármiről az elejéről kezd!
 • Hol is kezdjem…. lássuk csak, nagyon sokat segítenek a fogacskák mivel, felaprítják a táplálékot és ezzel segítenek a gyomornak.
 • Be sem mutatkoztam kedves olvasóm Cavum Oris vagyok! Folytatom is a mondandómat.
 • Az arcizmok rágóizmok és nyelv is jó barátaim sokat dolgozunk együtt. Szóval velük együtt aprítjuk fel az élelmet.
 • A nyelv tetején és a szájüreg belsejében rengeteg ízérző receptorok laknak.

Pompás, és mire vannak mire jók?

- Ha bekerül a hozzám élelem ezek a receptorok serkentő kedvet váltanak vagy undort.

- Nahát, ez igen érdekes milyen okosak elbűvölő hallani is.

Visszatérve a fogacskákhoz engem a nyál támogat, a fogak szerepe a rágásban van és, ha étel nyállal keveredik már meg is kezdődött az előemésztés.

A nyálnak fontos szerepe hogy beborítsa a szájüregecskédet. Ezt pedig 3 pár nyálmirigy termeli, mutatom. Egyik a fültöved alatt található Fültőmirigy a másik az Állkapocs alatti mirigy és a harmadik a Nyelvecskéd alatti mirigy.

Mirigyek van valami említésre méltó fontos dolog róluk?

Persze, Változó kémhatású összetételű nyálat termelnek. Nyílván a szájba bekerülő tápláléktól függ, az hogy mit készítenek el. Függ az étel mennyiségétől-szárazanyagtartalmától is persze. Segíti a nyelést is. Ez reflexszerű és az agyidegek segítik a kiválasztási folyamatainkat. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy fertőtlenítenek minden behatolót. Naponta 1500 milliliter nyálat termelünk.

- Mi még a feladata?

- Természetesen a falat csúszását segítik elő és oldja a tápanyagot, biztosítja a nyelv és az ajak mozgását, hiszen összetapadnának nélkülük.

A száj, azaz én nem utolsó sorban a beszéd képzését segítem a hang formálását az artikulálással, ebben a nyelv is és a gége is segít nekem.

- Szia- szia Larynx vagyok elmesélem, hogy hogyan tudok hangot képezni jó?

- Így hipp hopp itt termesz? Larynx?

- Akkor mesélj, csupa fül vagyok!

- A torkodban lakom és nagy jelentőségem van abban, hogy beszélni tudj! Úgy képzelj el, mint egy tölcsért, amiből a folyadékot leszűrjük, és ami alkot az a porcszövet, porcból épülök fel nem pedig csontból. Én, mint egy kis tölcsérke összekötök a jelenlétemmel két szervet: a garatot és a légcsövet. A belső részemben pedig a hangszalag fejlődött ki két kifeszült lemezke. Ha beszélsz, közben az izmaim gégeizmaim egymás felé húzzák a hangszalagokat és kifeszítik. Így amit kilélegzel, a levegőt megrezegteti a hangszalagjaidat. Így képzed a hangot. Így önmagában kevés, hogy mi is rendesen halljuk, erősítő szükséges ezek pedig a garat száj orrüreg az orrmelléküreg felerősítik, beszéddé pedig a nyelved és az ajkad formálja. Különbség van férfi és női hangszalag között, mert a férfiaké hosszabb és vastagabb rezgés száma is kisebb így mélyebb a hang.

- Ez nagyszerű!

- És mire lenne szükségetek tápanyag szempontjából? Mi lehet az, ami segíti a minden napi teendőtöket?

- Hát a nyálkahártyánk védelmét céloznám meg! Természetesen, szerintünk olyan vitaminokra ásványi anyagokra lenne szükségünk, amire a jó öreg immunrendszernek is. C-vitamin, ami minden citrusfélében megtalálható kiviben, grapefruitban kimagasló mennyiségben.

A-vitamin a jól ismert béta –karotin sütőtök, répa, meleg hársfatea ezt megelőzésképpen főleg hideg időben érdemes kortyolgatnotok családtagokkal.  Szeretnénk cinket, ami a búzacsírában, tökmagban, sörélesztőben, tojásban, mustárban, báránybordában, marhafartőben, osztrigában, rákban tengeri, halakban megtalálható.

- Élmény volt a hang varázslatos mivoltát megismerni!

- Köszönöm, hogy megosztottátok velem!

- Szívesen drága Testmotorunk!

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...