Az Én szervezetem: Az Agy, a Fejbőr, és a Koponyacsont

  • 2022.
    júl
  • 22
https://ggwebsite.com
Egészen a fejbőrig és a fejecskéd búbjáig a koponyádról lesz szó, és az okos kis agyról. Készüljetek fel, mert ez egy egészen hosszú túra lesz. Ez a téma sok Tudós bácsit hoz lázba, mert mindig akad olyan terület, ami kihívást jelent számukra. És le vannak...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

Egészen a fejbőrig és a fejecskéd búbjáig a koponyádról lesz szó, és az okos kis agyról. Készüljetek fel, mert ez egy egészen hosszú túra lesz. Ez a téma sok Tudós bácsit hoz lázba, mert mindig akad olyan terület, ami kihívást jelent számukra. És le vannak nyűgözve, attól mennyire bonyolult, összetett folyamatokat lát el az AGY. De ebben az az izgalmas, hogy megunhatatlan számukra a kutatása.

Kicsit szót ejtek a bőrről, csak az alapvető dolgokat mesélem el, amit érdemes tudnotok. Azután a koponyacsontról említek pár szót, végül belopózunk a folyamatosan dolgozó AGY rejtelmeibe, fogalmam sincs arról, hogy, lesz-e ideje Ránk, hiszen állandóan jönnek hozzá a tested működtetésével, kapcsolatos megrendelések, végrehajtandó kérések!

 

Azért én mindent megteszek, hogy a lehető legtöbb információt megtudjuk Róla.

- Bőrsejtek bőrfelület hallotok? Hahó???

- Te! Most hozzánk szólt a Szív vajon?

- Nekem úgy tűnik.

- Hahó Ráér közületek Valaki?

- Éppenséggel én… én mára a dolgom elvégeztem,

- Itt vagyok, Cutenak hívnak, tudod, Szív nem igen szólítottál meg, így nem voltam biztos abban, hogy nekünk szólsz!

- Valóban nem szoktunk éjszakákat átbeszélgetni. De ez esetben most kivételt tennék, ha megengeded?

- Megtisztelsz vele,

- Csak pár kérdésem lenne hozzád, Cute, először is mesélnél magadról?

- Hmmm, ott kezdeném először, hogy nem csak a fejen található bőr, hanem a test egészén. És mi vagyunk a legészrevehetőbb védelmi rendszer. Külső burkot képezünk a testfelületen. Szövetek az építő elemeink, pont úgy képzelj el minket, mint ha a szövet tégla lenne, és ebből építkeznél, csak a téglából ház készül. Védelmet adunk a külső környezettel szemben a mechanikai hatások és a fertőzésekkel szemben. Képesek vagyunk érzékelni a külső ingereket is. Megakadályozzuk a kiszáradást, részt veszünk a hőháztartásodban, kiválasztunk verejtéket is, zsírt raktározunk, ha kell és részt veszünk a D-vitamin előállításában, ami az erős csontokhoz nélkülözhetetlen. Bőrön keresztül juttatja be a Napocska.

- A kültakarót képezitek, ha jól értem? Felépítéséről mondanál pár szót?

- Röviden, 3 rétegből épülünk fel Felhám, Irha, Bőralja,

- Mindegyik rétegről említenék pár szót, elsőként jöjjön a felhám. Csoportunk tagjaik a bőr gyengéd finom külső rétege. A felhám szövetekből áll, pontosan hámszövetből.

- Mi az a hámszövet Cute? El tudnád magyarázni?

- A hámszövet borítja a test üregeket vagy az egész test felületet, a hámszövet alkotói pedig a szorgos sejtek a hámsejtek.

- Több rétegből tevődünk össze, egyszer a Szarurétegből, szaruréteget lapos elhalt sejtek alkotják, kitölti őket a rostos vízhatlan anyag, magukat szaruknak nevezik. Ezek a sejtek folyamatosan kopnak, majd eltávoznak, leválnak. A második rétegünk a Szemcsés réteg, lapos sejtek, amelyek szintén lassan elhalnak, és átalakulnak szarusejtekké.

- A felhámban futnak erek?

- Ott nincsenek vérerek, amelyek a tápanyag szállítói.

- Végül van a csírázó réteg, amely szintén rétegződik, két rétege van, az egyik a tüskés réteg itt már találhatóak élő dolgozó sejtek, ezek igen törtetőek, mindig felfelé nyomódnak így a szemcsés réteg részeivé vállnak. A másik az Alapréteg itt állandóan osztódó sejteket találunk. Az alapréteg a tüskés réteg alatt húzódik meg.

- Az Irha következik: Közvetlen a felhám alatt laknak, és kötőszövetből épülnek fel. Elég vastag rétegűek. Őket már behálózzák a hajszálerek, így juttatva el hozzájuk az éltető oxigént és a tápanyagot. Róluk ennyi információ bőven elég is.

- Bőralja: Irha alatt találjuk és felépítő szöveteik a zsírszövet. Úgy képzeljétek el, mint egy nagy raktárat, ami tele van zsíros bödönökkel. Mint a dédiék spájzában. Rugalmas rostok összekötik az irhával, vagy az éppen a bőralja alatt található szervekhez, izmokhoz. Szigetelő rétegnek sem utolsóak. Majd elfeledkeztem a Melanin fontosságáról!

Említettem, hogy mi (bőr) nagyban hozzájárulunk a D-vitamin előállításához. Bátorkodnám hozzá tenni, hogy nekünk kutya kötelességünk megvédeni a pajzsunkat a betolakodó Ultraibolya sugárzás ellen ezt a Melanin nevű anyaggal tesszük. Ez a bőrben bennünk található barna pigment anyag. A Melanin képzeljétek képes elnyelni a fényenergiát!

- És te Cute hogy lehet az, hogy vannak emberek, akiknek kicsit barnásabb a bőrük, vagy kicsit sárgásabb? Nem teljesen fehér?

- Csak hallomásból tudom, hogy például a Trópusi területeken élő emberek felhám rétegében sok pigment sejt van. Ettől van a színbeli különbözőség. Így alkalmazkodik a bőr az ember élőhelyéhez. Ez is egyfajta védelem.

Akkor, akinek a bőre fehérszínű, hogy is van?

- Náluk csak és kizárólag a felhám alsó rétegeiben található Melanin, és Napfény hatására ebből több lesz több fog termelődni.

- Ezért lesz szép barna a bőr egy kiadós strandi Napfürdő után?

- Így van, jól mondod.

- Pillanat szavad ne felejtsd Cute, éppen jeleztek, hogy meg kell emeljem a pulzus számom mert busz utáni futásra kell kapcsolnom, mindjárt visszatérek!

- Rendben menj csak!

- Na, visszatértem. Hol is tartottunk?

- Ja Melanin, említenél még pár, - huhhhh szusszanok egyet - Pár szót magatokról például, a verejtékmirigyről?

- Oh, hogyne, bizonyára a bőr járulékos részeire gondolsz? A Meissener- féle tapintó testecskére, ezek a testek idegrostok végződéseiben alakulnak ki.

- Szerintetek, hol lehet a legtöbb?

- Hát az ujjacskáitok hegyén és a tenyeretekben.

- Ha kültakarótok, a bőröcskétek valamilyen tárgyhoz ér, ekkor küldenek az érintési receptorok ingert az agynak. Ez a folyamat nagyon gyorsan lezajlik. Ide tartozik az oly sokat említett faggyúmirigy, amelyeknek a szőrtüsző az otthonuk. Váladékuk is van ez a faggyú. A faggyú nagyon hasznos váladék, mert ezért lesz a szőr vízhatlan és hajlékony. Mindez a felhámot is érinti. Vannak még a szőrmerevítő izmok, ezek az izmok a szőrtüszőhöz kapcsolódnak. Az izmoktól tudnak hidegben felmeredni, kifeszülni. Ettől leszel hidegben libabőrös, mert a szőrzetben több levegő reked meg, mint általában és ez okozza a szigetelő hatást.

 

Említeném a szőrtüszőt, úgy képzeld el, mint valami hosszú vékony csövet ebben csücsülnek a szőrszálak, egy fajta burok. A szőrtüsző alján található szőrhagyma, osztódással növekszik. Az elöregedett sejtek szaruvá válnak.

A fájdalomérző receptorok idegrostok végződései az idegrostok a felhám és az irha szöveteiben laknak, valamint a legtöbb belső szervben. Itt van még a szőrtüsző is, lássuk csak, mit is mondhatnék róluk. Idegrostok végződésein található csoport. Ez a csoport hálózatba rendeződve él itt a szőrtüsző körül. A szőrök mozgását figyelik, és ha mozogni kezdenek, akkor küldnek ingert az agynak.

- Te Cute mikor sokat tartózkodunk Napon, vagy melegben, vagy csak sportol a test akkor, hogyan is jön létre az izzadás?

- A verejtéket egy mirigy termeli a külső elválasztású mirigy, azért hívjuk, így mert a verejték a külvilágba távozik vékony csővel. Ez a verejték csatorna. Nevük: Ekrin.

A verejtékkel a szervezetből víz, só, és karbamid távozik. Ennek nincsen szaga. Ezek az anyagok a hajszálereken keresztül jutnak be az erekbe. A leghasznosabb tennivalójuk a hőháztartásban van, ily módon.

- Mikor termelődnek?

- Stressz feszültség, szorongáskor vagy izgalom hatására. És nem utolsó sorban a fizikai megterheléskor termelődnek.

- Mennyi mirigy található mondjuk például a homlokon? Oh, pillanat, nézem a jelenléti ívemen. Úgy 108-an vannak összesen egy négyzetméternyi felületen.

- Húhhh, az már létszám, kis túlzással körülbelül annyian lehetnek, ha elképzelem, mint egy csuklós buszon?

- Igen, durván, bár ők csak 108-an vannak a csuklós busz férőhelye pedig, 140 emberre elég, de ha ez segítség ….

 

Nézzük a másikat, eddig szó volt az Ekrin mirigyekről, beszélek most az Apokrin mirigyekről is kicsit. Pubertás korban aktiválódnak, addig nem. A hónaljnál és a genitáliák (nemi szerv) tájékán találhatóak. Amikor futsz, vagy a tested terhelésnek teszed ki, fokozódik az izzadságmirigyek és a verejtékmirigyek tevékenysége is. A fő parancsot az izzadságmirigyek az idegrendszerből kapják, hogy azok dolgozzanak. Váladékuk sűrűbb, mint az Ekrin-mirigyeinek. Ezek a váladékok bontják le a bőrön meglévő baktériumot. Ezért kellemetlen szagú. Pontosan a bomlástermékek miatt.

Említésre méltó még a Hippotalamusz. A Hippotalamusz az agyban található, és ez szervecske olyan, mint egy bojler szabályozza a testhőmérsékletet, ha testhőmérséklet a megszokott 36 fok fölé emelkedik, akkor izzadság termelődik, hogy lehűtse. Ehhez az említett szimpatikus idegrendszer szükséges.

- Mik lehetnek azok, a Pácini-féle végtestek?

- Pácini-féle igen fontos szervecskék, belső szervek falában és a bőr alsó rétegeiben lévő idegrostok végződéseit ölelik körül. A nyomást érzékelik pontosan, akkor küldenek jelzést az agyba, ha a szövetet valamilyen okból kifolyólag erős nyomás éri.

- Milyen tápanyagra, vitaminra ásványi anyagra lenne szükségetek? - kérdezi a szív.

- Ez valami jótékonysági nap? - kérdezi Pácini.

- Jegyzeteket készítek, ahhoz hogy hatékonyabban tudjon működni minden egyes szerv és így a test egésze.

- Áhhh, vagy úgy! Értem.  Akkor írhatod a megrendelést J!

B2, (Riboflavin) B3 (P-vitamin, nikotinsav, niacin) B5 (Pantoténsav), H-vitamin (Biotin ).

- Te mik ezek? Kódok? Milyen nyelven van ez?

- Emberi nyelven. Bocsánat, megadom másképp.

- Azokra az élelmiszerekre lenne szükségem, amikhez ösztönösen nyúljon az ember, hogy segíthesse a munkátokat. Más szóval lássuk csak: tojás, máj, élesztő, répa, narancs, gabona, korpa, tej, sovány húsfélék, méhpempő, halikra, burgonya, hüvelyesek, szőlő, Aloe Vera, mák, olajos magvak, uborka, kukorica, brokkoli, banán.

- Rendben megjegyeztem. Örültem, köszönöm a sok-sok értékes információt mára.

- Elbúcsúzom gyerekek, jó éjszakát, Angyalian kedves álmokat!

 

 

 

 

Ahogy ígértem, szót ejtek az okos buksiról, de előbb az azt védelmező erős koponyacsontról.

Cranium fog mesélni egy kicsit magáról.

 

- Cranium, Tiéd a szó!

Először is a koponya, tapadási felületet biztosít a csont izomzatának. Másodszor egy olyan tok, amely védi az rendkívül fontos szervet, az agyat és a hozzá tartozó arc szerveit. A koponyacsont az agykoponya és az arckoponya csontjaiból tevődik össze. Az összekapcsolódás, az úgynevezett varratokkal jön létre. Amit sokan nem gondolnának, hogy a csontokat egyébként élő szövetek alkotják.

- Ohh, hát, ha jól sejtem nektek kell a legtöbb kálcium?

- Így van, nem csak, hogy szükségünk van rá, de raktár készleten is van illetve, emellett begyűjtjük az ásványi anyagokat is. És még a vérképzésben is segítünk.

- Miből épültök fel, hogy ennyire erősek és kemények vagytok?

- A csont mátrixba ágyazott sejtekből áll. Ennek nagy részét fehérje alkotja 35 százalékát, és kollagén.

- És Te mondd az igaz, hogy rugalmasak is vagytok egyben?

- Tudod mi (csont) a kollagéntől kapjuk a rugalmasságot.

- 65 százaléknyi ásványi sók, főleg kálcium és foszfát. Ettől kombinációtól leszünk mi az acélnál is erősebbek, de ugyanakkor rugalmasabbak is. Tehát igaz a hír!

- És miből áll az a bizonyos mátrix?

- A mátrix az Osteocicákból áll, akarom mondani Osteocytákból! De említeném még az Osteoblast-ot és az Osteoclast-ot is. Amilyen fontos az építő csontok szerepe itt, épp olyan fontos a csontot bontó sejteké is.

- Keresek egy éppen ebédelő Osteoclast sejtet.

Áhhh, ni-ni, itt is van!  Jó étvágyat kis pusztító! Miközben eszel, elmeséled mi a te teendőd az életed során?

- Szervusz, szív! - válaszol az Osteoclast.

Én egy több magvú sejtecske vagyok és képes vagyok a csontot lebontani, nyami - nyami, így egész nap evéssel telik az én időm. És előfordulásom helye a csontfelszín.

- Köszönöm, hogy zavarhattalak munkád közben! Na, most lessünk meg egy Osteoblastot!

Hú de szorgosak, csak termelnek, termelnek.

Bocsánat, hogy csak így betörök ide a hangosbemondón? Volna egy perce valakinek?

- Volna, tessék parancsolni? - Osteoblast

- Osteoblast osztályon vagyok igaz?

- Pontosan

- Mesélnél arról, mivel foglalkozik ez a részleg?

- Hát persze!

- Mi egy dologhoz értünk, de abban profik vagyunk. Új csontállományt termelünk, ott találsz meg ahol, növekszik a csont.

- Köszönöm szépen, további jó munkát

- Köszönjük!

 

Akkor most megszólítom, a testvezérlő állományát, az AGY-at!

(Köztünk szólva itt suttogva mondanám el, hogy kicsit tartok a beszélgetéstől, Agynak valóban nagy tekintélye van, és nem mindig van ideje, időpontot kellett volna egyeztetni, de erre most nem is gondoltam sajnos. Csak, hogy érzékeltessem, olyan mintha a miniszterelnökkel beszélgetnék.

- A test legtöbb tevékenységét irányító központi szerv.  Képes az intelligens működésre, tudósok máig térképezik, kutatják a kifinomult, összetett, tökéletesen precíz működését. Képes a múltban, jelenben, jövőben meglévő eseményeket megjegyezni, vagy a jövőbeni emlékek tervezésére is emlékezni. Éppen ezért, óriási energiára van szüksége. Energia alatt a test szempontjából az oxigénben és tápanyagban gazdag vért értem. Így az Agy, falánk vérigénye ellenére (véráramlás 20%-a), bármely szervnél nagyobb védelmet élvez VIP tag. Ezt a kivételes védelmet a vér-agy gát saját biztonsági tagja, biztosítja. A jobb és a bal nagyagyfélteke alkotja a legnagyobb részét, a Nagyagyat.

A nagyagy felel a gondolkodás, az emlékezés, az érzékelés, a mozgás, és más tudatos cselekedetért.

Az albérlője a kisagy (Miss. Cerebellum úrhölgy), együtt élnek. Nem az asszonykája, hanem inkább amolyan segéd féle. Összehangolja az izmok működését, a mozgásokat, nagyobbacska korunkra, ezért nem csetlünk, botlunk a járásnál. És biztosítja a test egyensúlyát. Valamint összeköti a miniszterelnök AGY- at a Nervi Cervicalissal, gerincvelővel. Sőt ami számomra a legfontosabb az én frekvenciámért is a Miss. Cerebellum úrhölgy felel, figyeli a légzés frekvenciáját is, valamint a vérnyomást is ellenőrzi.

Miniszterelnöknek a legfőbb védelmet a kamrák adják, az agykamrák.

Ugyanis tele vannak víz tiszta folyadékkal, ezek a folyadékkal teli kamrácskák az agy belsejében vannak, és azok még, a gerincvelő védelmét is szolgálják egy nagyobb esés esetén, valamint még tápanyag ellátást is biztosítanak. De nem csigázlak halljuk a legérdekesebb dolgokat magától az Encephalon-tól.

- Encephalon Úr!

- Drrrrr, drrrrrrr, drrrrrrrr

- Upsz, éppen elfoglalt, olyasmi hangot hallok, mint egy gyárban, a gépsor ilyen monoton hangot ad ki, olyasmi még ez a hang, mint a porszívó.

- Nem is tudom mi tévő legyek, nem merem megszólítani!

- Mondja szívem miért jött!? - szól Encephallon úr.

- Ööö, igen, nem is tudom volna-e lehetőségem arra, hogy egy pár szóban elmesélje nekem, hogy hogyan is működik egész nap? Mik a tevékenységei?

- Lehetőségem az mindig van, csak sok a dolgom.

- Igen, sejtem.

- Felmérést végzek minden szervnél, hogy mire van leginkább szükségük a jobb működés érdekében. És ezért jöttem kérdezősködni.

- Kiváló értékelem az igyekezeted! Ez így már mindjárt más, szakítok egy kis időt!

Halljuk milyen információra lenne szüksége pontosan?

- Hmmm, lenne pár kérdésem, kicsit zavarban vagyok elnézést!

- Ugyan, miért? Felesleges, csak lazítson! Van időnk.

- Először is miből vannak az alkotó elemei?

- Én, kérlek szépen, sok billió idegsejtből, neuronból állok. Drága villámgyors csápos dolgozóim. Úgy becsülöm őket.

- Sok idegsejt dolgozik itt, összehangoltan és villámgyors sebességgel. A gyorsaság nálunk nem mellékes, hiszen ez által tesszük lehetővé az emberi gondolkodást, érzékelést és cselekvést.  Hosszú, vékony, elektromos, jelek továbbadására szakosodott idegsejtből vagyok. Ezek az idegsejtek érző, asszociációs, és a mozgató területekre tagozódnak.

- Mesélne mindegyik tagról pár szóban?

- Az érző területek például, képesek fogadni a test minden részéről érkező információt. Egészen pontosan az érző idegsejtek az érzékszervekből szállítanak információt a központi idegrendszerbe.

- A mozgató területek utasításokat küldenek a központi idegrendszerből (felőlem, vagy a gerincvelőből) az izmokhoz és a mirigyekhez. Tehát az egyes mozgató neuronok magával a végrehajtó szervvel teremt kapcsolatot az axonvégek segítségével. És így a szerveket működésre ösztönzik.

Az asszociációs területek elemzik az impulzusokat és a szerint hoznak döntéseket. Ezek más néven az összekötő idegsejtek, átkapcsoló, interneuronok. Ingerületet továbbítanak a többi idegsejtek között. Az érző neuronoktól veszik át az impulzusokat, és elemzik majd a mozgató neuronok felé továbbítják. Így jön létre a mozgás.

- Ez bámulatos!- ámul a szív.

Nem bonyolult az impulzusokat megkülönböztetni, vagy csoportosítani?  Hogyan tudja egyáltalán beazonosítani, hogy honnan jönnek?

- Pontosan 43 idegpár rostjain futnak, ami a 12 pár agyideg, és 31 pár gerincvelői ideg. Az idegek, nos, hát: van a szagló idegosztályunk, ők az orrüregből szállítanak információt számomra.

- Pillanat én még az idegsejteken ragadtam le egy kicsit?

- Hogy is képzelhetném el?

- Minden idegsejtben találsz egy sejttestet, amiben van egy darab sejtmag, úgynevezett nucleus, és elágazó nyúlványai vannak, (dendrit,) a nyúlványok azt a feladatot kapták, hogy az ingerületet a sejttest felé továbbítsák. Ehhez kapták nagy segítségül a tengelyfonalat, Axonokat. Az érző és a mozgató neuronok egy részének sejttestét az agyban, vagy a gerincvelőben találhatod. A többi érző neuron sejtteste dúcokba tömörül, vagy nagyon speciális receptorok részét képezik, például az orrban és a szemben. Az idegrostot említeném meg, egy neuront (idegsejtet) axonjait és dendritjeit.

- És ők?

A sejttest citoplazmájának nyúlványai, amelyek idegimpulzusokat továbbítanak.

- Kik azok az Axonok??

- Olyan varázslatos fonal, (voltaképpen idegrost), amely képes a kapott ingerületet a sejtest felől egy másik idegsejt, vagy egy izom felé továbbítani. Az agyban és a gerincvelőben találhatóak, ha érző és mozgató neuron axonjáról beszélünk. A többi mozgató neuron axonja a gerincvelőtől egészen a vegetatív dúcokhoz, vagy akár a végrehajtó szervekhez fut ki.

- És akkor hogyan beszélgetnek?

- Különálló kapcsolódási pontokon, nekik nem szájuk van, hanem szinapszisuk.

- Nos hogy tisztán lásd, egy idegsejtet mikor ingerület éri, például, megbökdösnek, az elektromos potenciál különbség, tehát az ingerület több mint 100 méter/másodperc. sebességgel halad végig a sejten.

- Huuuú a mindenit!

- Folytatnám….- Elnézést!

- Az ingerületet átadó idegsejt varázslatos tengelyfonalának végén van egy átkapcsolódási hely előtti szimpatikus, nem nem, szinaptikus végtalp.

- Nos, mikor az ingerület odáig haladt, hogy elérte a szinaptikus vég tappancsot, az ingerület átvivő futárcsapatom nevük neuro- transmitterek, jó kis brigád, Ők ez által felszabadulnak, és eljutnak a szinaptikus résen a kiszemelt másik sejthez. És megkacagtatják őket, azaz elektromos ingerületet keltenek.

- Így terjed tehát az ingerület az idegrendszerben.

- Akkor most visszakanyarodnék, a rengeteg sok idegpárokhoz.

- Engedd meg, hogy pár szóban bemutassam a működésüket, és az előfordulásukat.

- Szaglóideg után következik a látóideg. A szem ideghártyáján keletkező jeleket továbbítja.

- Ha jól sejtem a szemgolyókhoz is be fogsz látogatni, igaz?

- Igen mindenképpen!

- Nos akkor majd részletesen mesélnek neked a szemek a működésükről.

- Remélem és izgatottan várom már!

- Vannak a szemeket mozgató idegek és sodró ideg, a külső szemmozgató izmok működését irányítják.  A Háromosztatú ideg: a szem és az arc és a fogak érzőidege, beidegzi a rágóizmokat.

Távolító ideg: a szemgolyót oldalra és kifelé mozgató izom idege. Arcideg az arckifejezéseket létrehozó izmokat irányítja.

Vannak a halló-egyensúlyi idegek- ők a hallás és az egyensúlyérzés információit szállítja a fülből. Nyelv-garat ideg az íz érzésben és a nyelő mozgások szabályozásában játszik szerepet.  Bolygó ideg,

- Létezik olyan osztálya, hogy bolygóideg osztály?

- Igen!

- Erre nagyon kíváncsi vagyok, hogy melyik területért felelnek?

- Például a Te szívfrekvenciádért felelnek, eljutva a mellkasba és a hasüregbe, számos létfontosságú működést szabályoz.

- Járulékos ideg, a fej és a váll mozgásait szabályozza és- képzeld még a hangképzésben is részt vesz!

Nyelv alatti ideg a nyelvet mozgató izmokat látja el.

- A testőreid közül mesélnél a vér-agy gátról még egy kicsit?

- Nézzük az előforduló ingadozásokat, például egy jó ebéd után, vagy mozgás utáni ingadozás az idegsejtek kontrollálatlan működéséhez adhat okot. így a központi idegrendszer összeomlása is előfordulhat. Itt a védelemért, ahogy már kérdezted is a vér-agy gát a felelős. Szűrőként működve, a szöveteimet ellátó apró vékony hajszálerek, fala védő gátat képeznek és akadályozzák a kémiai anyagok pl. számos gyógyszer átjutását. Csak a kisméretű molekulák juthatnak át, mint például a nélkülözhetetlen oxigén, glükóz, szén-dioxid, sajnos a nikotin is ilyen kis molekulájú anyag valamint az etil-alkohol így szabad utat kapnak. Érzéstelenítő hatást váltanak ki.

- Meséljen kicsit a részeiről?

- Felsorolom, a tagjaimat aztán pár szóban mesélek róluk.

- Kisagy a segédem, Középagy, Híd, Talamusz, Hipotalamusz, Köztiagy, Nyúltagy.

- Meséljen mindegyik segédjéről!

- Nos, Középagy következik. Ez az a terület, ahol a köztiagy és a híd összekapcsolódik. Továbbá impulzusokat küld a Talamusz felé és a Nagyagyból a gerincvelő felé.

- A Híd egy találkozási hely, amely összekapcsolja az Agy részeit a Nyúltagyon át a gerincvelővel.

- Következzen a Talamusz, osztályozza a bejövő impulzusokat, és a Nagyagyhoz továbbítja őket.

- Hipotalamusz, a belső testműködés irányítója. Irányítja emellett a vegetatív idegrendszert, erre majd külön kitérek, hogy mi is az. Tehát irányítja a tudattalan működéseket.

- Mondana egy példát?

- Például irányítja a bélben található idegsejteket, amelyek a táplálék mozgását egyengetik, valamint az agyalapi mirigy működését.

- Áhhá!

- Fontos szerepet tölt be még a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában is, más néven a homeosztázisban. 

- Köztiagy, összefoglaló név Talamusz és a Hipotalamusz együttes nevét jelenti. Agytörzs is ilyen együttes neve a Középagy, híd és a nyúltagynak.

- Nyúltagy, önkéntelen működés finomhangolását végzi, ide tartozik például a légzőközpont, légzés. Nem mellékes feladat az övé!

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...