Az Én szervezetem: Az Emésztőrendszer

https://ggwebsite.com
Most én következnék, mint szerv, mivel én vagyok a főszereplő és a könyv legelején volt szerencsém bemutatkozni Nektek, így rátérnék a következő rettentő fontos szerv együttesre, az emésztőrendszerünkre!
- Huuuu ez nem semmi idő lesz, kössétek fel a ...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

Most én következnék, mint szerv, mivel én vagyok a főszereplő és a könyv legelején volt szerencsém bemutatkozni Nektek, így rátérnék a következő rettentő fontos szerv együttesre, az emésztőrendszerünkre!

- Huuuu ez nem semmi idő lesz, kössétek fel a gatyátokat!

– Mindenről informálódni szeretnék nagyon érdekes és izgalmas kalandban lesz részünk!

- Hogy miért?

- Azért mert, amit megszel az lesz belőled, amit éppen a kezecskédben fogsz például, egy szép piros egészséges cseresznye szemet, az beépül a szervezetedbe. Evésre azért van szükségünk, hogy energiát nyerjünk és alapanyagokat a növekedéshez. Vagy éppen a mindennapi élet működtetéséhez. Az ételeket ki kell csomagolni, le kell bontani, mert, elemei bontása nélkül képtelenek vagyunk megemészteni, és sejtszinten molekuláira bontani. A lebontás azért fontos, mert a sejtek csak apró molekulákkal tudnak dolgozni, mint például a Glükóz és az Aminósavak! Ez ugye szinte minden táplálékban megtalálható csak óriási formában.

 - Lássuk hogyan lehetséges mindez?

Kicsit magyarázok még….. a táplálék, ahogy említettem például egy kifli vagy kacsahús a legváltozatosabb tápanyagok mixéből áll, szénhidrátokból, zsírokból, fehérjékből, vitaminokból , ásványi anyagokból . –  Hogy értsd, mik is azok a szénhidrátok?

  • A szénhidrátok cukrok egyszerű cukrok összefoglaló neve, a szénhidrátok például a cukormolekulák láncából álló keményítőt tartalmaznak. Az emésztéskor az összetett szénhidrátok energiát adó egyszerű cukrokká bomlanak le és az energiát adó, itt most a kulcs szó!
  • Tehát azért eszünk, hogy energiát szerezzünk! Az alváson kívül persze.
  • Említeném még a fehérjéket, hogy egyértelmű legyen számodra az is, hogy mik azok az aminósavak!- A fehérjék építőelemei az aminósavak. A sejtek építkeznek ebből, saját magukba építik. Például az izomzatodnak is fehérjére van szüksége ahhoz, hogy napról napra növekedni tudjon. Valamint a fehérjék fontosak, még hiszen az enzimek szintéziséhez szükségesek (szintézis: másolás) . – Zsírok, glicerinné azaz zsírsavakká bomlanak, melyek a szervezet üzemanyagként valamint testünk szigetelő anyagaként hasznosít. Vitaminok közül nélkülözhetetlen lakhelyem számára, a C-vitamin, ásványi sók, pl. vas, kalcium, szervezetben lejátszódó anyagcsere és kémiai folyamatokhoz fontosak csak megemlítettem párat.
  • Hoppá, amit majdnem kihagytam, a növényi, amit a narancsban is látsz, az apró bolyhok segítik a bélrendszer perisztaltikus( izom-összehúzódás hullámai) működését, és ezáltal, könnyedebben végzi munkáját! Többek között, ezért is fontos a napi gyümölcsfogyasztás!
  • Az emésztő rendszer munkája nem 8 óra, mint az embereké, hanem 24 vagy 48 óra. 4 Fontos stádiuma van. - Amiből ugye előzetesen felkészültem. – Sorolom: Táplálék bejuttatása felvétele, emésztés, felszívódás, és végül az ürítés. Ezek az emésztőszervek a hasüregében laknak.

 

  • És most meglátogatom a tápcsatornát és a járulékos szerveit! - Amit itt láthatsz, mert ide több minden tartozik, hiszen ez egy hosszú cső szájüreg, garat, torok,

nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, alkotnak a szájnyílástól a végbélnyílásig. Amik még hozzá tartoznak a fogak, nyelv, aprítanak és továbbítják a táplálékot nyálmirigy, máj, hasnyálmirigy, emésztőnedvekért felelősek, epehólyag, mely a máj szomszédja és a máj által termelt anyagokat raktározza, gyűjti.

  • Ezekről a szervecskéidről mind-mind szó lesz!
  • - Ugye mennyien laknak benned? Én mondtam, kösd fel a gatyád!

Vissza kell, hogy térjek a szájhoz alapvető dolgokat nem beszéltünk meg!

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...