Az Én szervezetem: A Fül

  • 2022.
    júl
  • 22

https://fejlesztem.hu/
A hallószerv következik kedves olvasóm! A szem és a fül nélkül aligha tudnék említeni tökéletesebb érzékelő szervet. E két szerv színesebbé és élvezetessé teszi a körülöttünk lévő világot. Így számunkra a világ nem csak színes nyüzsgő látvánnyal tarkított h...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

A hallószerv következik kedves olvasóm! A szem és a fül nélkül aligha tudnék említeni tökéletesebb érzékelő szervet. E két szerv színesebbé és élvezetessé teszi a körülöttünk lévő világot. Így számunkra a világ nem csak színes nyüzsgő látvánnyal tarkított hanem, a legkülönfélébb hangokban is bővelkedik.

Ami számomra is megdöbbentő hír, hogy a fülkagyló kinézetre olyan, mint egy anyaméhben fekvő kisbaba. Nézd csak meg bátran! A fülcimpa a fejnek felel meg.  De a többi hasznos és érdekes tudnivalót, inkább magától a Fültől kérdezném.

 

- Drága Auris barátom hallasz?

- Persze, hogy hallak mesélj, mit tehetek az érdekedben, mi újság?

- Igazából bőven elég, az egyikőtök segítsége is nekem.

- Na, miben segíthetek?

- Szokásos köreim futom, szeretném megkérdezni, hogy mi a feladatotok a szervezetben?   Szeretném, ha erről mesélnél nekem.

- Örömmel!

- Kívülről, ha befelé haladsz ebben a barlangszerű alagútban, láthatod, hogy 3 részre vagyunk felosztva. Külső rész, közép és belső fül! Irtó fontos minden egyes állomásunk. Az egyik nem működik, a másik nélkül ugyanis a hanghullámmal van dolgunk, ami 16 Herz és 20.000 Herz közötti tartományban mozog. Nagyon oda kell figyelni a szortírozására szétválasztására. Amit persze az AGY dolgoz fel, magyarul értelmezi a beérkező általunk finomított hangot.

- Mi értelme a külső fülnek?

- Ebben a szakaszunkban a porcok és csontok alkotják a fülcimpát. Rá azért van szükség, hogy felfogja a beérkező hanghullámokat, úgy, mint egy tölcsér. Ebben a szakaszban termelődik faggyúmirigyek segítségével a fülzsír. Fülzsírnak áldott jó szerepe van.

- Éspedig?

- Elpusztítja a gombákat, baktériumokat is és még a vírusokat is. Mivel zsíros állagú ezért védőszerepe is van az alatta lévő bőrt védi a kiszáradástól és az esetleges nedvességtől is.

- A külső fül, belső határánál a dobhártyát találod még. Itt kezdődik a középfül szakasza.

- A dobhártya ez egy nagyon aprócska lemezke szerű vékony, tölcsér alakú bőrhártya. Mihez kell?

- Abban nyújt nagy segítséget a dobhártya, hogy összegyűjti a hanghullámokat, melyek megrezegtetik őt és ilyen formában tudja továbbítani a hallójáratba. A dobhártya a középfül 3 darab csontjához csatlakozik így a hang ezután a hallócsontocskákhoz kerül. Ott a kalapácscsonton áthalad az üllőcsonton át a kengyel csontig. A kengyel csont kapcsolatban áll a belső füllel. Amíg mozgásban van a kengyel ezt a mozgást továbbítja, és a rezgéseket felerősítik a belső fül folyadékkal teli részéhez, a csigához.

- Csiga?

- Úgy van, a belső fülben dolgozik az a csont, ami úgy néz ki, mint egy kis csiga.

- Vagy úgy!

- A csigában laknak az érzékeny csillósejtek. Ők a belsőfülben található folyadék mozgására reagálnak, arra mozognak amerre a folyadék. Mint ahogyan tengervíz és a korallok, vagy tengeri növények teszik. Lengedeznek a csillósejtek jobbra aztán balra előre vagy akár hátra.

Ez azért fontos, mert az mozgásukkal elektromos jelet képesek létrehozni és ezzel az elektromos Morzé jellé kommunikálnak az Aggyal.

- És mit találsz még a belső fülben? Kedves Szív barátom?

- Na, mit?

- Hát nem is tudod?

- Nem én!

- Az egyensúlyérzékelő szervet.

- Tényleg itt laknak?

- Igen!

- Ohh hát nem is sejtettem!

- Más néven fültornác barátaim, itt azok a receptorok tartózkodnak, amelyek a test egyensúly tartásáért felelnek. Amit benne találsz az, az aprócska mészkristály. Tömlőcske, zsákocska, félkörös ívjáratok, ezek a részecskék mind-mind vízben folyadékban úszkálnak. A mészkristály, a tömlőcske, és a zsákocska ad felvilágosítást az Agynak a fej térbeli elhelyezkedéséről. A félkörös ívjárat pedig a mozgás milyenségét segíti megkülönböztetni a lassú vagy gyors a mozgást.

A mészkristályok a zsákocskában és a tömlőcskében foglalják el a helyüket. Zsákocskában és a tömlőcskében hosszú nyúlványokat találni, amin szőrsejtek vannak a szőrsejteken, kocsonyás állagú kis gömböcske van, ebben csücsülnek a kálcium- karbonát kristályok. Na Őket érzékelik a szőrsejtek. A Helyzetérzékelő szervedből az ingerület a VIII. Agyidegen át a nyúltagyon keresztül majd a hídon áthaladva eljut a KözépAgyba. Itt továbbítódik az inger a gerincvelőbe, onnan az izomzatodba aztán találkozik a szemmekkel és a KisAggyal . Majd az Agykéreg a végső állomása.

- Tehát a KisAgy az egyensúlyozás fő irányítótornya!

- Értem! - Ezt is megtudtam boldog vagyok!

- Segíthetek valamit a működésetekben Fül?

- Talán annyiban segíthetsz, igen, hogy egyenletes hőmérsékletben legyen részünk ne érjen nedvesség sem.

- Remek továbbítom a kérésed a megfelelő helyre.

- Sziasztok fülecskék!

- Szia Szív!

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...