Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)


Ha elektronikus úton értékesítesz szolgáltatást vagy terméket, az infotörvény előírja, hogy mikről kell tájékoztatnod a megrendelés elküldését megelőzően az igénybevevőt:

a) azokról a technikai lépésekről, amelyeket a szerződés elektronikus úton való megkötéséhez meg kell tenni (részletesen írd le a rendelés lépéseit, és hogy mi történik a leadás után – fizetési és szállítási lehetőségek részletei);

b) arról, hogy a megkötendő szerződés írásba foglalt szerződésnek minősül-e, a szolgáltató iktatja-e a szerződést, illetve, hogy az iktatott szerződés utóbb hozzáférhető lesz-e;

c) az adatbeviteli hibáknak a szerződéses nyilatkozat elküldését megelőzően történő azonosításához és kijavításához biztosított eszközökről;

d) * a szerződéskötés lehetséges nyelveiről;

e) arról a – szolgáltatási tevékenységére vonatkozó – magatartási kódexről, amelynek a szolgáltató az adott szolgáltatás tekintetében aláveti magát, amennyiben van ilyen; továbbá arról, hogy ez a magatartási kódex elektronikus úton hol hozzáférhető.

A vásárlónak el kell fogadnia az ÁSZF-et (checkbox) és visszaigazolást kell kapnia a rendelésről 48 órán belül.

Az ÁSZF-ben is szerepelnie kell a cégadatoknak, érdemes kapcsolattartót is külön megnevezni.

Ki kell térni a szavatossági és jótállási részletekre, a panaszkezelésre, az elállásra, fel kell tüntetni a Fogyasztóvédelmi Hatóság elérhetőségeit, a Békéltető Testületek listáját is.

Az ÁSZF-et, Adatkezelési Tájékoztatót és az elállással kapcsolatos dokumentumokat érdemes csatolni a megrendelést visszaigazoló emailhez.

Talán ez a lista is bizonyítja, hogy jó, ha fentieket nem te magad próbálod összehegesztgetni (ne adj’Isten mások weboldaláról összeszedegetni…), célszerű az ÁSZF megírásához is jogász segítségét igénybe venni. Én nem hiszek a sablonokban, mert nem vagyunk egyformák… (de ha sablonból dolgozol, akkor is minimum átnézeted egy jogásszal). És bár mindezek jogi dokumentumok, nem árt, ha úgy fogalmazzátok meg a szöveget, hogy egy laikus is értse – ezzel is bizalmat építesz!