Az Én szervezetem: A Gerincvelő


https://fejlesztem.hu/
- A Gerincvelő?
- A törzsemen keresztül kapcsolódik hozzám a gerincvelő, az úgynevezett öreglyuktól. Hosszú nagyon hosszú körülbelül 45 cm. (Mérőszalaggal érdemes szemléltetni.) Védelmét a csontokból álló csatornát képező, csigolyák adják. Csigolyák egymásba ...

Kép forrása: teszt.hu

- A Gerincvelő?

- A törzsemen keresztül kapcsolódik hozzám a gerincvelő, az úgynevezett öreglyuktól. Hosszú nagyon hosszú körülbelül 45 cm. (Mérőszalaggal érdemes szemléltetni.) Védelmét a csontokból álló csatornát képező, csigolyák adják. Csigolyák egymásba kapaszkodva réseket hoznak létre. Kicsit hasonlítanak a bicikli lánchoz. Ezeken a réseken 31 pár gerincvelői ideg lép ki. Ezeknek a külseje Krémszínű fénylő huzalszerű.

- Képzeld! Az egész testet behálózzák.

- Belőlem és a gerincvelőből eredő idegek szerkezete megegyező. Rostkötegek, főként Axonokból vannak. Az Axonokat kötőszövetes burok védelmezi itt, az idegeket ellátó ereket külső kötőszövetes borítás fogja össze. Elég vegyesen találsz bennük, mozgató és érző rostokat is.

Jobbára az idegekről hallhattál rátérek a kérdezett gerincvelőre.

Gerincvelőidegeken keresztül alakul ki a kapcsolat velem és a testrészek között. Tulajdonképpen közvetítő szerep az övé, de ezen kívül, közreműködik a reflexfolyamatokban is.

- Mit ért reflex alatt?

- Nagyon gyors válaszokat értem ez alatt, pillanatok alatt bekövetkezik.

- Például?

- Például mikor hozzáér a kis kezecske a forró vasalóhoz, azonnal igyekszünk az elrántására, ez is egy reflex.

És végül nézzük a gerincvelő belső szerkezetét.

Közepén láthatod a szürkeállományt, a szürke állomány csapatai az összekötő-idegsejtek, érző-idegsejtek, és a mozgató-idegsejtek. A szürkeállomány körül a fehér állomány van ezt, az idegrost csoport építette fel. Az érző-idegsejtek segítségével a gerincvelőbe szállított információkat, továbbítják felém a Felszálló kötegek. És vannak a Leszálló kötegek, nos, ők felőlem érkező válaszokat továbbítják a gerincvelő mozgató sejtjein keresztül az izmokhoz vagy mirigyekhez. Olyan ez mintha, futáraim lennének. Csak nem bringával haladnak, hanem a lehető leggyorsabb járgánnyal rendelkeznének például, mint egy repülő.

Nem maradt hátra más, mint a vegetatív rendszer igaz?

- Így igaz.

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...