Az Én szervezetem: A Hajkorona

  • 2022.
    júl
  • 15
https://ggwebsite.com
- Hajhagymák, hajhagymák van ideje valamelyikőtöknek válaszolni pár kérdésemre?
- Mindannyian hallunk, csak, vannak közülünk olyanok, akik éppen regenerálódnak, mindjárt találok neked egy éppen szabadidős pajtásomat, mert én sem érek rá.
- Follicle gyer...

Kép forrása: Szelei Nikolett illusztrátor

- Hajhagymák, hajhagymák van ideje valamelyikőtöknek válaszolni pár kérdésemre?

- Mindannyian hallunk, csak, vannak közülünk olyanok, akik éppen regenerálódnak, mindjárt találok neked egy éppen szabadidős pajtásomat, mert én sem érek rá.

- Follicle gyere csak!

- Itt vagyok hallak, miben segíthetek?

- Csak pár kérdésem lenne hozzád, szeretni fogod, mesélj egy kicsit magadról nekem?

Merre is laksz Te pontosan?

- A fejen. Az emberi fejen és az összefoglaló nevünk is van, szőrzet. Főként a koponyavédelméért vagyunk. Nem utolsó sorban az emberi külsőre is hatással vagyunk, hajkoronaként is szoktak emlegetni, egyfajta ékességet is jelentünk.

- A kinézetetek egyedi Follice?

- Természetesen örököljük a szüleinktől. De mint, mindannyiunkat, a környezet is befolyásol, lehet ez az időjárás is, jöhet éppen nyár vagy tél, illetve, ha sokat szomorkodik, idegeskedik a gazdánk, abból is adódhat létszám hiány. És még megemlíteném a bejutatott építő elemeket, vitaminokat, ásványi anyagokat is.

- Mi épít fel Téged? Miből vagy?

- Kreatinból állunk nagyrészt és vízből. Három réteg ölel körül minket. Külső hámréteg, középső hajkéreg, és a belső hajbél.

- Mesélj erről még kicsit!

- A külső hámréteget, lemezkék, alkotják, amik a tetőcseréphez hasonló módon fedik egymást, és ezt a hajzsír vonja be, amit pedig a faggyúmirigyeink termelnek. Ettől függ, hogy fényesnek látszunk e. Ha a gazdimat megdicsérik a hajfényességét illetően, akkor azzal bizony a faggyúmirigyeket ismerik el. És annak, ha a lemezkék szabályosan sorban állnak, akkor a haj selymes is, de ha megsérülnek, akkor a haj töredezett, fénytelen, és megviselt száraz tapintású.

- Mesélnél a hajkéregről?

- Oh, mindössze annyit, hogy kreatin szálakból épül fel, és ettől vagyunk rugalmasak és erősek, épek is.

- És a hajbél?

- Összeköti a hajgyökeret, és a külső részt, így tudunk szellőzni.

- Mesélj a külsődről!

- Örömmel teszem, hajgyökér az alsó részem, a felső pedig élettelen szál, hajszál. A kiszélesedő haj gyökeret hívjuk hajhagymának. Itt ebben hajszemölcs csücsül, és e fölött pedig azok a szorgos sejtmunkások laknak, akik a hajszálat termelik. Csak úgy, ég a kezük alatt a munka, döbbenet milyen gyorsan képesek az osztódásra. A gyökér felső részén, ahogy említettem a faggyúmirigyek termelik a zsírt, ez a fejbőr óvása miatt is termelődik, hidratálja, hogy ne száradhasson ki.

Végül alattunk hajmerevítő izmok kapcsolódnak a hajgyökérhez.

- Van valamilyen élet ciklusotok, mint például a vörösvérsejtekhez hasonlóan? Ők képzeld például 120 napig élnek, vagy megesik, hogy csak 80 napig.

- Persze ilyen nekünk is van, ha egyáltalán, ide sorolható életszakaszaink vannak, mint például a gyerekkor a kamaszkor és a felnőttkor. Csak nálunk van növekedési, átmeneti és nyugalmi fázis. A méretbeli növekedés naponta nagyon csekély 0,3-0, 5 milliméter.

- Van, hogy leáll a növekedés?

- Igen előfordul ilyen is, ha levágnak a fodrászok minket, vagy ha hiányos a táplálkozás vagy pl. a megbetegeskedés, gyakran fordul elő. Sokat segít a mértékletes napfürdőzés. De képzeld, olyan is megeshet, hogy a két, három hetes fázisban a növekedésben leállunk, ez azért van, mert a hajhagymánk nem kap elég tápanyagot és elsorvad, elhervad. De ne aggódj, mert ilyenkor újabb hajhagymácska növekszik. Utánpótlás mindig van. Képzeld halottam már egyenes szálú hajszálakról, illetve göndör fürtöcskékről és csavarosról is, egészen sokféleképp alkotott meg a természet minket.

- Te figyelj! Mondd csak, nekem hányan vagytok összesen? El nem tudom képzelni?

- A teljes létszám, ez változó, mert van, hogy búcsút intünk pár jó barátnak, de úgy jelenleg 150- ezren lehetünk.

- És mi is a ti feladatotok? Vagy csak úgy vagytok? Megszépítitek a fejbőrt?

- Van feladatunk bőven, senki sincs köztünk ok nélkül és haszontalanul, védünk a hidegtől, a melegtől és az ultraibolya sugárzástól. Segítünk a hőháztartásban is, párologtatásban. Ha például, elered az eső vagy a hó esernyőként működve védjük a bőrt. És még kommunikációs társadalmi szerepet is betöltünk, hogy el tudják dönteni a gazdám nemét, bár manapság ez nem számít, régebben számított. Esztétikai szerepet is kaptunk, azaz a szépséghez hozzá tartozunk.

- Mit ajánlanál figyelmünkbe, hogyha gazdánk falatozik, mit jutasson be hozzátok a vér, milyen alapanyaggal dolgoznátok szívesen?

- Répa minden mennyiségben. Ááá, csak vicceltem.  Abból is csak annyit, ami a napi szükségletet fedezni tudja. Sárga sütőtök, élesztő, amivel például, nagyik szoktak sütni vagy anya. Tengeri halacska, tojás sárgája, tejecske, dió, mogyoró, hüvelyesek, búzacsíra, zöldség, gyümölcs, kivi, grapefruit, savanyú káposzta, citrom, csipkebogyó, paprika, növényi olajok, zöld növények, aszalt barack, mazsola, húsfélék, barna rizs, sajt, füge, alma, mandula, zöldborsó burgonya, paradicsom, mentalevél, banán.

- Azt hiszem, a varázspálcám illene elővennem. Mind ezt idevarázsolni még azzal sem lenne egyszerű… és ez mind a raktárban megtalálható?

- Ezek minden napos bejövő építő tápanyagok csak, néha egy-egy elem hiányzik. Ezért lennénk hálásak, ha ezeket beszerezhetővé tennénk, megkapnánk. Akkor tudnánk haladni csak igazán a növekedésben.

- Ezen kívül tudok tenni még valamit értetek?

- Ööööö, ha időnként kapnánk egy jó kis vérfrissítő fejmasszázst az igazán üdítő volna. Köszönjük, a kérdésed!

- Eszembe jutott a Mikulás. Mennyi-mennyi kívánságot kell teljesítenie egyetlen nap alatt. Hajszálak sem szerénykednek a vágyakban, van kívánságuk bőven. Itt élek benned, mint örökmozgó szívecske, de milyen hasznosak nekem is ezek a csevegések, a társaimról.

- Örültem Follicle a segítségednek hálásan köszönöm, hogy időt szakítottál rám, ránk.

- Szívesen tettem J

Elbúcsúzom mára, gyerekek, jó éjszakát, Angyali álmokat!

 

Eljött az alvás időd

Szervezeted is lehúzza a redőnyt

Pihentető alvást rendel

Mert egy kettőre itt a reggel

Kisrigók hada csicsergi majd, kellj fel, kellj fel!

 

Lám- lám megint találkozunk, örülök, hogy ismét egy újabb szervecskédről mesélhetek.

A hajszálak után lejjebb vándorolunk.

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...