Az Én szervezetem: A Hasnyálmirigy

  • 2022.
    júl
  • 22
http://mocorgohaz.hu/
- Halihó, halihó!
- Pancreas, Pancreas! Merre vagy?
- Tudunk pár szót váltani?
- Áááááááááá nem, nem éppen nagy a nyüzsgés most nálunk, de figyelek!
- Hogy, hogy megszólítottál, de rég nem beszéltünk.
- Engem a lényed érdekel, mi a legkedvesebb tevékeny...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

- Halihó, halihó!

- Pancreas, Pancreas! Merre vagy?

- Tudunk pár szót váltani?

- Áááááááááá nem, nem éppen nagy a nyüzsgés most nálunk, de figyelek!

- Hogy, hogy megszólítottál, de rég nem beszéltünk.

- Engem a lényed érdekel, mi a legkedvesebb tevékenységed, a munkádban?- Érdekel az is, hogy milyen táplálék megrendelésével segíthetem a mindennapjaid.

- Oh, így már értem, na, akkor kezdem is, rengeteg katonásan egymás mellett dolgozó fegyelmezett sejtcsoportból alkot. Ők együtt közös nevükön Acinusok. Ők összehangolt munkájukkal 1,5 L lúgos emésztőnedvet termelnek.

-1,5 litert? Hmmmm az már mennyiség!

- Igen, ehhez fontos az együttműködés és a fegyelem!

- Mindez egy nap alatt történik, és a patkóbélbe csordogál, ehhez is van egy kis segítőm, aki az elválasztásért felel Chymus-nak hívják! Számomra fontos a feladata.

- Említem az általunk termelt emésztőnedveket, Amiláz lebontja a keményítőt, ami például a burgonyában található. Tripszin, Kimotripszin, Karboxipeptidáz a fehérje bontásért felelnek a húsokból, tojásfélékből, tejtermékekből adódik. A Lipáz zsírokat bontja le, és a nukleinsavakat, ami a DNS-ben található (sejtmagban található örökítő anyag). És amit szinte mindenki tud rólam, hogy bennem belső elválasztású sejtek is tevékenykednek, akik a vércukorszint szabályozásában segítenek úgy, hogy hormonokat termelnek. Lényegében mindezeket a feladatokat azért kell, hogy megfelelően lássuk el, mert vékonybélben csak ezután kezdődhet meg az elfogyasztott ételben lévő zsírok fehérjék és szénhidrátok emésztése és csak így tudja a vékonybél kicsiny bolyhai felszívni azokat!

  • Nos ez igen érthető folyamatnak látszik könnyen megértettem!
  • Mondd csak Hasnyálmirigy milyen tápanyagra vágysz?
  • Nem is tudom, inkább arra lenne szükségünk, hogy ösztönözd a testet arra, hogy minél több természet adta cukrot fogyasszon és kevesebb mesterséges anyagokból előállított édesítőszereket. Mert rengeteg munkával jár és káros is és üres is tápanyagot illetően. Erre kiváló a kukorica ugyanis csökkenti a vércukorszintet! Grapefruit is hasonló jótékonyhatású! Életmódváltás, az, ami kímél minket.
  • Köszönöm Hasnyálmirigy és további jó nyüzsgést!
  • Szervusz Szív!
Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...