Az Én szervezetem: A Kéz

 • 2022.
  júl
 • 22
https://gabicsabi.hu
Következzenek a végtagok.
Temérdek csont munkálkodik azon, az izmokkal idegsejtekkel együtt, hogy egy aprócska mozdulat létre jöjjön, amire éppen gondolsz. Nos, ezt kisbabaként nap, mint nap gyakoroljuk, hogy meg legyen az tökéletes összhang és a hibátlan...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

Következzenek a végtagok.

Temérdek csont munkálkodik azon, az izmokkal idegsejtekkel együtt, hogy egy aprócska mozdulat létre jöjjön, amire éppen gondolsz. Nos, ezt kisbabaként nap, mint nap gyakoroljuk, hogy meg legyen az tökéletes összhang és a hibátlan mozdulat. Hagyom is hagy bontakozzon ki nekünk az a kezecske.

 • Kedves Manus mesélne egyikőtök nekem valamit abból, amit most hallok?
 • Még mielőtt megszólítottalak volna halottam a recsegést, ami a mozgásból eredhet, szóval hogy is vagytok Ti összerakva?
 • Szevasz szív ! Minket szinte egész álló nap igényel a test, a lábakkal együtt! Így hát gyors leszek minden kérdésedet gyorsan kell megválaszolnom. Kérlek, ezért ne haragudj ránk! Összetett és nagyon bonyolult feladatot látunk el, egyik percről a másikra. Kapcsolatban vagyunk magával a test karcsonttal, karizomzattal azon belül érhálózat tömkelegével, de már közel nem olyan nehéz, mint 3 hónapos korunkban

- Hu, Te szív az volt ám maga az őrület csak néztem a szüleim, de ez hogy a manóban csinálják, mennek, hajolnak fognak, emelnek, írnak, telefonálnak, rohannak, vezetnek egyszerre és még Rám is figyelnek, miből vannak? Vajon én is képes leszek minderre?

- De nem úsztam meg látod minden nap gyakoroltam magamtól valamint a szüleim is segítettek, hogy tudjak fogni meg kellett várnom az Miniszteri engedélyeket is ehhez.

- Hogy mit?

- Amikor igent mondd az Agy, hogy készen állok a fogásra, hiszen az idegi összeköttetésért a Vezetőnk a felelős, akarom mondani a kifejlődéséért és annak az engedélyéért!  Őt sem irigylem, mi este pihenhetünk, mert Ő küldi a levegőt, az oxigént a vérereken keresztül, hogy egyet említsek az alkarom vérellátását a felkar verőér ágai végzik, eközben ugyanitt a vénás vért 3 felületes és 2 darab gyűjtőér gyűjti össze. És Ő még emellett felépíti a fehérjékből enzimek segítségével az izomrostot és mi igen ilyenkor szusszanhatunk, egyet, de Ő meg sem áll minden alkalommal minden percben figyel és őrzi az EMBERI TEST harmonikus működését! Lehajolunk előtte és mély tisztelet részünkről az Övé! És hálás vagyok, hogy a test eme végtag részét alkothatom.

- Nos, hányan vagytok?

- Ahhoz, hogy mozogni tudjunk pontosan 29 Ossa-ra van szükség!

- Ossa?

- Bocs, 29 darab csontokra van szükségünk!

- Mesélj, van valami csoport valami rendszer az Ossa-ák között?

- Te most viccelsz velem? Hát összevisszasággal semmi nem működő képes? Nekem erre nincs most időm! Egyértelmű világos kérdéseket szeretnék Tőled drága Szív! Ohh, tényleg el is felejtettem gyorsnak kell lennem, elnézésedet kérem!

- Szóval alsó részemet az orsócsont és a singcsont alkotja, ők forgó ízületben kapcsolódnak egymáshoz így elneveztük őket ízületnek, mert, ekképpen ízesülnek, illeszkednek egymáshoz. Tudod ez ahhoz szükséges, hogy a mancsikád tenyered lefelé és felfelé is tudjon mozogni! Ez az egység a csuklóízület

- Ez csodálatos megoldás!

- Az igen!

- A kéz csapata 27 csontból áll ők alkotják együttesen a kéztövet, az ujjakat és a tenyeret.

- És most jövök én, Az alkarom izomzata szükséges ahhoz, hogy a csukló és az ujjak mozogjanak. Én hosszú ínban végződöm, és hogy stabilitásomat megőrizzem, odatapadok a kéztőhöz vagy a tenyérhez vagy ujjakhoz.

- Elég széles skálán mozog a kéz mozgása például képes apró igen türelmes mozdulatok elvégzésére is például mikor fel kell tudni vennie egy hajszálat vagy a tűbe be kell tudni fűznie egy cérnaszálat, mert ezt kapta parancsként! És ami parancs az szinte kötelesség persze nem ilyen erős ez, mert szeretetből kér minket, az hatalmas IRÁNYÍTÓNK meg sem kérdőjelezzük a kérését hiszen ő látja nagyban felülről azt mire van szükség és sokszor mindig abba gondolunk bele, hogy testmentő lehet egy kérés Tőle ! De még egyszer említem meg, meg sem fordul bennem a kétely a kérése felől.

- Kézről még annyit, hogy, ha nem lennének szemek, akkor majdnem, hogy helyettesítené a kézen lévő rendkívüli érzékenységgel megáldott bőr felület, de ezt biztosan említettétek a bőrnél, hiszen ott is megfordultál nem de?

- Ezt pont nem említette jó is, hogy eszedbe jutott! –Micsoda képesség azt a kutya meg a macska, csodálatraméltó!

- Na! Hol is tartottunk Manus?

- Hogy a kézfej 27 csontból áll és akkor folytatnám is tehát a kéz szerkezetét a sziklaszilárd, de mégis meglepő módon rugalmas csont adja, ebből 8-an kéztőcsontot 5-en a középcsont csoportját alkotják és 14-en pedig az ujjperccsontét. A kéztőcsontok össze vannak kötve, mint egy inda a feszes ízületek közreműködésével és így apró mozgásokat tud megejteni a kéz illetve egyfajta hidat alkotnak a csukló és az ujjak között.

 • Érthető vagyok ideáig?
 • Kissé összetett, de azért igen!
 • Akkor ezt a témát hanyagolom kicsit, tömörebben mesélek magunkról! Mivel rövid az időnk!
 • Rendben, ahogy jónak látod Kezecske.
 • Pillanat egy vakarózást kérnek parancsban! Itt is vagyok!
 • Te az alap tápanyag hogy jut el hozzátok?
 • Az orsócsont és a singcsont verőér érágai a tenyérnél futnak össze, és innen aztán tovább ágazódnak (mint egy kis fa lombkoronáján az ágak) a középcsont felé és ezután az ujjak felé. És a visszaszállítás (elhasznált vért) pedig a tenyérről egy felületes és egy mély gyűjtőér szállítja a singcsonti és az orsócsonti ún. gyűjtőérbe. Megemlíteném a kézhát gyűjtőereit is, ennél az elhasznált vért az alkar fejgyűjtőerébe pontosan a KIRÁLY gyűjtőérbe és a könyök gyűjtőérbe áramlanak. Így jutunk oxigénhez és ily módon tud távozni a szennyeződés is belőlünk.
 • Értem! Köszönöm az idődet Manus, becsüllek azért, amiért kaphattam Tőled egy kis információt arról, hogyan is működsz valójában.
 • Igazán nincs mit! Van még kérdésed felém?
 • Éppenséggel igen! Egyetlen egy, kérdésem volna már csak, amit mindenkitől megszoktam kérdezni így a beszélgetés végén !
 • És pedig?
 • És pedig az, hogy mire van szükségetek mindkettőtöknek, hogy jobban menjen a mozgásotok?
 • Mandarin gyümölcsén található az a fehér hártya, ami védi az érfalainkat, illetve a csontvédelem, ami nagyon hasznos lehet tápanyag eljuttatás segítségével! Sok-sok házi sajt háztáji tejtermék, házi tojás, Cékla a vastartalma miatt fontos, sok hal hús az izomzatainknak halcsont is tökéletes ásványi anyagforrás lehet.
 • Ha ezt be tudod szerezni és futáron keresztül el tudod juttatni hozzánk, akkor minden nap hálálkodni fogunk Neked Drága Szívem ezért!
 • J Jó majd igyekezni fogok!
 • És íme huhh, egy szusszanásnyi időm sem akadt ideáig, következzék az utolsó állomásunk kedves hűséges mindent tudó kis csillogó tekintet, a lábikó combizom alsó végtag virgácsunk, ki hogyan becézi azt a lehengerlő stabilitással bíró szervet, ami elbírja az egész testünket! Nyílván a Gerinc barátunk is kell ide! No de a csodálatos tappancsunk, talpunk hihetetlen nyomásnak van kitéve! Belegondoltatok?
 • Ugye nem!
 • Na, hát ez az!!! Erre varrjál gombot! J
Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...