Az Én szervezetem: A Szájüreg ismét

  • 2022.
    júl
  • 22
https://ggwebsite.com

Hahó, Cavum Oris (szájüreg)!
Itt vagyok, csak nem megint beszélgetni fogunk?
De igen, csak most az emésztésre térnék ki, ha nem bánod?
Dehogy! Kérdezz csak!
Mesélj a táplálék útjáról, amint belátogat Hozzád!

- A táplálék útja, először jó lass...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

  • Hahó, Cavum Oris (szájüreg)!
  • Itt vagyok, csak nem megint beszélgetni fogunk?
  • De igen, csak most az emésztésre térnék ki, ha nem bánod?
  • Dehogy! Kérdezz csak!
  • Mesélj a táplálék útjáról, amint belátogat Hozzád!

- A táplálék útja, először jó lassan megrágom a fogak és a nyelv segítségével, és az arcizmok valamint az állkapocs közreműködésével. Ez a pépesség miatt szükséges, és hogy az enzimek körbeölelhessék. Majd bekapcsolódik a három pár nyálmirigy, több nyálat termelnek mirigyék. Azért is fontos hogy tisztán tartsa az üregemet, a szájüreget. A nyál az étel láttán reflexszerűen termelődik ám. A nyelvnek egyébként keverő szerepe is van, az ételt a nyállal összekevergeti.  Mindezt úgy teszi, hogy közben 4 alap ízt érzékel.

-  És mi ez a 4 alap íz?

- Édes, savanyú, sós, keserű. Ha ez megtörtént a nyelv felnyomja az ételt a garatba, ezáltal segítve a nyelést. A garat, mint egy folyosót képez az étel számára. Valamint a garat izmos fala összehúzódik és így az étel a nyelőcsőbe is kerül.  Majd a gégefedele óvatosan bezárja a bejáratát, hogy a falat ne a légcsőbe jusson. Ez életmentő különbség, életmentő fontosságú!

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...