Az Én szervezetem: A szem

 • 2022.
  júl
 • 22
https://gabicsabi.hu
- Egy kis figyelmet kérek szemek? Szemek szeretnék hallani tőletek egy pár szót annyira szépek vagytok Ti vagytok a legszínesebbek ezen a földkerekségen! A test gyöngyszemei!
- Ohh micsoda bók óvatosan a szavakkal, mert bekönnyezünk!
- Szervusz drág...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

- Egy kis figyelmet kérek szemek? Szemek szeretnék hallani tőletek egy pár szót annyira szépek vagytok Ti vagytok a legszínesebbek ezen a földkerekségen! A test gyöngyszemei!

- Ohh micsoda bók óvatosan a szavakkal, mert bekönnyezünk!

- Szervusz drága Szív, olyan jó, hogy hallunk felőled!

- Régen, elég régen nem láttunk, hogy vagy mostanság?

- Köszönöm a kérdést, pompásan kicsattanó egészségben!

- Képzeljétek, annyi dolgom akad a működésemen kívül, éppen tanulmányozom a szomszédaimat, mert bővíteni szeretném a tudásom. Ráadásul nem árt kicsit törődni mindannyiotokkal. Rájöttem minden alkalommal, ahogy megtettem a szokásos látogatási körömet a szerveknél, újabb kört teszek. Előrlől kezdem, és szeretet jókedvet sugárzok felétek drága szervek, mert látom a változást, az örömöt, hogy érdeklődnek felőletek. Igény van rám, nem is kicsi! Olajozottabban megy így majd a munkátok!

- Nahát… ez de jó! Örömmel halljuk szívesen látunk minden alkalommal! Olyan üdítő érzés Veled beszélgetni!

- Mondjátok csak, milyen szervek vagytok Ti valójában?

- A látás szerve!

- Én Bulbus Oculi vagyok Ő mellettem pedig Oculus!

- Minket ingerelnek a külvilágból beérkező fények és ezek alapján adunk impulzusokat az Agynak, ez alapján tud csak képet készíteni. És az a tulajdonosunk értelmezi.

- Ki a tulajdonod, hát a testünk az ember!

- Jaaa, sajátos elnevezés!

- Csak egy részünket láthatják kívülről, koponya üreges mélyedésében csücsülünk.

- Minket a szempilla védelmez és a szemhéj. Másik védelmet a koponyacsontok üregében a zsírszövet nyújtja párnácskaként.

- Három rétegünk van, tunica fibrosa azaz a külső rostos rétegünk ez a szemfehérje, amit Te is látsz kedves olvasóm. Más néven Ínhártya ez átlátszó szaruhártyában folytatódik.

- És mégis hogyan vagytok képesek a mozgásra? Mert kis örökmozgók vagytok igaz?

- Külső szemizmok végzik a mozgást, név szerint Musculus rectus superior Úr (oldalsó egyenes szemizom) jóbarátunk és Musculus rectus laterális (alsó egyenes szemizom), valamint Musculus obliquus inferior (alsó ferde szemizom) hölgy, ez a hölgy közvetlenül összekapcsolódik a fehér Ínhártyánkkal.

- Másik burkunk az érhártya fontos tudni erről, hogy gazdag erekben, ebben helyezkedik el a legékesebb részünk, Irisnek hívjuk, szivárványhártyánk.

- Tudtad Szív, hogy a szivárványhártya térképet ad a test többi szerveiről? Mi kódoljuk a testek részek panaszit, a sírásait aggodalmait még mielőtt beütne a baj?

- Még mielőtt valóban látható, kimutatható volna?

- Igen. Egyfajta óvintézkedésként rendeli így az Agy.

- Vaóóó!!

- Sejtelmem sem volt róla!

- A szivárványhártyának van középen egy nyílása, a Pupilla.

- A bogaratok? Szembogár?

- Igen, becézve szembogár.

- Mire jó?

- Szabályozza a fényt, megszűri és reagál a világosra, sötétre egyszóval a fényviszonyokra reagál, valójában a szivárványhártyának köszönheti a mozgását kitágul vagy összeszűkül. Sötétben kitágul, hogy összeszedje a maradék fényt és az ideghártyának továbbítja. Világosban összeszűkül.

- És vannak a sugártestek, szemlencse domborulatán munkálkodnak. Sugártestek simaizomból épülnek fel, és olyanok, mint egy karikagyűrű a szemlencse körül. Változik a mérete aszerint, hogy a szemlencse összehúzódik- e vagy sem. Szemlencséknek segítenek összehúzódni, elernyedni.

- Legbelső burkunk az ideghártya ez a hártyánk a legérzékenyebb itt 70 százalékban megtalálod az érzővég-készülékeinket.

- Hogy miket?

- A foto-receptorok érzékelik a visszavert fényt, például egy autóról visszavert fényt, és ezt továbbítják az Agynak.

- Kis fénymunkások a foto-receptorok?

- Hát úgy is hívhatod, igen!

- Mondjátok csak, hogyan zajlik a látás folyamata valójában?

- Maga a látás tudomásom szerint a látókéregben zajlik. Egészen pontosan a kapott képek feldolgozása a bal és a jobb agyfélteke nyakszirti lebenyében. Ezt a rezidenciát Occipitalis kabinnak nevezzük.

- És ez pontosan hogyan is működik?

- A belső rétegben, ami egyben fényre is érzékeny. Ott leledzik a Retina. Retina olyan, mint egy kábelköpeny átöleli az oxigént és szén- dioxiot szállító vékony ereket. a vérereket.

- Nekünk, mint szemgolyócskáknak a leges legbelső rétegünk a retina.

- Te és miből áll ez a réteg bőrszövetből épültök fel Ti is?

- Ehhh, nem- nem,- Pigmentekből pontosabban pigment rétegekből és idegsejtek millióiból épülünk fel. Érző neuronok sokaságából.

- És az ingereket, impulzusokat úgy szállítjuk a központnak, az AGYNAK mintha sok-sok gyerek láncolatban egy téren összefogott kézzel állva, belesuttognának egymás fülébe egy- egy üzenetet. Láncolatban terjed az elektromos impulzus bennünk is ám.

- Az impulzusok akkor indulnak el, ha a fénysugár van jelen, azaz ha a fénysugarak el kezdik bizseregtetni, ingerelni a Dedronjainkat az foto-receptorjainkat, (fényre érzékenységet jelent)

- És hogyan néztek ki le tudod írni?

- Pálcikáknak nevezzük és csapoknak hívják az emberek.

- Jól tudom, hogy foltotok is van?

- Ohhh, igen sárga és vakfoltunk is van. Bizony jól tudod.

- Valóban?  - Mesélsz róluk Ocolus?

- Az idegsejt rétege mögött helyezkednek el a foltok, a sárga folt a retinán csücsül egy központi árkocskán, azért sárga folt, mert sárgás szövetekből áll.

- Itt lát a szem a legélesebben, a központi árkocskára a fénynyalábok rávetülnek és ez az oka.

- A Vakfolt, itt kilép a látóideg belőlünk a szemből, nem tudnak ingereket küldeni, azért mert nincsenek érzékelő idegrostjai.

- Értem, mesélj kicsit a Titeket körülvevő részekről kérlek!

- Oh azok elsőként az izmok van ám nevük ahogyan ránk simulnak, Egyenes szemizmok ebből két pár van és ezen kívül,  a ferde szemizmok. Olyanok, mint a pólya feladatuk, hogy tartást adjanak nekünk, összekötnek minket Bulbus Oculival, a szemüreg falával. Képzeld ha a gazda test boldog vagy meghatódott vagy éppen nagyon szomorú azaz valamilyen jó vagy rossz érzelmi hatás éri, olyankor ingerelve vagyunk és könnycseppeket gurítgatunk le, a orrüreg mentén a könnymirigyek segítségével.

- Ti ilyet is tudtok?

- Bizony ám!

-     Ezt honnan és hogyan működtetitek?

 • A könnymirigy egy külső elválasztású mirigy, nos, az embernek van külső és belső elválasztású mirigye ez a külsőhöz tartozik, ami a szemüregünk felső részén leledzik.
 • Egészen pontosan a könnyvezetékeken, mint egy csúszdán halad a teljesen tiszta könny a felső szemhéj belső felszínére.
 • A mesélőd majd megmutatja Neked kérdezd csak bátran!!!! J
 • És tartalmaz valamit a könny? Én sok jóról halottam ám!
 • Igen, például hasznos enzimeket, amik képesek megölni a kórokozó baktériumokat is.
 • És ásványi sókat is tartalmaz a könny.
 • Azt hiszem elég ennyi rólunk.
 • Eleget csacsogtunk.
 • Valóban nagyon sok hasznos információt osztottatok meg velem.
 • Mire lenne szükségetek?
 • Hogy- hogy mire? Nem értjük.
 • Futárszolgálattal elhozatom nektek a vér folyama által.
 • Vagy úgy kívánságlistád van?
 • Olyasmi igen!
 • Bulbi mit is hiányolunk?
 • Sütőtökből szeretnénk hasonlóképp a sárgarépából, napraforgómag,

Magvak, ribizli, csukamájolaj, marhamáj, csirkemáj, édes burgonya

Kelkáposzta, pirospaprika, mangó, sárgadinnye, zöld levelű zöldségek,

Kukorica, spenót, citrusfélék, meg kell főzni az ételt, amiben van lutein, mert

jobban tudjuk hasznosítani azáltal, hogy beleömlik a sok jó molekula, a kifőzött lébe ,mert a sejtfala pl. a kukoricának átszakad.

 • Még valamit szeretnétek a rendeléshez?
 • Nem- nem igazán.
 • Akkor én el is köszönöm Tőletek nagy hasznomra voltatok.

Szint úgy, köszönjük a figyelmet Szív!

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...