Az Én szervezetem: A Vegetatív idegrendszer

https://ggwebsite.com
- A Vegetatív Idegrendszer úgy néz ki, mint egy háló az egész testet behálózó finom kis rendszer, folyamatosan minden egyes pillanatban szabályozza a testünk akarattól független működéseit. Belső egyensúlyért felel.
- Itt is szeretnék egy példát!
Tegyük...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

-  A Vegetatív Idegrendszer úgy néz ki, mint egy háló az egész testet behálózó finom kis rendszer, folyamatosan minden egyes pillanatban szabályozza a testünk akarattól független működéseit. Belső egyensúlyért felel.

- Itt is szeretnék egy példát!

Tegyük fel, a vér széndioxid szintje emelkedik valami ok miatt, ez a rendszer (vegetatív) a széndioxid csökkenését azzal éri el, hogy az oxigénkoncentrációt megnöveli. Mindezt úgy teszi, hogy mélyebb lélegzetvételt parancsol.

 • Értem, egészen érdekes összefüggések ezek.
 • Mik az építő téglácskái?
 • Az építő téglácskák az oly sokat említett, mozgató idegsejtek. Ők továbbítják az ingerületet a szervek idegek vagy mirigyek simaizomzatához vagy kedves Szív a te izomzatodhoz is.
 • Azta!!!!
 • Úgy képzeld el a vegetatív idegrendszert, mint egy kamerát, mintha az egész test telis tele lenne kamerákkal!
 • A vegetatív idegrendszer közvetlen információkhoz jut, a test külső és belső változásairól.
 • Mint egy kaméleon szeme!
 • Vicces vagy!
 • Ezeket a változásokat, információkat az érzőideg sejteken keresztül hozzám továbbítja pontosabban, a Hypotalamuszba és az agytörzsbe. Az vegetatív idegrendszer a körülményekhez igazítja a végrehajtó szervek működését. Például megindítja a nyálmirigyeket, ha citromot látnak a szemek, vagy valami finom sütemény illatot érez az orr.
 • Megosztva mutatom az idegrendszert

- Ekkor az Agy a fénylő lézersugarát veszi elő, és kétfelé mutat!

Itt láthatod a szimpatikus idegrendszert és amott a paraszimpatikus idegrendszert.

- Hogy Ön nem jön jól ki a paraszimpatikus idegrendszerrel, és szimpatizál, megérti a hangot a szimpatikus idegrendszerrel? Nem teljes összhangban élünk és szeretetben mindannyian.

- Valamint a paraszimpatikus idegrendszer mániákusan fél mindentől???

- Hogy? Nem dehogy, teljesen félre értesz Szívecském!

- Egészen másról van itt szó, mondom, -

- Na, a szimpatikus idegrendszer, a szervezet stressz reakcióit idézi elő. Ha ideges az emberi lélek, akkor gyorsítja a Te működésed, és lassítólag hat a belek működésére.

- A paraszimpatikus pedig, arra törekszik, hogy megőrizze az energiatartalékait, tehát lassítja a Te működésed, valamint felgyorsítja a belek működését.

- Mivel éri el ezeket a különféle reakciókat a vegetatív idegrendszer??

- Hát a Neurotransmitter tagokkal! Esettől függő más-más Ingerületátvivő anyaggal.

- Ez elképesztő, hogy mindenre van megoldás!

- És hogyan közlekednek?

- Attól függ, ha felbosszantva érzi magát emberünk, akkor ez a lelki folyamat testivé alakul és az ingerület útja a gerincvelő mellkasi ágyéki szakaszról indulva a gerincoszlop melletti dúcláncon közlekednek. Ezen keresztül éri el a szervet.

- Ha pedig nyugalomban vagyunk, ez az érzés is a lélekből fakad, testivé változik, és az agytörzsből indul ki, és tovább utazik a gerincvelő keresztcsonti szakaszára. Ez az útjuk.

- Hogyan képes ezt a rengeteg információt elraktározni? Ha szükséges, akkor elővenni?

- Szervektől kapja az információt (például, ha szivárványt lát a szem) és osztályozza azt, és a megfelelő terembe továbbítja. Ha még soha, de soha nem látott szivárványt a szemünk akkor fehérjéket előállító lénykéknek az a dolguk, hogy belekódolják ezt az információt a fehérjékbe. Pontosan azt, hogy a szivárvány, színes áttetsző eső után jön létre, ha az esőcseppekre rásüt a Nap. Satöbbi. Mindezt úgy jegyezteti meg, hogy általában egy érzést is hozzá kapcsol. Mint amikor a postán a levelet a feladod, majd a megfelelő helyre kerül, ezután a gyűjtőből, az irányítószámuk segítségével kerületekre osztják a szakemberek, és a postás ezután kiszortírozza a tulajdonosnak. Csak ez a folyamat sokkal, de sokkal gyorsabban játszódik le.

- Tehát az idegsejtben raktározódik a fehérjék által?

- Így van jól megértetted!

- A fehérjék miből állnak?

- Aminósavakból, a fehérjéket felépítő elemekből. Ezeket az ember táplálékokból szerezheti be, lehet állati eredetű a fehérje, és lehet növényi eredetű is.

- Van raktáron?

- Nem sajnos nincs ilyen raktárunk.

- Elég időigényes a lebontási folyamat, miután megkaptuk a megevett megemésztett fehérjét egy hónap is lehet a feldolgozási ideje. Ezután az izomzatba építjük be. Itt megemlíteném, hogy az izomzatnak a fehérje energiát szolgáltat, azaz 1 gramm fehérje 4 kiló kalóriának felel meg. Például kiló kalóriára van szükséged akkor, ha meg kell emelni a testhőmérsékleted, vagy ha például sokat koncentrálsz, egy matematikai tesztlapot töltesz ki, vagy verset kell megjegyezned, vagy tanulsz hosszú órákon át, ilyenkor kcal égetek el. Vagy az izom mikor futsz, sportolsz.

- Számszerűen 9 darab esszenciális aminosav létezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani bármilyen szorgosak is a tagjaink. De a jó hír hogy ennél többet, 14 aminosavat viszont előállítunk. Ezeket a táplálékból állítjuk elő.

- Ha jól sejtem, akkor Ön Encephalon Úr, felismer, ellenőriz és elraktározza az információt?

- Pontosan ez is a feladataim közé tartozik.

- Végül megkérdezném, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyek a legjobban segíteni tudnának a minden napi tevékenykedésében?

- Sovány húsok, tojás, tej tejtermékek, gyakrabban szeretnék állati fehérje forrásként halat kapni, az omega 3 zsírsavja miatt is, és a jóval soványabb húsa miatt. Szeretnék még olajas magvakat, szóját, teljes kiőrlésű gabonából készült finomságokat, cukorként a mézet. Zöldség gyümölcs minden mennyiségben jöhet!

- Értettem! Feljegyeztem!

- Hálás vagyok minden percért, amit Önnel tölthettem!

- Köszönöm a szorgalmát Szívecske!

- Elbúcsúzom mára, gyerekek, jó éjszakát, Angyali álmokat!

 

 

Felismer, ellenőriz, elraktároz

Mennyi mindenre képes az Encephallon,

Úgy néz ki, mint egy dióformájú luftballon,

Becsüljétek meg Ti is nagyon

Hisz Ő értetek szorgoskodik, ha jól gondolom?

 

 

Képzeljétek, betelt a mappám annyi mindenre szükségük van a szerveknek, illetve néhány dolgot fel is jegyeztem, hogy kézben legyen a tudás, amit eddig összegyűjtöttem.

Alig várom már a következő vendéget, szervecskét.

Remélem Ti is? Kis fejetek a párnán? Teljes figyelmet szeretnék csukott szemmel! És képzeld el magad előtt, amit hallotok tőlem. Nos, ma miről is mesélek?

A szemről, a lélek tükréről fogsz hallani!

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...