Az Én szervezetem: A Vékonybél

  • 2022.
    júl
  • 22
https://gabicsabi.hu
- Következzen a Vékonybél. Meglesem, éppen ránk ér-e? - Ahogy hallom éppen emészt (suttogva).
- Hallgatlak Szív, éppen emésztek, de nem zavarsz!
- Remek, mondd el magadról mindent kérlek !- Hallottam arról, hogy 3 féle kanyarulatod is van?
- Jól ha...

Kép forrása: https://www.freepik.com/

- Következzen a Vékonybél. Meglesem, éppen ránk ér-e? - Ahogy hallom éppen emészt (suttogva).

- Hallgatlak Szív, éppen emésztek, de nem zavarsz!

- Remek, mondd el magadról mindent kérlek !
- Hallottam arról, hogy 3 féle kanyarulatod is van?

- Jól hallottad, nagykanyarulat ehhez a patkóbél tartozik. Áll az éhbélből és a csípőbélből.

- Belső felszínem nem kis felületű ez által emésztek és a tápanyagfelszívást is végzem. Nyálkahártyám kőrkörös redői, mint egy kakastaréjt úgy gondolj erre, és ezekben a vájatokban a bélbolyhocskák laknak még. A Villusok. A Villusoknak finom vékony hajszálerük és nyirokérhálózatuk van. Valamint felületüket kis bélszőrök, nyúlványok borítja. Ezekhez enzimek tapadhatnak, melyek gyorsítják az emésztést. Ezek az enzimek a komplex cukrokat glükózzá és szőlőcukorrá bontják vagy akár a fehérjéket is lebontják Enzim neve érdekesség képen említeném Peptidáz, ezek a szorgos enzimek a Peptideket aminosavakká bontják. Ezután a bélbolyhokba küldjük, egészen pontosan a hajszálerekbe ahonnan a májkapu portásai a májba szállítják. És képzeld a bélbolyhocskák képesek a felszívott zsírsavakból újra zsírt képezni a sejtjeik által és nyirokérhálózata által a véráramba jut. A zsír csak bennem képes felszívódni. Hozzám már felaprítva jut, mivel Epe barátom segít ebben. De megemlíteném a szájat, hiszen már ott is egyfajta előemésztés történik a nyál alfa-amilázzal, Amiláz a szénhidrátokat bontja.

- Vékonybél tehetek érted valamit?

- Igen egy kis szabi jól esne!

- Sajnos ebben nem én döntök, de abban már inkább tudok segíteni, hogy tisztább legyél, belülről küldök takarító brigádot neked. Jó lesz?

- Jól hangzik! – De hogyan vagy képes erre?

- Csak pár rostban gazdag élelemre lesz szükség és sok gyümölcsre némi köménymag bejuttatására.

-  Illetve ami neked nagyon hasznos a bélbaktériumaid óvására gyarapítására azok a pro biotikumoknak nevezett izgatott brigád. Ők szintén a friss gyümölcsökben, zöldségben laknak illetve a tejtermékeken belül a kefirben.

Hasznos az alma, savanyú káposzta, burgonya, sárgarépa, ami őrzi a nyálkahártyát, gyógyteából a csalántea hasonló jótékony és a citromfű tea.

Szabó Zsófia, Amatőr Író

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Amatőr Író

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...