Sünikalandok - Kalandos gyomlálás


http://mocorgohaz.hu/

A két kis süni nagyon örült új otthonuknak, gyorsan be is rendezkedtek, és pár hét alatt takaros kis fészekké alakították a kidőlt farönköt. Volt benne egy kis konyha, nappali, de még egy kis kamra is. Málna egy vázába még színes, kora tavaszi virágok...

Kép forrása: Balogh Bettina

A két kis süni nagyon örült új otthonuknak, gyorsan be is rendezkedtek, és pár hét alatt takaros kis fészekké alakították a kidőlt farönköt. Volt benne egy kis konyha, nappali, de még egy kis kamra is. Málna egy vázába még színes, kora tavaszi virágokat tett, és kedvtelve nézegette őket. Ám de amilyen takaros volt belül az odú, annyira rendetlen volt a környéke kívül. Ez nem tetszett a süninek.

Épp egy virágszerző körútjáról tartott hazafelé, hogy vázába tehesse aznapi szerzeményeit, amikor észrevette, hogy a szomszéd üregben lakó nyuszimama gyökerestől és hagymástól gyűjtögeti a különböző virágokat. Akadt a kosarában krókusz, fürtös gyöngyike, nárcisz, gyöngyvirág, kökörcsin, de százszorszép is.

- Miért viszed el gyökerestől a virágokat? – kérdezte kíváncsian Málna.

- Oh, hogy az üreg melletti kiskertbe ültethessem őket – magyarázta a nyuszi. - Nem viszek el sokat, hogy az erdő talaján is maradjon belőlük, csak egyet-kettőt, később, majd szépen elszaporodnak – felelte vidáman, majd elugrált az ürege felé.

A sünilány szeme felcsillant. Egy kis virágoskert az odú környékén is milyen jól mutatna!

Ahogy hazaért, el is mesélte ötletét a testvérének, Berci pedig rendkívül lelkes lett egy saját kis virágoskert gondolatától.

Málna neki is látott, hogy kialakítsa kertjét. Először csak egy apró ágyást készített az ablak alá, amiben a szomszéd tölgy alól gyűjtött pár virágot: hóvirágot, keltikét, és szellőrózsát is.

Ám nyuszi mama kertje nagyon sok inspirációt adott sünilánynak, és úgy gondolta, virágokon kívül sok minden más is elférne náluk: zöldségek, gyümölcsök, gyógy és fűszernövények, melyeket télire is elrakhatnának.

Ehhez persze arra volt szükség, hogy a két kis süni szépen kigyomlálja az összes gyomot és gazt az odú mögötti területre. A feladat nem volt egyszerű, mert az odútól a tölgyfáig az egész terület tele volt árvacsalánnal, tyúkhúrral, pásztortáskával, pitypanggal, ragadós galajjal, de vadmurokkal és repkénnyel is.

Málna pár napig noszogatta testvérét, akinek bizony nem nagyon fűlött a foga a gazoláshoz. Ám a sünilány megelégelte Berci kifogásait, és egy szeles tavaszi napok kiparancsolta testvérét az odú mögé, és nekiláttak a munkának.

A sünilány szorgosan kapált, Berci azonban inkább a gereblyét vette a kezébe, az tűnt kevésbé fárasztó feladatnak. A sünifiú élvezettel szedegette össze a gazokat, amiket Málna kikapált, de a sünilány csakhamar megelégelte a látszatmunkát.

- Inkább húzd ki a pitypangokat – parancsolt rá a testvérére.

Berci letette a gereblyét, és morogva ballagott át a legközelebbi pitypanghoz. Megmarkolta a zöld szárat, és nagy erőlködve kitépte a növényt. Diadalmasan emelte fel a virágot, ám ekkor feltámadt a szél, és belekapott az ernyőcskékbe, amelyek a magasba emelték a sünivel együtt.

- Málna – kiáltott ijedten testvérének a süni.

A sünilány még ép idejében kapta el Berci lábát, és rántotta vissza a földre. A sünfiú gyorsan össze is gömbölyödött, nehogy a szél megint elrepítse, és csak nagy sokára dugta ki az orrát a tüskéi alól.

- Azt hiszem, inkább maradok a gereblyénél – szuszogta Berci.

Málna persze jót derült testvérén, aki ezután még kevésbé volt lelkes a kerti munkák iránt. A gyomlálás persze a nap végére elkészült, de Berci inkább csak gazokat szedegette, és távol tartotta magát minden egyes pitypangszáltól. Persze, amikor Málna a leszedett pitypang levelekből és virágokból finom vacsorát készített, már nem is utálta annyira ezt a növényt.

 

Sünikalandok meséi:

A sünik új otthona

Málna születésnapja

A sünkoncert

Karácsony a sünodúba

Berci és az óriási tök

Sünikalendárium

Berci a patakban

Berci kertészkedik

Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este egy...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!