Tervek hajnalhasadáskor

 • 2023.
  feb
 • 23

http://mocorgohaz.hu/
Tervek hajnalhasadáskor
Egyik nap, korán reggel pirkadatkor, épp hogy a napocska első sugarai kezdtek felsejleni a közeli hegycsúcsok fölött és narancssárgára festették az ég alját, Rebbencs vidáman kipattant a puha mohaágyból és így szólt Lebbencshez:...

Kép forrása: pixabay.com

Tervek hajnalhasadáskor

Egyik nap, korán reggel pirkadatkor, épp hogy a napocska első sugarai kezdtek felsejleni a közeli hegycsúcsok fölött és narancssárgára festették az ég alját, Rebbencs vidáman kipattant a puha mohaágyból és így szólt Lebbencshez:

 • Gyere gyorsan Lebbencs, nagyszerű ötletem támadt! Ma elviszlek kirándulni a legújabb hintón, amit tegnap barkácsoltunk össze az éjfekete Hollóval.

Lebbencs boldogan kiugrott az ágyból, gyorsan kirepült a Vén Fenyőfa odujából és serényen összegyűjtötte a házuk körül nyíló illatos erdei virágokról az édes nektárt. Megterítette az asztalt azzal a terítővel, amit szülinapjára kapott Tekla Póktol, és felszolgálta a friss, édes nektárt egy- egy csodaszép, lila harangvirágkehelyben.

Amíg Lebbencs leszedte az asztalt és elmosogatott, addig Rebbencs átröppent a szomszéd odúban lakó, népes Mókuscsaládhoz, hogy megszervezze a fuvart. Mókusék már vidáman ugráltak és szaladgáltak az ágakon, amikor Rebbencs megérkezett:

 • Napsütéses, madárfüttyös, vidám reggelt kívánok!- köszöntötte illendően Mókusékat.
 • Ragyogó reggelt kívánunk mi is!
 • Már ilyen korán talpon az egész család?- csodálkozott tágra meredt szemekkel Rebbencs.
 • Pirkadatkor kelni, amikor még harmat borítja a füvet és a virágokat és ilyenkor tornázni, a legegészségesebb dolog a világon- válaszolta mosolyogva Mókusné asszonyság. Azzal egy akrobatikus mozdulattal átugrott egy másik faágra.

Tornaóra végén a család minden tagja elmajszolt egy pár szem mogyorót.

 • Még sose láttam fáradt mókust- villant át Rebbencs agyán a gondolat, miközben a reggeliző mókusokat figyelte.

A finom reggeli után egy szempillantás alatt körül állta a lepkét a népes Mókus család apraja- nagyja. Rebbencs elmesélte, hogy mára meglepetés- kirándulást tervezett Lebbencsnek és ehhez keres két mókust, fuvarozónak.

A Mókus család minden egyes tagja, egymást túlharsogva próbálta bizonygatni, hogy bizony ő lenne a legjobb választás erre a feladatra. Mindenki izgalmasnak tartotta az erdei séta ötletét. Rebbencs senkit nem akart megsérteni azzal, hogy visszautasítja, ezért párba állította őket és belekezdett kedvenc kiszámoló mondókájába:

 • „Ecc, pecc, kimehetsz…”- a „fuss!” Mókus Pali két legkisebb gyerekére esett: Rézire és Bénire. Örült a két kismókus, majd kiugrott a bőréből. Örömükben eszeveszett fogócskázásba kezdtek. Utána leszaladtak a fa repkénnyel borított törzsén és a hintó elé álltak izgatottan, hogy ők vihessék kirándulni a lepkepárt.

De ez már egy következő történet.

 

 

J.Cz.Szidi, amatőr író

Ezt a mesét írta: J.Cz.Szidi amatőr író

A nevem Járainé Czika Szidónia, Csíkszeredában születtem. Székelyföldön szinte az anyatejjel szívtam magamba a népmesék varázslatos világát, a népdalokat és a népi gyerekjátékokat, népszokásokat. Kolozsváron diplomáztam a Babes- Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán, majd az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán óvodapedagógusi oklevelet szereztem. Magyar szakos tanárnőként dolgozom. Pár éve fogadtuk örökbe Eszterünket, ak...

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!