Zebrus zebra csíkjai

  • 2023.
    feb
  • 01

http://mocorgohaz.hu/
Köztudott tény, hogy a szavannák vadlovai, a zebrák csíkosak. Ezek a csíkok teszik őket olyan különlegessé és egyedivé, ez a zebrák legnagyobb büszkesége. Már csikó korukban megtanulják, hogy a csíkjuk minden kincsük.De mi van akkor, ha elveszítik? A ki...

Kép forrása: pixabay.com

Köztudott tény, hogy a szavannák vadlovai, a zebrák csíkosak. Ezek a csíkok teszik őket olyan különlegessé és egyedivé, ez a zebrák legnagyobb büszkesége. Már csikó korukban megtanulják, hogy a csíkjuk minden kincsük.
De mi van akkor, ha elveszítik?
A kis Zebrus egyik reggel arra ébred, hogy nincsenek csíkok a testén.
- Jajj, hova lett a szép csíkos pizsamám? -  kesergett szegény.
Kereste kis szobájában mindehol. A fiókokat kihúzta, benézett az ágy alá, a szekrény mögé. Kiszaladt a konyhába kereste a hűtőbe, a mosogatóba, a hokedli alatt, fent a polcon, lent a pincébe, de sehol semmi.
- Hogyan történhetett ez? - gondolkodott a kis csikó.
Elhatározta, hogy új csíkokat szerez magának.
Elment hát a városba. Bement egy boltba, de ott mondták neki, hogy ilyent nem árulnak, elküldték a szabóhoz  hogy varrjon ő rá csíkokat.
A szabómester nagyot nevetett a kis zebrán.
- Hogyan tudnék rád csíkokat varrni? Tűvel meg cérnával? Az bizony nagyon fájna neked. Miért nem mész inkább a tetováló szalonba?
Így hát Zebrus szaladt is a tetoválóhoz, készítsen neki csíkos tetkót.
Az üzlet ajtójára ki volt írva: Festék hiány miatt zárva.
- Na hát ezt a pechet, most, hogyan legyenek újra csíkjaim? Meg van elmegyek a nyomdába!
El is vállata volna a nyomdamester, hogy nyomtat rá csíkokat, egy gond volt csupán, szegény Zebrus nem fért bele a nyomtatógépbe. Próbálták betuszkolni, húzták vonták szerencsétlent, de reménytelenül. Inkább menjen az írószer boltba festékért mondták.
Na az írószer boltban végre kapott festéket, amivel sikerült is kis testére girbe görbe csíkokat festenie. Olyan büszke volt magára, végre vannak csíkjai.
Boldogan indult haza, ám esni kezdett az eső, újdonsült csíkjait pedig lemosta egytől egyig.
Szegény Zebrus nagyon el volt keseredve, most mit csináljon. Hova tűnhetett  az ő csíkos pizsamája? Vajon ellopta valaki? Ki tenne, ilyent? Tigris Tibornak vannak saját csíkjai, ő biztos nem lehetett. A Tehén Teca is fekete fehér, bár ő neki foltjai vannak. Macska Marcsi bundája is csíkos, de ő meg inkább cirmos.
Így gondolkodott tovább a kis zebra amikor az út kereszteződésnél látta, hogy az útra is csíkok vannak felfestve. Próbálta felfeszegetni, lekapargatni. Vakargatta harapta, de hiába. Ezek a csíkok nem adták meg magukat.
Bánatosan inkább haza ballagott. Anyukája épp a ruhákat teregette. Zebrus figyelmes lett valamire. A kosárban egy ismerős színfoltott vett észre.
- Hát ez az én csíkos pizsamám! Megtaláltam! - örvendezet közben megrázta kis fenekét.
Anyukája mosta ki az éjjel a kis zebra csíkjait mert már olyan koszosak voltak.
Zebrus nagyon megörült, s megfogadta, hogy jobban fog rá vigyázni és ezentúl mindig tisztán tartja majd kedves kis csíkos pizsamáját. 

Gáll Zoltán, amatőr író, költő

Az irodalom mindig is része volt az életemnek szerintem már magzati koromtól kezdve. Gimnazista éveimben aktívan részt vettem a gyömrői közművelődés és színjátszás életében, mint amatőr színész. Ezzel egy időben pedig 2015-től kezdtem el verseket írni. Eleinte elősorban családomnak, feleségemnek és gyermekeimnek írtam. Aztán az évek során egyre jobban azt kezdem érezni, hogy ezt másokkal is meg kell osszam. ...