Ma van a Könyvtárosok világnapja!


http://mocorgohaz.hu/
Könyvtárba jár nagyon is jó dolog, ma pedig még egy plusz okunk lehet azért, hogy ellátogassunk a legközelebbi könyvtárba, ugyanis ma, április 14-én van a Könyvtárosok világnapja!

Könyvtárba jár nagyon is jó dolog, ma pedig még egy plusz okunk lehet azért, hogy ellátogassunk a legközelebbi könyvtárba, ugyanis ma, április 14-én van a Könyvtárosok világnapja!

Bár ma sok könyvtár zárva tart, pénteken és szombaton biztos több program is akadt, aminek a Könyvtárosok világnapja adott plusz apropót. Április 14. ugyanis a Könyvtárosok világnapja, melyet mi magyarok is megtartunk. Ilyenkor a könyvtárakban számos felnőtt és gyerekprogram várja a látogatókat.

Amit erről a napról tudni érdemes

A könyvtárosok világnapja eredetileg két nagy szervezet kezdeményezésére indult el. Az ALA, vagyis az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetssége) és az IFLA, az International Federation of Library Associations and Instutitions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége) azért indítványozta ennek a napnak a megtartását, mert szerették volna az emberek figyelmét a könyvtárak és a könyvtárosok nyújtotta értékekre felhívni.

Miért jó könyvtárba járni?

Olvasni nagyon jó dolog, de sajnos olyan sok könyv van, amit el akarunk olvasni, hogy valószínűleg nem is bírnánk anyagilag mind megvenni. Szerencsére itt vannak a könyvtárak, melyek hozzásegíthetnek minket ahhoz, hogy minden könyvet, amit csak el szeretnénk olvasni a kezünkbe kaparinthassunk. Nem titok, hogy gyerekként nagy vágyam volt beköltözni egy könyvtárba, és csak olvasni, és bevallom, felnőttként is szívesen megtenném.

A könyvtárba járásnak számos előnye van, gyerekként és felnőttként egyaránt:

- több könyvet tudunk így elolvasni úgy, hogy nem is kell megvásárolnunk őket.

- olyan könyveket, meséket is elolvashatunk, melyeket már nem forgalmaznak, tehát bolti forgalomban már nem kaphatók

- a könyvtárban nemcsak könyvek vannak, de rengeteg program is, melyeken részt vehetünk

- idegen nyelvű könyv is akad bőven, gyerekek számára is, tehát a nyelvtanuláshoz is nagy lökést adhat a könyvtárba járás

- az olvasás megszerettetéséhez nagyszerű helyszín, és remek lehetőség, hogy megtaláljunk csemeténk számára leginkább tetsző könyveket

- plusz pont jár egyes tantárgyak esetén a kutatómunkáért, a könyvtárban pedig nemcsak mesekönyvek vannak, de számos enciklopédia és lexikon is kifejezetten gyerekek számára

- a hobbinkhoz is sokféle könyvet találhatunk, legyen szó a rajzolásról, főzésről, modellezésről vagy bármiről

- újság és képregény is bőven akad a könyvtárban

Szóval, ha eddig még nem iratkoztatok be a gyerekekkel a könyvtárba, bátran tegyétek meg, sok könyvtárba a gyerekek számára ingyenes a beiratkozás, és a szülőknek is elég lehet egy kísérőjegy.

Mesék, ahol a könyvtáré a főszerep

Természetesen a Mesketén is fontosnak tartjuk a könyvtárba járást, és ezzel az íróink is így vannak. Több mese is van fenn az oldalon, amely egy könyvtárban játszódik, ezek közül ajánlunk most párat a figyelmetekbe:

Gani Zsuzsa – Cilike a könyvtárba megy

Erdős Sándor - Egy éjszaka a könyvtárban

Gyöngyösvári Mara – A lila Füles mesék – Cirmi, a könyvtáros macska

Szolnoki Eszter – A jó cselekedetek által születnek a mesék

 

 


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...