Barion Pixel

Tóth Márta

amatőr

Tóth Márta 

1958-ban születtem Egerben. Tanítói és történelemtanári végzettségem van. 20 évet dolgoztam a közoktatásban, illetve 20 évet helyi közigazgatásban, továbbá voltam pár évig kereskedelmi vállalkozó is. Eddig 3 könyvet írtam írói álnéven, melyet nem szeretnék megosztani. Két könyv novellákat tartalmazott, megtörtént, érdekes bűnügyek, balesetek feldolgozása. A 3. könyv egyfajta memoár, család- és történelmi regény. Leginkább Jung Chang: Vadhattyú című művére emlékeztet. Egy család történetén keresztül mutatom be a kort, melyben éltek. Meseírással most próbálkoztam először. 

Ez a történet „állatos” mese, de nem állatmese. Az állatok megszemélyesítése, mint La Fontaine-nél, nem történik meg, de az állat és ember kapcsolatának szép példája. A történet egy létező legendát dolgoz fel. Fadlallah el Hedad Mihály Magyarországra kerülését, illetve az Ő kedvenc lovával, Ó’Bajannak való kapcsolatát. A hivatalos változat szerint a Szíriából érkezett arab kisfiú maronita keresztény családból származott, és apja bízta a monarchia tisztjeire, hogy az üldözések elől megvédje. Más változat szerint árva gyermek volt, akit a nagyszülei neveltek. Azonban máig él a legenda, miszerint kedvenc lova eladása miatt szökött el otthonról, és került Magyarországra. Karrierje felívelt, végül a bábolnai ménesbirtok vezetője lett, magas katonai rangban. Sok uralkodót, politikus kalauzolt Bábolnán az arab és Shagya-arab tenyészetben. Mellszobra ma is megtalálható a ménesbirtokon, kedves lova emléktáblája mellett.

----------------------------------------------------------------------------------------

 Jelenleg költözőfélben vagyok, városból városba. Július hónapban elképzelhető, hogy egy ideig nem leszek elérhető E-mailben és interneten, csak telefonon.

 

 

Kiadott könyvek


Írói álnév miatt nem szeretném felsorolni. Meseírónak amatőr vagyok. 

Sütibeállítások