5 tény az olvasásról, amit lehet, hogy eddig te sem tudtál


http://mocorgohaz.hu/
  • 23
  • 2024.
    feb.
Amellett, hogy az olvasás remek szabadidős tevékenység, folyamatosan gyarapítja a tudásunkat, illetve hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is. Hogy hogyan? Ezúttal 5 olyan érdekes, és hasznos információt gyűjtöttünk össze az olvasásról, amiket eddig lehet, hogy te sem ismertél.

Manapság nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy az olvasás milyen fontos szerepet tölt be az ember személyiségének fejlődésében. Rengeteg tanulmány bizonyítja az olvasás jótékony hatásait, éppen ezért szakemberek szerint az a legjobb, ha a meseolvasást már az egészen kicsi gyermekek mindennapjaiba bevezetjük.

Amellett, hogy az olvasás remek szabadidős tevékenység, folyamatosan gyarapítja a tudásunkat, illetve hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is. Hogy hogyan? Ezúttal 5 olyan érdekes, és hasznos információt gyűjtöttünk össze az olvasásról, amiket eddig lehet, hogy te sem ismertél.

Ilyen hatással lehet ránk az, ha rendszeresen olvasunk

  1. Az olvasás jobbá teszi az embert

Azok az emberek, akik rendszeresen olvasnak szabadidejükben, nagyobb empátiakészséggel, és nagyobb társadalmi felelősségérzettel rendelkeznek. Emellett az olvasással fejlődik az ember kommunikációs készsége is, így jó társalgóvá is válhatunk ennek köszönhetően. Ezek pedig bekövetkezhetnek amiatt, hogy olvasás közben az olvasó mélyen át tudja élni az adott szereplő érzéseit.

  1. Sok esetben az olvasás a siker kulcsa

Különböző tanulmányok támasszák alá azt, hogy azok a személyek, akik sokat olvasnak, általában sikeresebbé is válnak az életben. Hogy miért? Azért, mert az olvasás bővíti a szókincset, tökéletesíti a fókuszálási képességet, illetve folyamatosan fejleszti a memóriát is. Az elismert üzletember, Warren Buffet úgy tartja, hogy az ember számára a könyvekből származó tudás olyan, mint a kamatos kamat, hiszen az elménkben megsokszorozva épül az fel. Az olvasás hatásairól szóló különböző kutatásokon kimagasló vállalkozók mind egyetértettek abban, hogy az önfejlesztés legkifizetődőbb módszere valóban a rendszeres olvasás.

  1. Az olvasás oldja a stresszt

Egyesek szerint csupán 6 perc olvasás már közel 70%-kal le tudja csökkenteni a stresszt, ezt pedig egy 2009-es kutatás is bizonyította. Sőt, a többi szabadidős tevékenység közül az olvasás a leghatásosabb stresszoldó módszer, hiszen egy jó könyv teljesen ki tud kapcsolni bennünket, elrepíthet minket egy olyan univerzumba, ahol a hétköznapi gondok egyáltalán nincsenek jelen.

  1. Az indiaiak átlagosan 10 órát töltenek olvasással hetente

Nem titok, hogy India világszerte a legtöbbet olvasó országnak számít, a BOP World Culture Score Index kutatása szerint egy átlagos indiai akár több mint 10 órát is eltölthet hetente könyvvel a kezében. Kína áll a második helyen, ők hetente átlagosan 9,2 órát töltenek el olvasással, a rangsorban őket követi Thaiföld, az itt élők ugyanis hetente 8 órát szoktak olvasni. Szomorú tény, hogy egy 2020-ban elvégzett felmérés szerint Magyarország felnőtt lakosságának már csak a 13%-a olvas rendszeresen, pedig ez a szám 2005-ben még 25% volt.

  1. Az olvasás a minőségi alvás egyik titka

Talán nem is gondolnád, de az olvasás még az alvászavarokon is segíteni tud. Sajnos napjainkban egyre több felnőtt embert érint ez a probléma. Sokan a telefonjukat nyomkodják elalvás előtt, pedig a kék fény rendkívül rossz hatással lehet ránk, főleg, ha az alvásról van szó. Ha lefekvés előtt azonban könyvet ragadunk, akkor amellett, hogy javíthatjuk az alvásunk minőségét, sokkal mélyebb álomba tudunk olvasás után szenderedni, és az elalvás előtti olvasással átlagosan 25 perccel tudjuk a mély, pihentető alvást meghosszabbítani.

 

Láthatjuk, hogy a rendszeres olvasásnak rengeteg jótékony hatása van, és természetesen az olvasás nem csak a felnőtt emberek számára fontos. Szakemberek szerint a mesélést igazából már kisbabakorban is elkezdhetjük, az estimese olvasását pedig jó, ha olyan másfél éves kor körül elkezdjük beépíteni a kisgyermek esti rutinjába.
 Ma már jól ismert a mindennapos meseolvasás jelentősége, hiszen amellett, hogy a mese hozzájárul a nyelvi készségek fejlődéséhez, és gazdagítja a gyermek szókincsét, a szülő és a gyermek számára is meghitt együttlétet, és minőségi időt jelenthet ez a tevékenység.

 


http://mocorgohaz.hu/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...