Mit meséljünk egy 2-3 éves gyermeknek?


http://mocorgohaz.hu/
Milyen történet köti le egy 2-3 éves kisgyermek figyelmét? Mit olvassunk egy kisgyermeknek, aki ennyi idős?

Könnyen lehet, hogy veled is megesett már, hogy gyermekednek elkezdtél egy mesét olvasni, ő azonban látványosan unta azt, végig se hallgatta, elkalandozott, és a történet egyáltalán nem kötötte le. A kicsit talpraesettebb gyerkőcök ilyenkor egyszerűen szólnak, hogy "inkább ne ezt olvassuk." Jobb esetben ettől még nem ment el a kedve aznapra a mesehallgatástól, és tudtok választani együtt egy másik történetet. 

Valószínűleg hallottál már te is arról, hogy a mesehallgatás jótékony hatással van a gyerekekre, hiszen általa a gyermeknek rengeteg képessége fejlődik. Gondolhatunk itt a szövegértésre, a belső képek megteremtésére, a beszédfejlődésre, vagy arra, hogy a meseolvasás hatására a gyerekek szókincse rohamos léptekben elkezdhet bővülni. De mit tegyünk abban az esetben, ha láthatóan gyermekünket nem kötik le a mesék?

Több oka is lehet annak, hogy a gyermek unja a meseolvasást, ám leggyakrabban az szokott a gond lenni, hogy nem megfelelő mesét választottunk ki számára. Legyen szó estimeséről, vagy valamilyen állatos meséről, nagyon fontos, hogy mindig korának és érettségi szintjének megfelelő történetet válasszunk ki. Kereshetünk külön kislányos vagy kisfiús meséket is, de a legfontosabb, hogy egy 2-3 éves gyermeknek ne olyan történetet kezdjünk el olvasni, ami inkább a 6-8 éveseknek való, hiszen ebből sok mindent nem fog ő még érteni. 

Milyen mesék valók a 2-3 éves gyerekeknek?

Meseolvasás során a cél az, hogy a hallott történetet megértse a gyermek, a mese így számára érdekes, és izgalmas lesz. A rendszeres mesehallgatás során a 2-3 évesek megtanulják értelmezni a történetben előforduló kifejezéseket, így fejlődik a szövegértésük, ez pedig később, az iskolában jól fog jönni. Emellett, ha sikerül olyan történetet találni, amely leköti a figyelmét, akkor az fejleszti a gondolkodását, a memóriáját és a figyelmét is, ugyanis a történet cselekményét végig tudja követni. Egy 2-3 éves gyermek már az egyszerűbb mesékben könnyedén megérti az ok-okozati összefüggéseket (tehát ha le tudja vezetni, hogy a kislány azért sír, mert elesett a játszótéren) akkor neki is több kedve lesz a meseolvasáshoz, pontosabban a mesehallgatáshoz. Ezek a képességek pedig mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a későbbiekben az olvasás tanulás ne okozzon kudarcot számára. 

2 éves kor felett a gyermekek számára érdekesek lehetnek a teljesen egyszerű cselekményre alapuló mesék, illetve óvodás korban nagyon szokták a kicsik a láncmeséket is szeretni. A 3 évesek kedvelni szokták azokat az énmeséket, amik "róluk" szólnak. Sokszor kérni is szokták, hogy a mese főszereplője ő legyen, (nálunk az sem ritka, ha a főhőst úgy kell hívni, mint a kislányomat.) Óvodáskorban a mesehallgatás alatt újból átélheti a kisgyermek a vele történt dolgokat, lehetősége nyílik rá, hogy ezeket feldolgozza, így, ha egy esti meséről van szó, akkor az érzései a mesének köszönhetően rendeződni tudnak, a nap végül egy megnyugtató befejezéssel tud záródni. Fontos, hogy egy 2-3 éves gyermek számára keresünk mesét, akkor az még ne legyen túl hosszú, és bonyolult, hiszen ezt nem fogja tudni követni.

Ebben a korban a gyermekek számára elkezd kinyílni a világ, és szeretik felfedezni a körülöttük lévő dolgokat. Éppen ezért a rövidebb ismeretterjesztő történetek is jók lehetnek, de ahogy fentebb már említettem szeretni szokták azokat a láncmeséket is, melyekben sokszor ugyanaz a motívum ismétlődik. 


http://mocorgohaz.hu/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...