Szokatlan karácsonyi és Adventi szokások – Amiről már lemaradtunk


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 14
  • 2023.
    dec.
A magyar adventi és karácsonyi szokásokat, hagyományokat talán bemutatni sem kell, mert mindenki ismeri őket. A világ más tájain azonban számos olyan szokás dívik, amelyet mi magyarok talán furcsának találunk

A magyar adventi és karácsonyi szokásokat, hagyományokat talán bemutatni sem kell, mert mindenki ismeri őket. A világ más tájain azonban számos olyan szokás dívik, amelyet mi magyarok talán furcsának találunk. Ezekből szedtem össze nektek párat, és a karácsonyig több részletben meg is osztom veletek.

Amiről már lemaradtunk

A következő szokások advent első heteihez kötődnek, tehát már ne feltétlen kerekedjünk fel, hogy láthassunk őket a saját szemünkkel, talán majd jövőre ;)

Guiness-rekorder szalma kecske – Advent 1. vasárnapja Svédország

Svédországban, Gävle városában egy hatalmas szalma kecskét állítanak fel minden évben az első adventi vasárnapon. Eredetileg a város déli részén lévő boltok építették először 1966-ban azért, hogy a vásárlókat becsalogassák. Ezt azt minden évben megismételték, 1985-be pedig még a Guiness Rekordok könyvében is helyett kapott, ugyanis ez a legnagyobb szalmakecske a világon, összesen 13méter.

Krampuszok Éjszakája – december 5. Ausztria

Ausztriában Mikulás érkezése előtt egy nappal, tehát december 5-én a krampuszok éjszakáját ünneplik. Ilyenkor démonnak öltözött férfiak járják az utcákat éjszaka és ijesztgetik a gyerekeket, persze csak azokat, akik rosszak voltak.

(Szerettem volna képet is mutatni, de bevallom, tényleg nagyon félelmetesek ezek a krampuszok)

Caga Tió, avagy a kakiló farönk – December 8. Spanyolország

Elsőre nem igazán hangzik gusztusosnak ez a spanyol szokás, mely Katalóniában terjedt el. December 8-án a családok szereznek közösen egy farönköt, aminek aztán szemet, szájat, orrot rajzolnak, sőt, van aki még lábakat is készít a kis rönköcskének, de az sem ritka, hogy mikulássapkát kap. A hátsó felét pedig betakargatják egy takaróval, hogy meg ne fázzon a hidegben. Karácsonyig minden nap folyamatosan visznek neki finomságokat, sütit, gyümölcsöt, ami másnap reggelre el is fogy. Szenteste napjára már nagyon jól lakik, emiatt pedig, úgymond muszáj könnyítenie magán. A gyerekek egy bottal elkezdik ütögetni, majd magára hagyják, hogy elvégezhesse a dolgát. Mire visszamennek, a takaró alatt különféle apró édességek és ajándékok lesznek. Ekkor újra kezdődik az ütögetés, és a távozás, egészen addig, amíg már nem lesz ajándék a takaró alatt, hanem nem kívánt dolgok, mint például egy hering.

Karácsonyi Legények (”Yule Lads”) – Luca napjától karácsonyig Izland

Ez a szokás kicsit kakukktojás lesz, mert bár a kezdetéről lemaradtunk, de ha most indulunk Izlandra, még találkozhatunk vele. Nálunk Luca napján kezdődik a Lucaszék készítés, amit 13 napig kell készíteni, Izlandon pedig december 13-tól 13 napig minden nap karácsonyi lények látogatják meg az embereket, és 13 napig tartózkodnak a városban. Az első troll 13-án érkezik, és karácsony napján távozik, az utolsó pedig január 6-án megy vissza a hegyekbe. Egyesével látogatják a családokat, és a jó gyerekeknek apró ajándékokat adnak, a rosszaknak pedig krumplit. Az utolsó csibész távozása jelzi a karácsony végét, amit máglyarakásokkal, tűzijátékkal ünnepelnek. Természetesen minden csibésznek megvan a maga szerepe az izlandi hagyományokban.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...