Szokatlan karácsonyi és Adventi szokások – Karácsony napján


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 18
  • 2023.
    dec.
Az előző cikkben szó volt azokról a szokásokról, amelyek inkább az adventhez kötődnek, most pedig jöjjön pár igazán érdekes karácsonyi szokás, amely karácsony napjára vonatkozik.

Az előző cikkben szó volt azokról a szokásokról, amelyek inkább az adventhez kötődnek, most pedig jöjjön pár igazán érdekes karácsonyi szokás, amely karácsony napjára vonatkozik.

Karácsony napi szokások a világból

Sokféle érdekes szokás van a világban, amit mi magyarok furcsának találhatunk: van uborkakeresés, seprűrejtés, de még a három királyokkal találkozó boszorkánytündér is. És vajon mi köze lehet a karácsonyi hagyományokhoz a KFC-nek?

Uborkakeresés az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban

Egyesek szerint az Egyesült Államokból indult ez a hagyomány, mások szerint Németországból. Tény azonban, hogy még mindig népszerű szokás karácsony estéjén uborka alakú díszt rejteni a karácsonyfára, amikor a gyerekek már alszanak. Aki megtalálja, az apró ajándékot kap.

Rollerrel a szentmisére Venezuálában

Caracasban, Venezuela fővárosában elterjedt az a szokás, hogy rollerrel vagy gördeszkával érkeznek az emberek a reggeli szentmisére. Ilyenkor sokszor már több utat is lezárnak, a közlekedők biztonsága érdekében. 

Seprűrejtés Norvégiában

És ha már közlekedés, akkor egy Norvég szokásról is szót kell ejteni. Norvégiában karácsony napján eldugják az összes seprűt, ugyanis úgy tartják, hogy ilyenkor indulnak útnak a boszorkányok, és közlekedési eszközt, seprűt keresnek hozzá. Elrejtik tehát az összes seprűt, így nem kell attól félni, hogy a boszorkányok elviszik, de attól sem, hogy a család pont karácsony napján végez nagytakarítást.

La Befana, az olasz boszorkány hozza az ajándékokat Olaszországban

A boszorkányok nemcsak a Norvég hagyomány részei, hanem az olasz karácsonyoké is. Olaszországba ugyanis nem a Jézuska vagy a Télapó hozza az ajándékokat, hanem egy boszorkány, de amolyan tündér keresztanya féle. A monda szerint tőle kértek útbaigazítást a Három Királyok, amikor a kis Jézust kertesték, és hívták is magukkal, de nem ment. Ezt persze megbánta, és mégis útnak indul, hogy ajándékot vigyen a gyerekeknek.

Japán KCF karácsony

Japánban a karácsony nem állami ünnep, viszont a KFC marketing kampányának köszönhetően kialakult egy hagyomány. A KFC ugyanis a 70-es években meghirdette a “Kurisumasu ni wa Kentakkii" (Kentucky-t karácsonyra) csomagot, amelyben rántott csirke, többféle köret és még torta is akad, amely a nyugati karácsonyt idézi. Ez annyira népszerű volt, hogy mára már hagyománynak számít ilyet rendelni, és érdemes is jó előre leadni rá a rendelést.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...