A galamblelkű lány utazásai


http://mocorgohaz.hu/

Nagyon kevés olyan elszigetelődött ember van a világon, mint a Londonban élő Sarah. Szerény, kedves lány, aki a húszas évei közepén még mindig álomvilágban él. Úgy kel fel reggelente, mintha valaki másnak az életét élné a sajátja helyett. Se kutyája, se macskája, csak könyvekkel van tele az egész lakása. Munkahelyén, a könyvesboltban ő a legjobb eladó, mindenféle könyvet képes rábeszélni a vásárlóra. Az adott könyvbe, amit olvas, annyira beleéli magát, hogy a szemei előtt megelevenedik az egész történet, mintha ő írná a könyveit lapról-lapra. Szomszédjai, ismerősei csak galamblelkű lánynak hívják, hiszen még a légynek sem tudna ártani. Kitér az emberek útjából, kerüli a veszekedést, inkább csendben él, minthogy társaságban zendüljön.

Sarah könyvek iránti túlfűtött rajongása nem is annyira meglepő, ha azt nézzük, hogyan, milyen körülmények között cseperedett fel London utcáin. Csecsemőkorában talált rá egy könyvkereskedő az üzlete küszöbén. Egy mózeskosárban feküdt a kis Sarah, nem volt mellette semmi, egyedül egy szivárványszínű gyűrű, amelybe az álmodó szót gravírozták.

A kislány így nőtt fel a könyvek birodalmában John bácsival, aki már az első éjszakától kezdve mesével altatta el Sarah-t. A könyvek és a történetek így szinte a bőre alá kúsztak, szomjazott az újabb és újabb olvasásra váró regényre. Tizenhat éves korára már nem csak az érettségit szerezte meg, hanem olvasni tanította a szegényeket. Minden vágya volt, hogy felnőttként segíthessen azokon, akik szeretnének, de nem tudnak olvasni. Amerre járt mindenfelé szónokolt az olvasás fontosságáról, előnyéről.

Mire betöltötte a huszonötödik életévét nevelőjét, - az ő John bácsiját – váratlan szívleállás vitte el. A temetés után Sarah vette át a könyvkereskedést. A mosolygós, fiatalos kiszolgálásnak köszönhetően egyre többen tértek be az üzletbe. Egyik nap egy bölcs ábrázatú, ősz öregúr lépte át a küszöböt. Az apó összeszedte a kívánt mágikus témájú könyveket, majd fizetés után a lányra emelte mindentudó tekintetét:

  • Mondd gyermekem, mit kérnél, ha lenne egy kívánságod? – kérdezte az öreg.
  • A könyvekben szeretnék lakni és álmodni velük, mert számomra ez jelentené az önfeledt szabadságot – felelte a lány.

Erre az apó rátette kezét Sarah gyűrűjére és ráfújta homokszerű varázsporát, amitől a lány botladozva elájult.

Amikor Sarah kinyitotta a szemét, először fogalma sem volt, hogy hol lehet vagy, hogy mi történt vele. Majd, ahogy körülnézett rájött, hogy valóra vált az évek óta dédelgetett álma. Ugyanis nem máshol, mint a kedvenc regényében találta magát. London utcáin csodálattal adóztak személyének, majd Hailey – a könyv főszereplője - néven szólítgatták. Sarah-nak hamar összeállt a kép. Fogalma sincs, hogyan, de eggyé vált a könyv főszereplőjével, annak álmaival, vágyaival és küzdelmeivel együtt. A lány pontosan tudta, hogy mikor, mi következik, ha nem lett volna a történetre programozva az agya, még akkor is el tudta volna játszani a szerepet. Ahogy teltek a napok, hetek Sarah annál jobban élvezte új énjét, aki színésznővé cseperedik, majd egy jóképű angol oldalán köt ki. Ám sokáig nem élvezhette az idilli állapotot. Hamarosan egy újabb történetben találta magát. Az egyik percben még játszotta az adott szerepet a másikban pedig már teljesen máshol volt.

Az új világ helyszíne egy szintén olvasott könyvet takart. Így annak mozzanatai, díszlete már ismerős volt Sarah-nak. Úgy érezte, mintha a történetekben való megjelenésével hazaérkezne. Sarah sajnálatára ebben a számára kedves könyvkivetülésben sem maradhatott tovább egy hétnél. Ezt követően még jött néhány történet, amibe belecsöppent, ám a végső happy end-ig nem maradhatott egyikben sem. Mintha valami rossz mellékhatása lenne a rövid jelenlét, - majd a gyors távozás - az apó varázsporának. Természetesen a galamblelkű leány ennek is örült és elraktározta a ritka, élményteli emlékeket a szíve rejtett zugába.

Majd a hosszú könyvbeli utazások után egyszer csak tudatára ébredt Sarah. Rájött, hogy az apó ajándékot és egyben leckét is adott neki a varázslattal. Megmutatta a lánynak, hogy aki olvas, az több életet is megélhet, de a happy end nem biztosított sem a könyvekben, sem a valóságban. Sarah rájött, hogy ki kell használnia rejtett tehetségét, így vers-, és regényírásba fogott. Megírta különleges történetét, Kalandozások az álmok világában címmel. Verseiben visszaköszöntek a könyvekben átélt élmények, ismeretek.

Rövid időn belül sikeres, ünnepelt íróvá lépett elő. Ezután az országot járva beteg gyerekeknek segített a gyógyulásban. Olyan átéléssel mesélt, ami által történeteit varázserővel ruházta fel.

Sikerének köszönhetően sok kis beteg meggyógyult és új életet kezdhetett. Ám hiába a népszerűség, saját családja nem lett szegénynek, így saját boldogságát a könyvbéli utazások tették ki. Szerencsére annyi por még maradt az apótól, hogy minden évben egyszer beutazza szeretett könyvei világát. Ezekből az utazásokból plusz gyöngyszemek születtek az olvasók nagy örömére.

Smidhoffer Eszter, blogger

Ezt a mesét írta: Smidhoffer Eszter blogger

Smidhoffer Eszter vagyok amatőr író, blogger. Eddig egy verseskötetem jelent meg Rímekben az életem címmel. Nagyon szeretek olvasni, írni, mesélni, mesét hallgatni, kirándulni, túrázni, fejleszteni magam. Írásaimmal, az olvasás szeretetének átadásával szeretném kicsit jobbá, szebbé tenni a világot. Jelenleg gyermekkönyvtárban dolgozom és levelező hallgató vagyok informatikus könyvtáros szakon. ...


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!