A manók viadala


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Valamikor réges-régen történt, még amikor a Földet manók és óriások népesítették be, hogy Manó Pál fejdelem kihirdette a birodalomban: annak adja legszebb lánya kezét és fele birodalmát, aki megnyeri a Manó-viadalt.
Nem hallottatok még a Manó-viadalró...

Kép forrása: istockphoto.com

Valamikor réges-régen történt, még amikor a Földet manók és óriások népesítették be, hogy Manó Pál fejdelem kihirdette a birodalomban: annak adja legszebb lánya kezét és fele birodalmát, aki megnyeri a Manó-viadalt.

Nem hallottatok még a Manó-viadalról? Akkor régen azt is négy évente rendezték meg, akár csak ma az olimpiát és minden résztvevőnek három próbán kellett helyt állnia. A viadal híre az ifjú Manó Péterhez is eljutott, aki alig töltötte be hatodik manó-évét, ami ma tizennyolc évnek felelne meg. Manó Péternek volt egy hűséges barátja Csiga Anti, aki a környék leggyorsabb csigájának számított. Manó Péter útra kelt, felutazott a birodalom fővárosába Manóleumba, hogy megküzdjön a szépséges Manó Panka kezéért.

A Manó-viadalra több mint 100 vitéz manó nevezett be, köztük a legifjabb Péter volt, akit sokat ugrattak az idősebbek. De csak addig, míg sor nem került az első próbára, a Csigafutamra! Csiga Anti nem hagyta cserben barátját, csak úgy rótta a köröket, már egy testhosszal vezetett az utolsó tizenkettedik körnél. Manó Péter biztatta:

– Hajrá Anti, jó formában vagy! Még egy kicsi!

Meglett az első győzelem. Akik eddig nevettek a suhanc Péteren most már irigykedve figyelték minden mozdulatát. A második próba az Egérfogó volt. A feladat abból állt, hogy tíz egeret megkértek, hogy bújjanak jól el a kijelölt pályán, és az a manó nyeri a versenyt, aki 10 perc alatt a legtöbbet megtalálja. Bár a feladat könnyűnek tűnt a legtöbb legénynek beletört a bicskája, hisz az egerek ügyesen elbújtak, alig akadt egy kettő a nyomukra. Manó Péternek nagy ötlete támadt: batyujában volt egy darab sajt, azt egy szép nagy napraforgóhoz vitte, ráreszelte az illatát meg széthordta a szellő. Hát láss csodát, alig telt el pár perc és szép sorban az egerek mind oda gyűltek a sajtvirág köré. Utólag kiderült, hogy az egyik egér náthás volt és nem érezte a sajt illatát így csak kilencen gyűltek össze, de így is nagy fölénnyel győzött újra Manó Péter.

Az utolsó feladat igazán szédületes volt, a Gombakörhintázás. Tücsök Jenő, Szarvas Márton és Pettyes Katica mellé sorban ültek fel egyesével a versenyzők és ki kellett bírjanak tíz kört a körhintán, majd rögtön utána egy egyenes vonalon kellett fél lábon ugráljanak a kijelölt célig. Manó Péter is alaposan elszédült a körhintától és egyszer le is lépett a vonalról, így ebben a próbában csak második lett, de összességében megnyerte a versenyt!

Nagy volt Manó Pál fejedelem öröme, rögtön maga mellé hívatta három lányát és a viadal győztesét.

– No fiam, bátrak között a legügyesebb voltál! Ígéretem beváltom, íme három lányom, a legszebb legyen a párod, s hozományként a fele birodalmam! Szép volt mind a három, de Manó Péter szíve már rég óta csak Manó Pankáért dobogott, aki egyszer az országos zsibvásáron rá mosolygott.

Nagy lakodalmat csaptak, három napon át szólt a zene és ropták a táncot, ünnepelt fiatal és vén egyaránt. Manó Péter és Manó Panka csodálatos párt alkottak, az öreg fejelem halála után ők vezették tovább a birodalmat. Hűséges barátja Csiga Anti is velük élte tovább életét a palotában. Még ma is boldogan élnek, ha meg nem haltak. Aki nem hiszi, az járjon utána!

Iochom Zsolt, költő, meseíró

Ezt a mesét írta: Iochom Zsolt költő, meseíró

2019-ben Csókszereda címmel jelent meg első verskötetem, amely 120 verset és 30 fotót tartalmaz. A kötetet Csíkszeredában, majd szülővárosomban Kézdivásárhelyen is bemutatták. Eddig mintegy 30 antológiában jelentek meg verseim, prózáim. Második verseskötetemen dolgozom. Jelenleg Székelyudvarhelyen élek és alkotok. Mióta édesapa lettem kisfiamnak kezdtem dalocskákat, verseket költeni, és meséket írni....


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!