Baci Bandi kalandja a föld mélyén


http://mocorgohaz.hu/
  • 2022.
    nov
  • 17

Baci Bandi kalandja a föld mélyén
Sziasztok! Kik vagytok? És én hol vagyok? Hol van a családom, merre vannak a többiek? Ó, tudom már hiszen ti az olvasóim vagytok! Üdvözöllek titeket! Bacilus András a nevem, röviden csak Baci Bandinak neveznek a csa...

Kép forrása: saját rajz

Baci Bandi kalandja a föld mélyén

Sziasztok! Kik vagytok? És én hol vagyok? Hol van a családom, merre vannak a többiek? Ó, tudom már hiszen ti az olvasóim vagytok! Üdvözöllek titeket! Bacilus András a nevem, röviden csak Baci Bandinak neveznek a családban. Kicsit megkavarodtam, hiszen tegnap még egy nagy kupac finom szemcséjű porban heverésztem. Ma meg, hol is vagyok? Á hiszen ez a Föld nevű bolygó, és ha jól látom ez egy szőlős gazda kertje!

Tudjátok én mindig is nagy felfedező akartam lenni. Elhatároztam, hogy felfedezem a föld mélyét. Elindulok és szétnézek a nagy világnak földje mélyén, hiszen ez idáig csak a felszínt láttam.

Bandinak az az ötlete támadt, hogy ő le fog ásni a föld alá. De hogy hogyan? Azt még maga sem tudta. Hiszen egy bacilusnak nincs keze. Ahogy így töprengett, egyszer csak eleredt az eső. Érezte, ahogy a teste változik, megnyúlik és az esőcseppekkel beszivárog a föld repedésébe. Ahogy haladt lefelé, észrevette, hogy a hőmérséklet változik, egyre melegebb lesz, és a talaj belseje nem ugyan olyan, mint, a föld felszínén. Hiszen a földfelszínen, ahol korábban fel ébredt, mindent finom por és homok vett körül. De ez annyira más volt, mert belül a földet rétegek alkották.  Miközben a látottakon töprengett, észrevette, hogy nem halad tovább, mert az eső elállt.

Felkiáltott: -Mi lesz így a felfedezésemmel! -Hogy fogok, így tovább menni?

Éppen arra járt Giliszta Gedeon és meghallotta a kiáltozásokat. Így oda kúszott. A giliszta bemutatkozott, és megkérdezte: -Mi baj van, miért kiabálsz?

A kis bacilus szintén bemutatkozott és elpanaszolta, hogy fel akarja fedezni a föld mélyét, de nem tud tovább menni.  Ezután számtalan kérdést tett fel a gilisztának.

- Nem értem miért van az, hogy a föld beül különböző színű, és miért puhább a föld egyik része és miért keményebb a másik?  Miért változik a hőmérséklet ahogy haladok lefelé?

Felnevetett a giliszta és azt mondta: - A legjobb féreggel futottál össze barátom, hiszen én a föld mélyének szakértője vagyok. Szívesen segítek, hogy a kérdéseidre megkapd a választ.

A giliszta elindult lefelé és arra kérte Baci Bandit, hogy kövesse őt. Hiszen Giliszta Gedeon járatokat fúrt maga előtt így haladt előre, a kis bacilus pedig követni tudta őt a járatokon át.

Haladtak a föld mélye felé közben a giliszta mesélt: - A föld belseje azért más mert különböző földrétegekből áll. Legfelső réteg a kéreg, ez veszi körbe a bolygónkat. De a kéreg nem egyenletesen vastag, ez változik.

A kis Baci Bandi csodálkozva hallgatta, majd felkiáltott: - Jé ez most megint változik, ez milyen réteg?  

A giliszta túrt fúrt tovább és mesélt. - Ez a köpeny a föld legvastagabb rétege, mely különböző kőzetekből épül fel. A köpeny két részből áll alsó és felső köpenynek nevezik őket. A felső köpeny szilárd kemény állagú, az alsó köpenyben lefelé haladva a hőmérséklet gyorsan nő, állaga képlékeny.

Ahogy haladtak lefelé, egyre melegebb lett szinte már elviselhetetlen. Giliszta Gedeon megállt és így szólt Bandihoz: - Innen nem mehetünk tovább, mert nagyon meleg van mindketten elpusztulnánk. De annyit még elmondhatok, hogy ezután a földréteg után a földmag következik. Ez a föld középpontjában van. A belső magot a külső mag veszi körül, ami folyékony. A belső mag pedig szilárd, de annyira forró, hogy ott nem tudnánk megélni.  

Gedeon elköszönt Banditól, de megígérte neki, hogy bármikor megkeresheti őt a föld alatt, ha kérdései lennének, szívesen válaszol rájuk. A kis Baci Bandi úgy gondolta már eleget tud a föld rétegekről és visszamegy a felszínre a giliszta járatain keresztül.

Mire felért a családtagjai már ott várták egy gödörben a nedves termőtalajban. Bandi büszkén mesélte milliónyi családtagjának a tapasztalatait, amit Giliszta Gedeon segítségével élt át. Akit most már barátjának nevezhet hiszen a kis giliszta épp olyan hasznos a földben, mint ő Baci Bandi a jó talajbaktérium.

Köszönöm kedves olvasóm, hogy meghallgattál, a kalandozásom még nem ért véget, de mára csak ennyi fért bele a mesémbe.

Eliza, amatőr gyermek meseíró

Ezt a mesét írta: Eliza amatőr gyermek meseíró

Sziasztok! Boros Eliza vagyok 12 éves. Nagyon szeretem a meséket rengeteget olvasok, sokat járok könyvtárba is. Mióta írni tudok magam is írok meséket kisebb verseket.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Bence Kolozsi

2024-04-02 11:07

MAFAK