Balerina Bárány


http://mocorgohaz.hu/

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy bárány. Balerina Báránynak hívták. Még egészen kicsi volt, kisiskolába járt. Egy dolgot nagyon szeretett. Nem mást, mint a táncot.
Balerina Bárány táncolt reggel, délben, este. Egész nap. Nagyon boldog volt, ha ...

Kép forrása: Saját illusztráció

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy bárány. Balerina Báránynak hívták. Még egészen kicsi volt, kisiskolába járt. Egy dolgot nagyon szeretett. Nem mást, mint a táncot.

Balerina Bárány táncolt reggel, délben, este. Egész nap. Nagyon boldog volt, ha táncolhatott. Azonban az iskolában nem táncolhatott egész nap, hiszen ott tanórák zajlottak, folyamatosan ülni kellett óráról órára. Jó tanuló volt, de eléggé izgága, nem tudott megülni a fenekén. Ezért osztálytársai csúfolni szokták.

Kedvenc tanórája a tánc volt. Ugyanis végre egy óra, amin nem kellett egy helyben lenni, hanem mozoghatott. Felemelő érzés volt neki, hogy ha a zene átjárja a testét és ezáltal a lábai, karjai is mozgásra kelnek.

Az őszi előadásra készült az osztály. Tanárnőjük, Gizi Gazella. Tudni kellett róla nagyon kecsesen mozgott, kedves volt ámbár nagyon szigorú. Egy pisszegés nem lehetett az órán.

Ha valaki meg is mert szólalni az órán büntetést kapott. Tíz darab fekvőtámaszt kellett csinálniuk, de nem csak annak, aki megszólalt, ha nem az egész csapatnak. Balerina Báránynak nem volt baja ezzel. Legalább fegyelem volt az órán, és ha úgy nézzük évvégére jó izmosak lesznek a karjaik.

Mint tudjuk Balerina Bárány nagyon szeretett táncolni, de csak hátul a hátsó sorban. Nagy teste miatt sok hely kellett neki, osztálytársai nem igazán szerették, mert útban volt folyamatosan.

A kis bárányka félénk is volt, nem volt magabiztossága előrébb állni. Ám de az egyik táncórán Gizi Gazella így szólt:

- No, gyermekeim! Készülnünk kell az őszi előadásra. Egy új darabot fogunk előadni. Ahol lesznek háttértáncosok és lesz egy főtáncos.

Mindenki nagyon izgatott lett, hiszen sokan akartak elől táncolni. Megmutatni, hogy ők mit tudnak. Elkezdték egymást lökdösni, hogy hadd kerüljenek be ők a főszerepbe. Egyedül Balerina Bárány maradt csendben. Ő teljesen nyugodt volt, hiszen neki tökéletesen megfelelt a háttértáncos szerep.

- Olyan valakit fogok választani, aki még nem volt főszerepben. Szorgalmas, fegyelmezett és nagyon ügyes. Ő pedig nem más, mint Balerina Bárány.

Először csend telepedett az osztályra, senki nem értette miért őt választotta a tanár néni. Aztán végül elkezdtek zsörtölődni a gyerekek:

-De hiszen olyan nagy Balerina Bárány! – mondta Réka Róka.

- Kitakar minket! - folytatta Betti Béka.

-Nem férünk el tőle így! – harsogta túl őket Karcsi Kutya.

- Csend legyen! - szólt rájuk Gizi Gazella - Mindenki kap majd esélyt, hogy a főszerepben táncolhasson. De attól még hogy valaki nem olyan testalkatú, mint ti nem kell kicsúfolni vagy éppen elítélni. Nem vagyunk egyformák, ezt majd megtanuljátok. Biztos vagyok benne, hogy Balerina Bárány megfogja tudni csinálni a feladatot és tökéletes lesz a műsor.

A kis állatok elgondolkoztak magukban és tényleg így gondolták, hogy nem kell kicsúfolni azt, aki máshogy néz ki.

- Na akkor kezdjük el a próbát! - szólt hangosan a tanár néni.

Teltek a próbák, kisebb-nagyobb zökkenővel. Balerina Báránynak meg kellett szokni azért a helyzetet, hogy ő most nem hátul áll, takarásban. Hanem elől, középen, mindenki őt fogja nézni. Mi van, ha elrontja? Mi van, ha nem felel meg? Netán elesik a produkció közben? Ezek a kérdések gyötörték, tanár néni észre is vette, egyik próba után oda is ment hozzá.

-Mi a baj kiscsillagom? - kérdezte aggódva Gizi Gazella.

-Csak…-kezdte Balerina Bárány - félek. Mi lesz, ha nem leszek elég ügyes? Kifognak nevetni a többiek, ha elrontom…

Nem is hagyta Gizi, hogy befejezhesse a kérdéseit, egyből közbe vágott.

-Kicsit sem kell aggódnod Balerina Bárány. Hiszen nagyon ügyes vagy. Imádni fog téged a közönség. Meg se halljam, hogy itt szomorkodsz. Még rengeteget fogunk gyakorolni a műsorig, így biztosan menni fog a koreográfia. Jó?

-Jó. - Enyhült meg a kis bárány, és már nem is félt. Érezte magában, hogy sikerülni fog.

Teltek-múltak a napok és hát egyszer csak eljött a nagy nap. A nagy nap, amikor megmutathatták a gyerek, hogy mit tudnak.

Balerina Báránynak eljöttek a szülei és megnézni a műsort. Ott ültek az első sorban és biztatták tapssal a kicsijüket.

Színpadra állás előtt nagyon izgult Balerina Bárány. De vett egy mély levegőt, kifújta és azt mondta magának:

-Gyerünk! Menni fog, tudom, hogy menni fog!

Beálltak a kis állatok a színpadra, Balerina Bárány középre. Ahogy megszólalt a zene, az idegesség elmúlt benne. Felhőtlenül tudott táncolni. Nagyon élvezte és a sok gyakorlásnak köszönhetően nem rontotta el a koreográfiát. Hibátlanul táncolta el a műsort, amelyre nagyon büszke volt. Nem csak ő, hanem a szülei, a tanára és még az osztálytársai is.

Remekül táncoltál Balerina Bárány! Szuper volt! Le a kalappal! - mentek oda hozzá a többiek az előadás után.

-Köszönöm szépen- csattant ki az örömtől Balerina Bárány. Legszívesebben az egész estét végig tudta volna táncolni, annyira felszabadult a tánctól.

-Egyet ne feledjetek el gyerekek, nem kell félni semmitől, bátornak kell lenni. Hisz látjátok mi történt Balerina Báránnyal? Leküzdte a félelmét, és milyen csodát alkotott! – dicsérte meg Gizi Gazella Balerina Bárányt.

              

              

              

Takács Donáta Dóra, amatőr író

Az írással most próbálkozom először. Kiszeretném magam próbálni ebben is. Foglalkozat még az olvasáson kívül az illusztálás is. Álmom, hogy egyszer egy gyerek könyvet illusztálhassak.


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!