Borzika, az árva sündisznócska


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Lágy, nyári szellő simogatta meg a málnabokor alatt szundikáló sündisznó apró arcocskáját. Szemecskéi megrebbentek, lassan, óvatosan nyitotta ki őket. Meleg volt, és túlságosan világos. Úgy gondolta, hogy még édesanyjához bújva, testvérkéjét lökdösve ...

Kép forrása: pixabay.com

Lágy, nyári szellő simogatta meg a málnabokor alatt szundikáló sündisznó apró arcocskáját. Szemecskéi megrebbentek, lassan, óvatosan nyitotta ki őket. Meleg volt, és túlságosan világos. Úgy gondolta, hogy még édesanyjához bújva, testvérkéjét lökdösve kellene aludnia, de egyedül kuporgott az árnyékban. Csak néhány pici hangya araszolt el mellette egy földre pottyant érett málnaszem felé.

Egy darabig várt, hátha előkerül a sünmama és a testvére, de hiába. Sehol sem látta őket. Így hát összeszedte minden bátorságát, és kimászott a málnabokor alól, ami eddig a védelmet nyújtotta számára. Az erős napfény bántotta a szemét, hiszen eddig csak éjszaka merészkedett elő, de emiatt csak egy pillanatra torpant meg, aztán továbbindult. Ügyetlenül bukdácsolt a zöld fűszálak között, miközben kitartóan kereste a többieket. Tudta jól, hogy hangoskodnia csak akkor szabad, ha vészhelyzet van, de úgy érezte, hogy ez pontosan az a helyzet, így először halk, majd egyre hangosabb sípoló hangot adott ki, hogy a mamája megtalálja őt. Nem sokkal később motoszkálást hallott, és az a különös hang egyre jobban közeledett felé. De sajnos nem sün volt. Peti, a kisfiú lett figyelmes a vékony hangocskára, és elindult a süni irányába. A fiú, amint meglátta a szomorú és riadt kis állatot, kiabálni kezdett:

- Anya! Anya! Nézd, mit találtam! Gyere gyorsan!

Az anyukája mit sem sejtve jött ki a házból az udvarra, hogy megnézze mit talált a fia. Lepillantott a földre, ahova Peti mutatott. A kis sündisznó addigra már összegömbölyödött és mozdulatlanul várt. Szinte levegőt sem vett.

- Milyen kuszák a tüskéi! – mondta mosolyogva a kisfiú anyukája.

- Lehet, hogy éhes! Adjunk neki tejet! – javasolta Peti, és már szaladt is volna be a konyhába, de az anya utána kiáltott:

- Nem-nem, attól megfájdul a pocakja. Hozz inkább egy keveset a Cirmi eledeléből, és adjunk neki mellé friss vizet is!

Pár perccel később a gyerkőc vissza is ért az udvarra, majd a továbbra is mozdulatlan süni elé tette az etetőtálkát és az itatót.

- Egyél-igyál picike! – kérlelte a sündisznógyereket a fiú.

Hosszú percekig vártak néma csendben, rezzenéstelenül, mire a kis sün nem bírt tovább ellenállni a finom illatnak, és elkezdett falatozni a macskaeledelből. Miután jóllakott, óvatosan közelebb ment Petihez, és apró orrocskájával megszimatolta a kisfiú cipőjét. Mostanra már biztonságban érezte magát. Ahogy Peti hátrébb lépett, a pici süni úgy követte őt.

- Vigyük vissza a málnabokorhoz, biztosan onnan mászott ki! – szólt Petihez az anyukája – Valószínűleg ott pihen a családja is.

A kisfiú izgatottan, de óvatosan csúsztatta a kezét a kis tüskés állat alá, majd felemelte. A süni egy cseppet sem félt. Kényelembe helyezte magát Peti meleg tenyerében, és álomba szenderült.

Egy picit hagyták pihenni a jóllakott sündisznócskát, majd szép lassan visszatették a málnabokor alá. Ekkor megijedt a kis sün, és mivel a családját továbbra sem látta, gyorsan szedte az aprócska lábait és futott az akkorra már távolodó kisfiú és anyukája után. Nem akart teljesen egyedül lenni.

Peti és édesanyja úgy döntött, hogy egy kartondobozban fogják tartani a sünit, amíg a sünmama el nem kezdi keresni a kölykét az udvarban. Raktak a dobozba földet, faleveleket, friss vizet, egy kis száraz cicaeledelt és pár szelet körtét is. A kis süninek tetszett az új otthon, csak a mamáját és a testvérkéjét hiányolta még.

Mikor a nap már nyugovóban volt, hazaért Peti apukája is. Még szinte be sem lépett a házuk ajtaján, de a kisfiú már kérlelni kezdte:

- Apa, ugye megtarthatom a sünit?! Kérlek, engedd meg!

Az édesapa szemügyre vette az épp szundító tüskés kis lényt, és így felelt:

- Egy ilyen kis állat nagy felelősséggel jár. Minden nap friss ennivalóval és ivóvízzel kell kínálni, és legalább kétnaponta ki kell takarítani a helyét. Ha úgy gondolod, hogy gondját tudod viselni, ám legyen, de csak is addig, amíg mamája elő nem kerül.

A kisfiú természetesen mindent megígért, és már aznap este átkutatták a hatalmas udvar minden pontját, de a sünmamát sehol sem találták.

Teltek a napok, a hetek, de nem bukkant fel újabb sün az udvarban. Sem kicsi, sem nagy. Valószínűleg a süngyerkőc túl messzire csatangolt el a többiektől, de ott volt neki Peti és a szülei, akik segítették őt. A kis süni időközben nevet is kapott. Vadóc külseje és szúrós, borzas kis tüskéi miatt Borzikának nevezték el.

Borzikának nagyon jó dolga volt az új családjánál. Minden nap finom elemózsiát kapott, megkóstolta a főtt tojást és a mazsolát is. Peti apukája titokban még meztelen csigát is fogott a süninek, ám a csigából nem lett vacsora, másnap reggel már a nappali közepén mászott. Még szerencse, hogy az édesapa hamarabb kelt fel, mint felesége, mert lett volna nagy reggeli ébresztő! Ha pedig a süni épp összekuporodva aludt, akkor sem maradt éhen, egy rövidke mondókával csalták elő, ami így szólt:

- Borzika, Borzika, Borzi-Borzi-Borzika!

Ezt még a legmélyebb álmában is meghallotta, és ilyenkor mindig előbújt a száraz növényekből készített kis vackából, hogy a hasát megtömhesse.

Ahogy nődögélt, egyre többet sétálhatott egyedül az udvaron, és szép lassan önálló sünivé cseperedett. Élvezte a szabadságot, a friss levegőt és a csiklandozó fűszálakat. Olykor még egy-egy kövér földigilisztából is sikerült lakmároznia.

Mikor Peti és a szülei látták, hogy a befogadott, s már-már nagyra nőtt sündisznó egyedül is képes táplálékhoz jutni, és nem próbál a kapu alatt kibújni, hogy a veszélyekkel teli utcára jusson, úgy döntöttek, nem teszik vissza többet a kartondobozba, de ezentúl is gondoskodni fognak róla. Minden este továbbra is elhangzott a dalocska, ami olyan kedves lett az árva süni szívének, na, és persze a pocakjának, hogy minden alkalommal előbújt, mikor meghallotta. Emlékeztek még hogy volt?

- Borzika, Borzika, Borzi-Borzi-Borzika!

Andi Majki, meseíró, költő

Ezt a mesét írta: Andi Majki meseíró, költő

Gyermekkorom óta szeretek írni verseket, novellákat, meséket, dalszövegeket. Sok iromány a fiók mélyén, illetve a laptopom egyik mappajában lapul, de írtam verseket ajándékba is, például anyák napjára, születésnapra, aranylakodalomra, a húgomnak farsangra, és többeknek kérésre is, általuk megadott szavak, történetek felhasználásával.Az egyik legmeghatározóbb pozitív visszajelzés az volt számomra a gyerekverseim ...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!