Nap, holdruhában

  • 2023.
    feb
  • 20

https://fejlesztem.hu/
Egyszer volt, hol nem volt, mióta a föld embernek ad otthont, testvérként jár kéz a kézben a Nap és a Hold. A Nap sugárzó, életteli arca, harsogó hangja és aranyszín hajkoronája mellett szerényen tündökölt a Hold, hófehér bőrét takaró hosszú, ezüstös...

Kép forrása: Sághegyi Diána https://www.instagram.com/sonaera_art/

Egyszer volt, hol nem volt, mióta a föld embernek ad otthont, testvérként jár kéz a kézben a Nap és a Hold. A Nap sugárzó, életteli arca, harsogó hangja és aranyszín hajkoronája mellett szerényen tündökölt a Hold, hófehér bőrét takaró hosszú, ezüstös ruháiban. Mégis elirigyelte ezt egyszer az idősebbik testvér; miként meglátta, hogy az emberek már nemcsak az aranyos pompát dicsőítik, hanem az éjszaka leplében tündöklő titokzatos társát is, éktelen harag öntötte el a szívét.

De hisz a Hold tőlem kölcsönzi a fényét! Nélkülem semmi lenne!” - dühöngött magában. Úgy érezte, tennie kell valamit.

Meglátogatta hát a csodakezű Ködöt; bár nevét alig ismerték és arcát is ritkán fedte fel, mégis hűs őszi és tavaszi reggeleken ő vert finom harmatcsipkét a fűszál tetejére, fák levelére és a virágok szirmára. Ennek az ismeretlen művésznek köszönhetően páratlan szépségben pompázott hajnalban erdő-mező tája.

Bekopogott hozzá és így szólt hozzá nyájasan:

- Kedves Köd, drága barátom! Varrsz-e nekem oly ezüstös ruhát, mint húgomé, a Holdé? 

A Köd vonakodva tekintett rá.

- Szokatlan kérés ez - jelentette ki, majd vállat vont. - Ám ha ez a kívánságod, hát legyen.

Azzal munkához látott. Míg éjszaka a Nap aludt és a Hold vette át helyét az égi udvaron, a Köd megbabonázva csodálta a szerény szépséget, kiről a készülő ruha ezüstös szálait mintázta. Reggelre kész is lett az öltözék, csupa finom és lágy csillogásba borítva a Nap erőteljes sugarait, aki büszkén lépett ki a világ elé.

- Ez remek lesz! - örvendezett.

Az emberek azonban mégsem örültek az tompa tündöklésnek. Összeráncolt szemöldökkel méregették a szürke eget, és azon gondolkodtak, mikor bújnak elő az első napsugarak.

- Én vagyok az, a Nap! - kiáltott fel kétségbeesetten. - Most már nemcsak aranyszínben pompázom, hanem ezüstben is! Olyan csodás vagyok, sőt, ha nem szebb, mint a Hold!

Egy aprócska kislány, édesanyja kezét fogva felpillantott a hang hallatán, majd kis ujjacskáját kinyújtva így szólt:

- Nézd, anya! Fenn van a Hold! Milyen furcsa!

Nehéz bánat ült a Nap szívére, olyan nagy, hogy azt érezte, menten összeroskad alatta. Letépte magáról az ezüstös gúnyát és feöltötte szikrázó, meleg és vakító ingét. 

- Na, végre! - sóhajtottak fel megkönnyebbülten az emberek. - Kisütött a nap.

- Ki bizony! - helyeselt bölcsen. - Soha többé nem akarok más lenni, mint önmagam.

A valaha volt holdruha emlékét pedig azóta már csak az éjszaka őrzi, miként az ezüstös szálak hullócsillagként szelik át az égboltot egykori múzsájuk, a Hold mellett.

Sághegyi Diána, Amatőr író

Ezt a mesét írta: Sághegyi Diána Amatőr író

Fő foglalkozásom konduktor. Kreatív embernek tartom magam, aki megannyi hobbija közt elsősorban rajzolással, festéssel, illusztrálással foglalkozik. Még ennél is amatőrebb módon alkalmanként írok is. Köszönöm, ha mesém elolvasására, képeim megtekintésére időt szántok, szánnak.

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!