Panka születésnapja

  • 2022.
    dec
  • 10
https://gabicsabi.hu
Panka születésnapja
Anya és apa a nappaliban beszélgettek, mikor anya meglátta Bogyót a rongybabát. Rögtön be is vitte a gyerekszobába, feltette a helyére a negyedik polcra pontosan Hógolyó mellé. Hógolyó egy nagyon kedves jegesmedve volt szeretett ...

Kép forrása: saját

Panka születésnapja

Anya és apa a nappaliban beszélgettek, mikor anya meglátta Bogyót a rongybabát. Rögtön be is vitte a gyerekszobába, feltette a helyére a negyedik polcra pontosan Hógolyó mellé. Hógolyó egy nagyon kedves jegesmedve volt szeretett Bogyóval játszani és még Zsemlével a cicával, Egressel a kisegérrel, Tekivel a teknőssel és Manócskával a bábfigurával is. Ők mind a játékos polcon laktak csak néhány emelettel lejjebb. A tűzoltó autó létrájával szoktak fel s lemászni egymáshoz. Na meg persze ha Panka leveszi őket és akkor együtt játszanak nagyokat a gyerekszoba puha szőnyegén. Bogyó a rongybaba nagyon izgatott volt amikor anya a helyére tette. Hógolyó már alig várta, hogy maguk maradjanak, azonnal faggatni kezdte.

- Naaa mond már, mesélj mi történt?

- Nagyon érdekes dolgot hallottam! – Mondta a kislány.

- Micsodát? – Kérdezték egyszerre többen is.

- Azt hallottam, hogy Pankának holnapután lesz a születésnapja. Anya és apa nagy meglepetéssel készülnek.

- Ez nagyszerű, mi is készüljünk valami igazán jó meglepetéssel. – Lelkendezett a jegesmedve. Izgatottan kuporodtak a szoba közepére és elkezdtek gondolkodni, annyira belefeledkeztek az időbe, hogy észre sem vették ötöt ütött a kakukkos óra. Panka lépett a szobába kis játékai azonnal elhallgattak csak ültek mosolyogva.

- Nahát. – Ámult el Panka – Tisztán emlékszem, hogy amikor elmentem a játszótérre mind a helyeteken voltatok.

- Az úgy történt, hogy Hógolyó leesett és Bogyó nem tudta egyedül felhozni, ezért segíteni akartunk neki éppen akkor érkeztél. – Próbálta menteni a helyzetet Manócska.

- De most, hogy megjöttél játszhatunk is valamit. – Mosolygott Egres. De játék közben is mindenkinek a születésnap járt a fejében. Azon töprengtek mivel is lephetnék meg kedves gazdájukat. Este mikor Panka már aludt a kis figurák újra lemásztak a szőnyegre és megosztották egymással az ötleteiket. Zsemle természetesen azonnal egy üveg tejre gondolt, de a többieknek nem tetszett, hiszen azt minden reggelire mellé iszik. Hógolyó egy üveg mézet gondolt ki meglepetésnek, de az sem tetszett a többieknek. Egres egy nagy szelet ementálit javasolt, ami tele van megszámlálhatatlan lyukacskával, Teki néhány halat fogott volna kis barátjuknak. Mire felocsúdtak ötleteikből már hajnalodott, visszamentek a polcra de még mindig nem tudták mi legyen az ajándék, és már csak egy napjuk maradt. Amikor másnap Panka átment a nagyihoz apa és anya pedig elmentek bevásárolni, újra nekiláttak törni a fejüket. Manócska azt gondolta először is kell egy torta, ez már mindenkinek tetszett, ezek után már csak azt kellett kitalálni ki süsse meg. Egyöntetűen Bogyót javasolták. A rongybaba tényleg tudott sütni, hiszen nagyon finom teasüteményeket szokott csinálni játék közben. El is vállalta a feladatot. De még nem volt semmilyen ajándék amit átadhattak volna a neves ünnepen. Zsemle ekkor kitalálta, hogy amint a nagyitól hazaér elkezdik követni hátha, meghallják beszélgetés közben mire vágyik. Addig is kimentek a konyhába és nekiláttak a tortának. Zsemle és Egres olvasták a receptes könyvet, Teki hozta a spájzból a hozzávalókat. Hógolyó keverte a krémet, Manócska a mazsolával játszott, míg Bogyó felügyelte az egész folyamatot. Este elégedetten tették be a tortát a hűtőszekrénybe a joghurtos poharak mögé senki ne találjon rá. Bogyó a nappalit választotta elbújt a függöny mögött és onnan hallgatózott hátha anya és apa kifecseg valamit. De hasztalan nem beszéltek a születésnapról. Egres a konyhában rejtőzködött, amikor a család vacsorázott. A polcon talált egy jó kis rejtekhelyet magának a mozsár mögött, de nem hallott semmit sem. Teki a fürdőszobában várta őket, hátha ott mondanak valamit de nem járt sikerrel. Hógolyó átment a Nagyihoz aki a szomszédban lakott, hátha tőle megtud valamit, de sajnos ő sem tudott segíteni. Manócskában volt minden reménységük, aki a gyerekszobát kutatta át, hátha meglát valamit amit felhasználhatnának…

Panka lefekvés előtt játszani kezdett Zsemlével, a dömperbe ültette a kiscicát és tologatta a szobában.

- Kérdezhetek valamit? – Súgta Zsemle.

- Persze.

- Te mire vágysz a legjobban

- Nem is tudom… talán egy biciklire vagy egy kis vonatra vagy egy pöttyös labdára. – Jött a válasz.

Zsemle arca azonnal felderült, mert máris az eszébe jutott mivel lephetnék meg. Alig várta, hogy Panka elaludjon máris szaladt a többiekhez, hogy elmesélje mi jutott az eszébe. Délelőtt óvatosan kinyitották a szekrényt amiben a kiselejtezett játékok hevertek, sokáig nem kellett keresgélni hamar megtalálták azt a játék vonatot amit kis gazdájuk annyira szeretett volna. Nekiláttak rendbe rakni. Teki és Hógolyó a kerekeket szerelték meg, Manócska és Bogyó fogták az ecsetet és kifestették a vagonokat, Zsemle a mozdonyt pingálta ki, mikor elkészült kitették a napra száradni.  Alighogy végeztek megérkezett a család.

A nappaliban gyereksereg gyülekezett anya és apa meghívták Panka néhány barátját. Egészen vacsoráig játszottak és táncoltak.Amikor a gyerekek haza mentek Panka már fáradt volt bement a szobájába lepihenni. Nagyon meglepődött, azon amit ott látott. Az asztalon egy születésnapi torta állt, mellette legnagyobb meglepetésére az egyik álma vált valóra. Egy kis mozdony öt vagonnal s benne legkedvesebb játékai, név szerint: Bogyó, Hógolyó, Zsemle, Teki és Manócska. Így köszöntötték őt születésnapja alkalmából.

Gulrich Ildikó, Amatőr író

Ezt a mesét írta: Gulrich Ildikó Amatőr író

Kétgyermekes édesanya vagyok. Versek, novellák és mesék írásával foglalkozom szabadidőmben.