Barion Pixel

Szellemek árnyéka 6.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Úgy döntöttem, hogy egyenlőre az őrmester háza előtt hagyom a járgányt, emlékezetem szerint nem lehet messze innen az

Kép forrása: Despositphotos

Úgy döntöttem, hogy egyenlőre az őrmester háza előtt hagyom a járgányt, emlékezetem szerint nem lehet messze innen az " Öregkocsma ".Átvágva az úton a templom mellett a töltés felé vezető kavícsosra fordultam és ballagtam a kocsma felé. Reggel nem sokszor járok kocsmába, de ha a szolgálat így követeli hát legyen mosolyogtam magamban, de eszembe jutott hogy motorral jöttem ezért elvetettem az ötletet hogy alkoholos italt igyak.

A kocsma, ami mellett tegnap Dezsővel elrobogtunk közelről még meghökkentőbb látványt nyújtott. Egy festéket rég látott fakorlátos teraszszerűség vette körül, amin szedett-vetett asztalok és székek álltak festői összevisszaságban. A cégérként használt gumiabroncs vígan lengedezett a kellemesen meleg nyári szélben. Egy vaskos láncon függött, ami kellemetlenül nyikorgot, míg a gumi víg táncot járt a tornác gerendájáról lógva. Felléptem a teraszra és átellenben megláttam a bejárati ajtót is, ami egy féltéglával kitámasztva hívogatta a betérni vágyót. Az ajtó felett időtől megfakulva " ÁFÉSZ 10. számú italbolt " feliratu tábla díszelgett, ami valami relytéjes módon átvészelte a történelem viharos évtizedeit.

A helyiségbe belépve megcsapott az olcsó kannás bor és a csapolószekrény tálcájában pihenő sör jellegzetesen savanyú szaga. A légypiszkos, rég mosott sötétítő függönyök okozta félhomályt a szemem lassan megszokta, így körbenézhettem a teremnek is beillő söntésben. Egy króm bevonatú múzeális jellegű söntéspultal álltam szemben, mely mögött egy húszas évei végén járó roppant csinos lány állt. A terem berendezése különböző színű, formájú és korú asztalok és székek kaotikusan érdekes szétszórtságában merült ki. A falon rég érvényét vesztette ártáblák és olyan régi plakátok borították, amiér a gyűjtők valószínüleg ölre mentek volna ha erre hozza a sorsuk őket.Egyébként a kocsma egy vendéget sem vonzott ebben az órában.

Míg a különböző színű láthatóan toldozott-foldozott járólapon a söntés felé ballagtam a lány mosolya kísért. Szép álmodozó kék szempár, vállig érő haj és amennyit a pult fölött láttam belőle remek alak, ez jellemezte első blikkre a lányt. Mit ne mondjak eddig tetszik a kocsma.

Jó napot kívánok! Kaphatnák egy kólát?– kértem kiszáradt hangon, pedig eddig nem éreztem a torkomban ezt a furcsa csomót.

Szia! – mondta a világ legtermészetesebb módján és a háta mögötti hűtőből elővett egy üveg italt és kibontotta. – Andi vagyok. – tette még hozzá.

A hangja is olyan kellemes volt, hogy majd elolvadtam tőle. Mig a hűtő fele fordult szemügyre tudtam venni hátulról is. Csodálatos gondoltam. Egy könnyű póló és egy szűk rövidnagrág volt a teljes ruházata, ami ebben a melegben nem is annyira meglepő. Rég éreztem ekkora fokú vonzalmat első látásra egy idegen lány iránt. Lesímítottam a kobakomon ágaskodó hajamat és megköszöntem az italt, majd úgy éreztem illő lenne nekem is bemutatkoznom.

Tenkes Huba, nagyon örülök. – mondtam kissé elcsukló hangon a lánynak és belekortyoltam az elém kitett italba.

Átutazóban vagy? Nem láttalak még errefelé.

Úgy is mondhatjuk. – mondtam a lánynak, kicsit összeszedve magam – Munka ügyben vagyok itt, egy bűnügyi nyomozást folytatok. A fővárosi kapitányság nyomozója vagyok és szeretnék információkat gyűjteni egy gyilkossági ügyben.

Kissé elsápadt a lány és a mosoly is megfakult az arcán mikor megszólal.

Szörnyű eset, de fogadj meg egy tanácsot. Jobban teszed ha nem reklámozod hogy zsaru vagy, mert nem nagyon fog veled szóba állni itt senki. Kissé bizalmatlanok a magad fajtával szemben.

Hasznos tanács gondoltam és gyorsan átfutott a fejemen, hogy ki tudja a kilétmet a környéken. Vidéken elég gyorsan terjednek a hírek, de bízom benne hogy még nem kürtölte szét senki hogy rendőr vagyok. Dezsőt majd felhívom ,Rózsával majd beszélek, visszafelé majd szólok az őrmesternek is. Egyenlőre meg kell próbálnom a lányt rábírni, hogy ne áruljon el.

Figyelj Andi nem lehetne ,hogy köztünk maradjon hogy én zsaru vagyok? – kérdeztem a lányt.

Ha szeretnéd én zippzárt húzok a számra, de rajtam kívül más nem tudja? Eléggé pletykás ám a falu.

Csak a körzetes őrmester, az előbb beszéltem vele, talán ennyi idő alatt nem reklámozta az ittlétem. – mondtam bizakodva és elmerültem Andi kék szemének a látványában.

Nem túl szószátyár ő, majd ebédszünetben beszélek vele, ha hazamegyek.

A szívem összetört egy pillanat alatt. Tehát foglalt a lány, pedig eddig reménykedtem egy kicsit benne hogy elmélyíthetem az ismeretségemet vele. Úgy látszik a lány szereti az érett férfiakat, mert kinézetre az őrmester lehetett vagy ötven éves.

Értem, gondolom a férjedet könnyen meggyőzöd róla.– mondtam kissé szomorúan.

A férjem? – kacagott fel a lány – Nekem olyan nincs,ő az apám. A fiúk túl mulyák ahhoz hogy kikezdjenek velem és apámtól is tartanak, pedig ő nagyon jó ember.

Akkora kő gördült le a szívemről, hogy szinte hallottam a hangját. Tehát szabad a lány és én mélységesen megértem a környékbeli lehetséges udvarlók távolságtartását is. A lány gyönyörű az apja pedig eléggé tekintélyt parancsoló.

Vendégek nem szoktak itt lenni? – kérdeztem – Szeretnék néhány emberrel elcsevegni és egy bizonyos Tóth Jancsikával is szívesen beszélnék. Tudtommal ő találta meg az áldozatot.

Ha késő délután jössz tele van a kocsma, ilyenkor sok a dolguk az embereknek csak néha ugrik be valaki egy kis szíverősítőre. Reggel a kisboltban megveszik a napi löttyüket, azzal kitartanak délutánig. – nevetett fel a lány – Ha tanácsolhatok valamit álcázd magad túrázónak, itt elég sok megfordul és őket szeetik a helyiek, mert szívesen fizetnek pár kört nekik az útbaigaztásért és történetekért cserében.

Remek ötletnek tartottam amit Andi mondott és egyébként is úgy terveztem, hogy az éjszakát a kompkikötőnél fogom eltölteni. Kíváncsi voltam a mende-mondák valóságtartalmát illetően. Megköszöntem Andinak a kólát, amit nem engedett kifizetni és fütyörészve elindultam az őrmester háza felé a motoromhoz.

Erdős Sándor, Meseíró, író, költő

Erdős Sándor hegyeshalmi lakos vagyok. Sok humoros gyerekverset, és mesét írok, de ez mellett felnőtteknek szánt írásaim is olvashatóak különböző on-line és nyomtatott magazinokban. Állandó szerzője vagyok az iskolákba eljuttatott népszerű sulimagazinoknak is. Négy gyermek, és három unoka gondol rám, remélem szeretettel. Tagja vagyok a Krúdy Gula irodalmi körnek, melynek többek között nagy kedvencem Csukás...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások