Talpmanó és a kupakba szorult fejű Szarka


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

A kis kerti tavon innen a nagy komposztálón túl, ahol a sorházak között egy mesebeli kertecske lapul, éppen akkor, amikor Talpmanó kidugta orrocskáját a levendula bokor alól, nos éppen abban a pillanatban egy torzonborz szarka zuttyant le a tópartra....

Kép forrása: Leiter Márta rajza

A kis kerti tavon innen a nagy komposztálón túl, ahol a sorházak között egy mesebeli kertecske lapul, éppen akkor, amikor Talpmanó kidugta orrocskáját a levendula bokor alól, nos éppen abban a pillanatban egy torzonborz szarka zuttyant le a tópartra. A tollai összevissza meredeztek és fekete olajfoltok tarkították, a fél szeme előtt egy műanyag kupak volt a fejére drótozva.

Talpmanó nem volt ijedős, de most a kelleténél kicsit lassabban merészkedett elő. Máskor is járt már a tónál szarka, de annak nem volt ilyen ijesztő a kinézete.

-Virágos szép napot kívánok!- vett egy nagy levegőt és a vendég elé lépett.

-Hát te meg ki a szösz vagy? Hogy nézel ki?- röhögött hangosan a szarka.

Talpmanónak furcsa volt ez a köszönés helyetti kérdés meg a túl hangos nevetés, de semmi rosszra nem gondolt.

- Talpmanó vagyok és itt élek a tóparton. S benned kit tisztelhetek?- kérdezte udvariasan.

- Talpmanó? Nem inkább fülesmanó? Akkora a füled, mint egy nyúlnak- hahotázott tovább a szarka.

A kis manó még sosem találkozott udvariatlansággal, ezért nem is tudta, hogy most éppen kicsúfolják. Továbbra is kedves maradt a látogatóhoz.

- Mi járatban vagy felénk? Segíthetek valamiben?- érdeklődött.

- Semmi közöd hozzá füles! Kotródj innen, amíg szépen mondom!- rivallt rá a szarka.

A közelben kergetőző verebek ijedten hussantak el, de a kis manó még mindig nem értette miért hangoskodik vele ez a madár, hiszen semmi baja sincs a hallásának.

- Érezd magad jól, most megyek, mert dolgom van- búcsúzott, de a szarka már nem figyelt rá.

Másnap, amikor a hajnali harmat rápottyant az orra hegyére, Talpmanó boldogan nyújtózott egy nagyot. Szerette a reggeleket, a napsütésben pompázó virágokat, a szorgalmasan gyűjtögető méhecskéket, a vidáman csicsergő madarakat.

Most azonban nem hallott madárcsicsergést, csak egy reszelős, hangos kiabálást:

- Azt mondtam, hogy aki inni akar a tóból, annak fizetni kell érte!

Talpmanó összerezzent, szokatlan érzés járta át a szívét. A természetben a sok-sok élőlény között a nagylábú manófélék azok, akik gondoskodnak arról, hogy a közelükben lévők nyugalomban éljenek egymással. Talpuk nyomán a fű is zöldebb, szép nagy fülükkel mindent meghallanak és oda sietnek, ahol szükség van rájuk.

Ez a kiskert már nagyon régóta az ő felügyelete alá tartozott és még soha, ehhez hasonló se történt.

Előbújt és a tóparton pöffeszkedő szarka elé állt:

- Kedves szarka! Miért kiabálsz? Ez a tó mindenkié, itt nem kell fizetni semmiért, senkinek!

- Már megint te vagy az? Tűnj innen, ha jót akarsz – ripakodott rá a szarka és mérgesen megrázta a tollát. Egy hatalmas olajcsepp hullott Talpmanó lábára.

Hirtelen ólmos fáradtságot érzett és reszketni kezdett. Elvánszorgott a levendulabokorhoz, lerogyott a földre és mély álomba merült.

Ki tudja mióta feküdt már ott, amikor egyszer csak egy ismerős hangot hallott a füle mellett:

- Talpmanó, kedves barátom, mi van veled? Kérlek, válaszolj!- suttogta egyik barátja Cickány.

- Nem tudom…-nyöszörögte.

Cickány erősen törte a fejét, hogy mit csináljon, végül arra jutott, hogy segítséget hív.

Körbe szaladgálta a kertet és mindenkit a levendula bokorhoz hívott.

Jó sokan összegyűltek és bánatosan nézték Talpmanót, aki csak feküdt ott összekucorodva.

- Mi az a fekete folt a lábán?- kérdezte Katica- azt hittem csak nekem vannak ilyen szép fekete pettyeim!

Cickány kicsit rövidlátó volt, de ahogy közelebb hajolt észrevette az olajcseppet kis barátja lábán. Megszimatolta és fintorogva így szólt:

- Ez valami büdös, ismeretlen dolog, ilyen szagot éreztem a Szarka közelében is.

- Töröljük le! – indítványozta Veréb és egy puha tollat szedett ki a szárnya alól.

Ahogy sikerült letörölniük a foltot, Talpmanó lassan magához tért. Felült és körbenézett.

- Mi történt? Milyen sokan vagytok! Elfelejtkeztem valamiről?- kérdezte.

- Jaj, de jó hogy felébredtél. Már napok óta hiányoltunk, de Cickány csak most talált rád. Valami méreg került a lábadra, amitől mély álomba zuhantál. De letöröltük és most magadhoz tértél!- lelkendezett Csiga és tőle szokatlan módon, majd kiugrott a házából.

Ekkor Gyíkocska surrant be a bokor alá:

- Talpmanó, óriási baj van! Amióta itt van a tóparton Szarka, minden megváltozott. Senkit nem enged a víz közelébe, azt mondja fizetni kell a vízért.

- Én is csak éjszaka tudtam odaosonni, amikor elaludt végre- siránkozott Egérke.

Talpmanó egyre gondterheltebben nézett, ahogy egymás után sorolták a panaszaikat.

- Képzeljétek már olyan szomjas voltam, hogy a messzi tóhoz repültem el tegnap. Ott beszélgettem egy kicsit Gerlével, s ő azt mondta, hogy Szarka azóta ilyen, amióta a fejére szorult az a kupaknak nevezett tárgy. Azelőtt rendes volt, olyan, mint bármelyik másik szarka. Már sorba járt jó néhány tavat és mindenütt felfordulást okozott. Miután mindent tönkretesz tovább áll- csivitelte Fecske.

- Aha, szóval a szeme előtt az a valami, az tehet róla, hogy elferdült a gondolkodása!- csillant fel Talpmanó szeme. – Akkor valahogy meg kell tőle szabadítanunk!

Addig susmorogtak, míg megszületett a nagy terv. Megállás nélkül, egész nap a tóhoz jártak.  Szarka nem győzte a fejét kapkodni és befalni a sok ennivalót, amit elé hordtak. Ha egy üzlet beindul, gondolta elégedetten! Estére már majd kipukkant a sok finomságtól. Mire megjelent az Esthajnalcsillag az égen, elégedetten elaludt.  Szentjánosbogarak világították meg a kis kertet és a Szarka felé settenkedőket. Lélegzetvisszafojtva figyelték, ahogy Süni éles kis karmaival lekapja Szarka fejéről a kupakot! Kicsit rángatnia kellett, mert jól rá volt szorulva, de egyszer csak, zsupsz, sikerült. Abban a pillanatban felébredt Szarka és már nyitotta a csőrét. Mindenki megdermedve figyelt, mert azt hitték újabb rikácsolással zavarja el őket, de csak egy ijedt cserr hagyta el Szarka torkát, majd hirtelen sírva fakadt:

- Jaj, de fáj a pocakom! Jaj, de viszket mindenem!- szipogott.

- Éljen! Sikerült! – kiáltottak fel egyszerre a kis állatok.

Amikor elmesélték Szarkának, hogy mi történt, úgy elszégyellte magát, hogy alig győzték megvigasztalni. Segítettek letisztogatni a tollát és nagyon kedvesen bántak vele. Pár nap múlva Szarka útra kelt, hogy helyrehozza a többi tónál okozott károkat.

- Talpmanó! Neked van a legszebb füled a világon és köszönöm, hogy kedves voltál velem akkor is, amikor én kicsúfoltalak és megbetegítettelek! Sajnálom, hogy ennyi bajt okoztam, de ígérem, ezután csak jókat fogtok rólam hallani!- mondta búcsúzóul.

Így esett, hogy a kis kerti tavon innen és a nagy komposztálón túl újra minden visszazökkent a régi kerékvágásba, mert a nagy bajban is képesek voltak összefogni a kert lakói.

T. Leiter Júlia, amatőr író

Ezt a mesét írta: T. Leiter Júlia amatőr író

Nagyon szeretek olvasni és az írással is jó barátságban vagyok. Három, ma már felnőtt gyermekemnek nagyon sok mesét olvastam és mondtam. Nemrégiben egy tragikus esemény miatt kezdtem el leírni az emlékeimet, gondolataimat versekben, novellákban. Általános iskolában tanítok, így a mesékre a munkámban is szükség van, viszont meseírással most próbálkozom először.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!