Szabó Aida (Jampa drolma)

amatőr

 

Meztelen lelkem / zavarruháját öltve / tárom elibéd 

Szabó Aida (Jampa drolma) – voltam és vagyok: ok, okozat… és okozó –. 1951-ben születtem Budapesten, és újraszülettem 2002-ben.

Úton orromra / fricskát nyomott a tavasz. / Egy csokor élet

Műszaki végzettséggel rendelkezem. 1975-től hivatásos katonaként szolgáltam, és 1998-ban századosi rendfokozattal szereltem le. Három gyermekem és – egy kosárnyi – tizenkét unokám van. 2019 óta Érden lakom.

Életem sorsdöntő eseménye után ragadtam tollat. Új életemben ajándékként kaptam az írás örömét, gyönyörűségét és gyötrelmét. 2005-ben kezdtem el írni, amikor mint „tanuló nagyanyó” a Kőrösi Csoma Sándor Buddhista Egyetemre jártam. Ott szerettem bele a haikukba, így először ezzel a műfajjal próbálkoztam.

 Vörös varjak a napban / Napban. Tenyeremben út. / Fellegek szállnak

Azóta már a wakák, haibunok, másfajta versek, prózák és mesék birodalmába is el-elkalandozom. Több fajta kiadványban és online jelentek meg verseim, ill. pályázatokon értem el helyezéseket. Eddig három verseskötetem jelent meg.

Elnyűtt bocskorom / úton porfelhőt kever./ Napsugár szőtte

Nevem mellett zárójelben még egy név van, ez a tibeti nevem – Jampa drolma. Amikor egy buddhista menedéket „vesz”, nevet kap, ami egy irányt, egy utat jelöl ki. A „Jampa drolma” szelídséggel, szelídséget védelmezőt jelent. A szelídségben is hatalmas erő lakozik, és hiszem: ahogy az erőszak erőszakot, hasonlóképpen a szelídség szelídséget szül. 

Ernyőm pörgetem. / Halványlila liánok. / Az út varázslat

Kiadott könyvek


Mála gyöngysora (haikukötet magánkiadásban)

Pillangóálmok (verseskönyv Holnap Magazin kiadványa)

Tenyeremben égvájt monogram (verseskönyv Poly-Art kiadány Szentgyörgyi Erika festőművész képeivel)