100 éves a Disney: tények és érdekességek


http://mocorgohaz.hu/
  • 27
  • 2023.
    nov.
A Disney idén lett 100 éves, melynek örömére nagyszabású rendezvénysorozat vette kezdetét. Nemcsak a Disney streeming felületén ünneplik ezt, hanem számos koncerttel és egyéb programmal világszerte.

A Disney idén lett 100 éves, melynek örömére nagyszabású rendezvénysorozat vette kezdetét. Nemcsak a Disney streeming felületén ünneplik ezt, hanem számos koncerttel és egyéb programmal világszerte.

Ha a mese szóba kerül, akkor a Disney szinte megkerülhetetlen. Mesehősei nemcsak animáció, de számos mesekönyv formájában is léteznek, és nincs is olyan, aki ne tudna legalább egy mesehőst megnevezni, amelyet Walt Disney, vagy az ő nevét viselő stúdió hozott létre. Idén pedig már 100. éve, hogy a Disney Animations megalapításra került. Ennek apropójára hoztunk pár érdekességet a Disney kapcsán, melyeket talán eddig nem is tudtok.

Walt Disney sosem gazdagodott meg

Bár azt gondolhatnánk, hogy az ikonikus animációk megalkotója dúskált a pénzben, a helyzet azonban az, hogy igazán sosem gazdagodott meg. Volt ugyanis egy hitvallása:

„Nem azért készítek filmeket, hogy pénzt keressek vele. Sokkal inkább azért keresek pénzt, hogy abból újabb filmeket készíthessek.”

Emiatt pedig mindig inkább a következő filmek elkészítésére költött, nem pedig a saját vagyona gyarapítását hajszolta. Persze maga a Disney Stúdió a 20. századra konglomerátum lett, nemcsak filmeket, de színdarabokat is készítettek, Disneyland-eket nyitottak a világ több pontján, köztük Európában is, de már saját  tévé- és rádiócsatornával rendelkeznek, és Amerika top 50 vállalatának egyikévé váltak.

Nem Mickey egér volt az első figura, aki Walt Disney-ék megteremtettek, csak a harmadik

Bár sokan úgy gondolják, hogy Mickey egér volt az első Walt Disney figura, hiszen neve már összeforrt a Disneyvel, és ha kell mondani egyetlen mesehőst, akkor ő ugrik be a legtöbbeknek, valójában mégsem ő volt az első. Az első mesehős egy élő kislány, Alice volt, aki Alice Rajzfilmországból (Alice in Cartoonland) c. mesében kalandozott egy megrajzolt világban. Az első animált mesehős pedig egy nyuszi volt, Oswald, és őt követte Mickey, az egér, akivel egyébként sokban megegyeznek.

Mickey 1928-ban született meg, és eredetileg nem is így hívták. Walt Disney Mortimernek nevezte el, de felesége unszolására később Mickeyre változtatta. Az első két filmben nem is beszél, mert némafilmként került képernyőre, végül a 4. filmben szólal meg először, mégpedig Walt Disney hangján. Ő volt az első rajzfilmhős, aki saját csillagot kapott a hollywoodi Walk of Fame-en, méghozzá az 50. születésnapján.

100 év, 88 Oscar díjas rajzfilm

A Disney a fennállása 100 éve alatt számos Oscar díjat kapott, összesen 88 rajzfilmjük kapott szobrocskát az Akadémiától. 2022-ben például az Encanto két szobrot is kapott, a legjobb animációs film, és legjobb eredeti filmzenének járó díjat, de a Szörnyella is bezsebelt egy szobrot a legjobb jelmeztervezésért.

A legkülönlegesebb Disney Oscar talán a Hófehéréé, ugyanis olyan egyedi szobrot kapott a rajzfilm, amin a hét kis törpe is helyet kapott.

 

Forrás: https://www.britannica.com/topic/Disney-Company

https://d23.com/disney-history/

 


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...