A mese olvasás pozitív hatásai a gyerekekre


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 05
  • 2022.
    júl
Amikor mesékről beszélgetünk, érdemes két külön kategóriára bontani a témát. A hallgatott mese ugyanis teljesen más, mint a vizuális, vagyis TV-ben látott mese. Az általánosságban elmondható, hogy fontos a gyermekek számára, hogy mesékkel bővítsük ki a saját kis világukat...

Amikor mesékről beszélgetünk, érdemes két külön kategóriára bontani a témát. A hallgatott mese ugyanis teljesen más, mint a vizuális, vagyis TV-ben látott mese. Az általánosságban elmondható, hogy fontos a gyermekek számára, hogy mesékkel bővítsük ki a saját kis világukat, mégis sokszor háttérbe szorul a mese olvasás a rohanó hétköznapok mókuskereke mellett. Azonban, ha sorra vesszük az olvasott mese pozitív hatásait gyermekünk megfelelő fejlődésére, hamar láthatjuk, hogy mennyire elengedhetetlen lehet számukra.

A meseolvasással egyrészt egy olyan rutint alakíthatunk ki szülő-gyermek kapcsolatban, amelyben a gyermek tényleg úgy érzi, hogy a mesélés ideje csak kettejük nyugodt, biztonságot adó rituáléja. Ez nagyon fontos lehet, hiszen sokszor az ember egész nap szigorú napirend szerint él, stresszes, rohangál – az esti mesélésekkel viszont a gyermek tudni fogja, hogy a nap végén a mesélés erejéig a szülő figyelme csak és kizárólag rá és a közös élményükre irányul.

A mesélés és a személyiségfejlődés kapcsolata

A mesélést már egész kicsi korban el lehet kezdeni, a megfelelő mese kiválasztásával. A mesélés során ugyanis a kicsi babákra nyugtató hatással van a szülő hangja, ami rendkívül fontos a kisgyermekek lelki világa érdekében is. Ebben a korban kisgyerek még nem tud különbséget tenni valóság és mesevilág között, ezért érdemes inkább rövid, kisállatokról szóló, akár rímekből álló dalocskát vagy mondókát választani és kerülni a bonyolult történeteket. A mesélés rutinját azonban már ebben a korban ajánlott kialakítani.

A meseolvasás során a gyermek fejében saját képzelő ereje segítségével alkot meg egy fantáziavilágot, ezzel folyamatosan növelve kreatív gondolkodásmódját. Nagyon fontos, hogy fantáziavilága folyamatosan gazdagodjon, hiszen ez hozzá fog járulni későbbi jelleméhez. Ezen felül szókincse is ezáltal tud igényesen bővülni, illetve a meseolvasás az a közös program, ami később majd arra fogja őt sarkallni, hogy egymaga is szeressen olvasni. A mese olvasással a gyermek kifejező képessége is fejlődik, megtanulja, hogy hogyan válogassa meg szavait és kifejezéseit, hogy minden helyzetben megfelelően tudjon kommunikálni.


http://mocorgohaz.hu/