Amit a mese ad a gyermekeknek


http://mocorgohaz.hu/
Nem véletlen terjedt el az az állítás, hogy a mese egy igazi lelki táplálék a gyermekek számára. A mesék olvasása, hallgatása többet ad, mint egy kedve történetet, amin kacaghatunk, vagy amiből tanulhatunk. Ennél lényegesen többet nyerhetünk belőle.

Nem véletlen terjedt el az az állítás, hogy a mese egy igazi lelki táplálék a gyermekek számára. A mesék olvasása, hallgatása többet ad, mint egy kedve történetet, amin kacaghatunk, vagy amiből tanulhatunk. Ennél lényegesen többet nyerhetünk belőle.

Többször is foglalkoztunk már azzal, hogy mik is a mese pozitív hatásai, előnyei. Biztos mindenki fel is tud sorolni ezek közül egyet-kettőt, mint a kreativitás fejlesztése vagy az olvasás megszerettetésének megalapozása. Ugyanakkor a mesék sokkal mélyebben hatnak, mint elsőre gondolnánk, és számos célból bevethetjük őket. Olyan célokra is, amelyekre nem is hittük, hogy pont a mese lesz majd a megoldás.

Sajnos az elmúlt évek tapasztalata az, hogy nagyon sok gyerek nem hall élőszavas mesét, legfeljebb az óvodában vagy az iskolában, amikor irodalom óra van alsóban. Pedig már maga az esti összekuckolás, az anya/apa ölébe kuporodás is nagy hatással van a gyerekek lelkére. A minőségi családi idő egyik fontos eleme lehet a mese, és már ez is önmagában ki fog hatni a gyerekek mindennapjaira.

Amikor érdemes mesét olvasni

Minden este érdemes elővenni egy mesekönyvet, vagy épp a mobilon a Meskete.hu-t, és elolvasni egy-egy kedves történetet. Vannak azonban olyan helyzetek, események, amelyeket a meséken keresztül ért meg a gyerkőc, a történeteken keresztül tudja csak értelmezni, átélni, feldolgozni. A teljesség igénye nélkül, lássuk, melyek lehetnek az ilyen helyzetek, érzelmek, eselmények

  • szorongás, stressz: a stressz nem csak a felnőttkor sajátja, a gyerekeket is érintheti, ahogyan a szorongás is. A mesék segíthetnek a stresszoldásban, és feloldhatnak olyan feszültségeket, amely mindennap éri a gyerekeket, például az óvodában vagy az iskolában. Egy jól megválasztott mese segíthet leképezni a gyerekben az átélteket, vagy a benne feszülő érzéseket, és persze ezeket megoldani is.
  • gyász: a gyászt sokszor a felnőttek sem kezelik jó, a gyerekek pedig nem is igazán értik még. Számos olyan mese létezik már, amely a gyászt segít értelmezni a gyerekeknek, illetve annak feldolgozásában is segítséget nyújthat.
  • ismeretlen helyzetek elmagyarázás: nagyon sok váratlan esemény történhet egy gyerek életében, mint például a költözés, a kistesó születése vagy óvoda-iskolaváltás. A mesékkel ezeket a helyzeteket, eseményeket is könnyedén el tudjuk magyarázni, hogy mit is jelent, mi fog történni.
  • új családi kapcsolatok: manapság rendkívül sok az úgynevezett mozaik család. A válás, a szülők újraházasodása, stb. mind olyan helyzetek, melyeket a mesék segítségével könnyebben le lehet magyarázni.

Természetesen a felsoroltakon kívül még számos olyan helyezet és esemény van, melyet a meséken keresztül könnyebb elmagyarázni egy gyereknek.

Ne csak megoldandó dolgok miatt meséljünk, hanem úgy általában is

Természetesen a meséket nem csak akkor kell elővenni, ha valamit meg akarunk magyarázni egy gyereknek. A mese, ahogyan azt már a bevezetőben is említettem, egy lelki táplálék, egy olyan dolog, amit nap, mint nap érdemes „fogyasztani”, hiszen számos előnye és pozitív hatása van a szókincs fejlesztésétől a fantázia gazdagodásán át a memória javulásáig.  


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...