A meséket nem lehet elég korán kezdeni


http://mocorgohaz.hu/
Manapság már talán közhelynek számít az a mondat, hogy a meséket nem lehet elég korán kezdeni. Ennek ellenére valóban így is van. Vannak szülők, akik már a pocaklakónak elkezdenek mesélni, jóval azelőtt, hogy kibújna onnan.

Manapság már talán közhelynek számít az a mondat, hogy a meséket nem lehet elég korán kezdeni. Ennek ellenére valóban így is van. Vannak szülők, akik már a pocaklakónak elkezdenek mesélni, jóval azelőtt, hogy kibújna onnan.

És nincs is ezzel semmi baj. Persze akadnak, akik kicsit értetlenkednek ezen, és azzal érvelnek, hogy de hát a baba úgysem ért még belőle semmit, és nem is sokáig akkor sem, ha már előbújt pocakból. A pocaknak mesélés természetesen nem arra való, hogy már most megismertessük leendő csemeténket a Piroska és a farkassal vagy épp a Magyar népmesékkel. Ugyanakkor remek lehetőség, hogy a hallja a hangunkat, és reagáljon rá, akár úgy, hogy megnyugszik, akár úgy, hogy mocorogni kezd tőle.

A mesék világ akkor válik majd igazán érdekessé a számára, ha már megszületett, persze nem azonnal. A pár hetes-hónapos babáknak is még csak a hangunk lesz fontos, nem a tartalom, de nagyon is hasznos, ha már most mesélünk, mondókázunk, éneklünk nekik.

Mikor kezdjünk mesélni a babánknak?

Érdekes kérdés persze, hogy aki nem mesélt a pocaklakónak, mikor kezdje el a mesélést a babájának. Sokan vannak, akik akárcsak a pocaknak mesélést, ezt is feleslegesnek tartják, és úgy gondolják, hogy egy babának még nem lehet mesélni, hiszen a úgysem fogja fel, amit hall. Ez persze valóban így van, a tartalom még ebben a korban egyáltalán nem fontos, ennek ellenére mégis hasznos, hogy már pár hetes vagy hónapos korban mesét hall a gyerkőc.

Ha ugyanis sokat beszélünk a babához, akár meseolvasás formájában, akkor nagyon sokat teszünk azért, hogy gyorsabban bővüljön majd a szókincs, hamarabb érdekelje a mese és a mesekönyv, és persze az olvasás, mesélés élménye is természetesebbé válik a számára. Emellett a versek mondókák is nagyon hasznosak lesznek a számára, hiszen a ritmusra és a zeneiségre bizony már a legkisebbek is figyelnek.  

Egy éves kortól már előkerülhet a mesekönyv is

Egy éves kor felett pedig már a mesekönyv is előkerülhet, természetesen ilyenkor még csak a strapabíróbb, kartonból készült leporellók és pancsikönyvek. A könyv, mint tárgy lesz izgalmas a gyerek számára. A mondókák és versek változatlanul jó szórakozást jelenthetnek ebben a korban, a ritmusosság, a zeneiség, és persze a közösen töltött idő. Nem csoda, hogy a Ringató és Kerekítő foglalkozások olyan népszerűek, és már egy éves gyerkőcökkel is mennek ilyen foglalkozásokra.

Tény persze, hogy a mese ilyenkor még nem jut akkora szerephez, de nagyon is fontos, hogy már a legkisebbekkel is megismertessük a versek, mesék világát. Ha úgy nő fel, hogy folyamatosan előkerül a mese és a verseskötet, akkor természetes lesz a számára, így a konkrét mesélést is könnyebben vezethetjük be majd később a mindennapjaiba.

 


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...