Barion Pixel

5+1 hűsítő játék ötlet a nyári forróságra

  • 10
  • 2024.
    júl.
Beköszöntött a vakáció és vele együtt a hatalmas kánikula is.  Bemutatunk most 5 játékötletet, melyeknek köszönhetően együtt frissülhetünk fel a hatalmas kánikulában.

Ismét nyakunkban a nyár: Beköszöntött a vakáció és vele együtt a hatalmas kánikula is. Az ország egész területén sorra dőlnek meg a melegrekordok. Persze a kicsik játékossága és energiája ilyenkor sem kevesebb, ennek a hatalmas forróság nem csak minket felnőtteket, hanem őket is meg tudja viselni.

Szerencsére néhány hűsítő elfoglaltsággal játékos módon tudjuk feldobni a mindennapjainkat még a legnagyobb melegben is. Bemutatunk most 5 játékötletet, melyeknek köszönhetően együtt frissülhetünk fel a hatalmas kánikulában.

1. Csobbanjunk egy nagyot és mókázzunk a medencében

Nincs is annál jobb, mint mikor csobbanhatunk egyet a kerti medencében, és ezt a gyerekek nagy része is imádni szokta. Legyen szó egy kisebb vagy nagyobb medencéről, képzeletünknek semmi nem szabhat határt a közös mókázás során. Legyünk mi a kalózok, búvárkodjunk, képzeljük el, hogy egy tengeralattjáróban ülünk és felfedezzük a körülöttünk úszkáló halakat és medúzákat. Előkerülhetnek a vízi játékok, de hajtogathatunk papírból is csónakot és kipróbálhatjuk, tudnak-e úszni a vízen. Jöhetnek a kislabdák és a vízipisztolyok is!

Fontos, hogy a medence legyen árnyékos helyen, hiszen játék közben a gyerekek nagyon rövid idő alatt napszúrást kaphatnak és sajnos a bőrük is gyorsan leéghet, ezért használjunk 50 faktoros naptejet! 11 és 15 óra között a legmagasabb az UV sugárzás, ezért ebben a pár órában érdemes inkább a hűvös szobát választani. Ilyenkor beiktathatunk egy meseolvasást, de előkerülhetnek a kedvenc társasjátékok is.

Ha a kerti medencézésre nincs lehetőségünk, vagy csak ha nem akarjuk, hogy a gyerekek kimenjenek a legnagyobb melegben, akkor engedjük tele a fürdőkádat langyos vízzel. Előkerülhetnek a buborékfújók is, de 1-2 színes, illatos fürdőbombával is feldobhatjuk a fürdőzést.

2. Készítsünk hűsítő koktélt! 

Egy kis szörp, szirup, gyümölcslé, vagy néhány friss gyümölcs felhasználásával frissítő koktélt is készíthetünk gyermekeinkkel együtt! Jó, ha van néhány színes szívószálunk is, a nagy forróságban pedig pár jégkocka is csobbanhat a pohárban! Tegyünk szörpöt a jégkockatartóba, és fagyasszuk le. Majd figyeljük ahogy a színes jégkockák felolvadnak a pohárban.

Fontos: Ebben a hőségben nagyon fontos odafigyelni a folyadékpótlásra, de erről sajnos sokszor a felnőttek is megfeledkeznek. A felnőtteknek 2,5-3 liter folyadékra van szükségük a legnagyobb melegben. Gyerekek esetében elmondható, hogy a kicsiknek 1-3 éves kor között 1100-1300 ml-t, 4-8 éves kor között 1600 ml-t kell naponta elfogyasztaniuk!

 

3. Házi fagyi és házi jégkrém készítése

Ha egy igazán hűsítő finomságra vágytok, és még a legközelebbi fagyizóba sincs kedvetek elsétálni, készítsetek házi fagyit, vagy jégkrémet! A házi fagyi olcsóbb, egészségesebb, és sokszor finomabb is, mint a bolti. A házi fagyi azért lehet jó választás, mert nem csak elfogyasztani tudjuk együtt a finomságot, hanem elkészíteni is!

A házi banán fagyi elkészítése roppant egyszerű, és csak 2 hozzávaló kell hozzá: Banán és tej. Ezt a fagyit még kisgyerekekkel is nagyon könnyen el lehet készíteni.

Első lépésben 1-2 banánt felkarikázunk és egy műanyag tálcára felsorakoztatjuk őket. Így a banánkarikák 1-2 órán belül egyesével fognak megfagyni. Ha a banánkarikák megfagytak, felszedjük őket a tálcáról, és egy turmixgépbe belepakoljuk mindet. Öntünk rá egy kis tejet, és turmixoljuk össze. Már egy kevés tej hozzáadásával is nagyon krémes, igazi fagyi-állagot fogunk kapni! A banán általában annyira édes, hogy nem is kell pluszba semmit hozzá adni, de ha szükséges, egy kis mézzel édesíthetjük fagyinkat.

 

4. A bunker építés sosem megy ki a divatból!

Bár nyáron szeretünk sok időt kint tölteni, a nagy forróságban jól esik a hűvös lakásban is pihenni egy kicsit. A gyerekeknek pedig ilyenkor is ki kell találni valami játék-ötletet. Szerencsére bunkit építeni minden gyerek (és sok felnőtt is) szeret! Ilyenkor egy nagy pokrócot kell elővenni, amit felakaszthatunk székekre, asztalra, vagy bárhova, ami stabilan meg tudja azt tartani. Felnőtt segítséggel a gyerekek szuper bunkit tudnak építeni, amibe aztán egész délután tudnak bújkálni. Bevihetik a kedvenc játékaikat, vagy akár egy kis nasit is, de akár mi felnőttek is bebújhatunk a bunkiba mondjuk mesét olvasni, vagy kártyázni a gyerekekkel.

 

5. Az esti locsolás mindig jó móka

Minden családi háznál lehet találni egy kerti slagot valahol az udvaron. A kert, a fű és a virágok locsolását estefelé kell megejteni, mikor a nap már elkezdett lemenni. Bár a kerti locsoló valóban a növényeink öntözésére szolgál, pillanatok alatt mókás játszótérré tudjuk varázsolni vele az udvarunkat. Az igazán forró nyári napon még este se hűl le a levegő, így a megfázástól sem kell tartanunk! A gyerekeknek hatalmas móka vizes fűben való kergetőzés, a pocsolyákban való ugrándozás, de hatalmas kacagás várható akkor is, ha a vízsugár elől kell menekülniük.


5+1. Dobálózzatok vizes szivacs-labdákkal!

Jó móka lehet abból, ha csinálunk néhány szivacs-labdát. Ehhez pár színes szivacsot kell felvágnunk 2 cm-es csíkokra. Fogjunk össze pár szivacs csíkot, majd középen kössük át őket erősen, és máris kész a szivacs labda! Tegyünk ki az udvar közepére egy vödör vizet, néhány labdával, melyek magukba fogják szívni a vizet. Ezzel aztán dobálózhat az egész család, a legnagyobb forróságban biztosan szuper-hűsítő szórakozás lesz!

 

Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő infor...

Sütibeállítások