Miért jó a fejből mese?


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Biztos minden szülővel előfordult már, hogy a gyerkőc azt kérte, hogy ezúttal ne egy könyvből hangozzon el a mese, hanem anya, apa, vagy a nagyi meséljen fejből. Nálunk „az anya találj ki valamit” szokott elhangzani, anya pedig meseíró lévén ki is gondol gyorsan valamit, amiből mese születhet. De nem kell meseírónak lenni ahhoz, hogy fejből tudjunk mesélni.

Biztos minden szülővel előfordult már, hogy a gyerkőc azt kérte, hogy ezúttal ne egy könyvből hangozzon el a mese, hanem anya, apa, vagy a nagyi meséljen fejből. Nálunk „az anya találj ki valamit” szokott elhangzani, anya pedig meseíró lévén ki is gondol gyorsan valamit, amiből mese születhet. De nem kell meseírónak lenni ahhoz, hogy fejből tudjunk mesélni. Rengeteg olyan mese és történet van, amit mindeni ismer fejből, mint a Piroska és a farka, a Hófehérke, vagy a Répamese (tudjátok, amikor apóka húzta anyókát, anyóka húzta a répát stb.).

A fejből mesélés egyik hatalmas előnye, hogy arról mesélünk a gyereknek, amiről csak akarunk, így pedig azokat az értékeket adhatjuk át, amit akkor éppen fontosnak tartunk. Lehet egy már ismert mese, de találhatunk ki egy teljesen újat, vagy épp a kettő kombinációjából alkothatjuk meg alternatívan egy ismert mese végét, kimenetelét. Mondjuk ezúttal nem a herceg nem vágja le a sárkány fejét, hanem összebarátkozik vele. Esetleg egy nem rég történt vitát vagy konfliktust elevenítünk fel mesés formában, de a fejből mese jó lehetőséget ad régi családi történetek elmésélésére is.

Miért kérik a gyerekek, hogy meséljünk fejből?

Ha gyakran hangzik el, az „Anya/apa, mesélj fejből”, akkor biztos felmerült már bennünk a kérdés, miért is kérik ezt a gyerekek? Természetesen azért, mert így sokkal szabadabb a mese, nem korlátozza a könyv hossza, és persze bármi megtörténhet. Persze rá lehetne vágni, hogy ha a Piroska és a farkast meséljük fejből, az egy kötött, fix mese, de miért is ne változtathatnák rajta? A fejből mesék addig tarthatnak, amíg meséljük őket. Nem kötött a helyszín sem, tehát akkor mesélhetünk fejből amikor és ahol csak akarunk, nincs szükség könyvre, kitalálhatunk egy új történetet főz közben, a kertben a tranbulinba ugrálva, az autóban utazás közben, vagy akár az orvosi váróban.

Az mindig izgalmas, ha mi találunk ki mesét, úgy pedig még inkább, ha a gyerkőcök is segítenek. Fel lehet tenni nekik a kérdést, miről/kiről szóljon a mese, és már indulhat is a mesélés. A fejből mesékkel szabadon szárnyalhat a kreativitás és a képzelőerő.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...