Luca napi szokások, hagyományok, és mesék


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 13
  • 2023.
    dec.
A karácsony előtti népszokások közül a legelterjedtebb december 13-ához, Luca napjához kötődik. Számos hiedelem, babona, szokás és jóslás tartozik ehhez a naphoz. Ez az év legsötétebb és legrövidebb napja, lássuk, mint is érdemes róla tudni.

A karácsony előtti népszokások közül a legelterjedtebb december 13-ához, Luca napjához kötődik. Számos hiedelem, babona, szokás és jóslás tartozik ehhez a naphoz. Ez az év legsötétebb és legrövidebb napja, lássuk, mint is érdemes róla tudni.

A Luca nap környéke tökéletes arra, hogy felismerhessük a boszorkányokat. Ezt megtehetjük az egyszerűbb módon is, boszorkányos meséket olvasunk, olyanokat, amelyek megbújnak ezek a gonosz banyák. A nehezebb boszorkány felfedező megoldás, ha neki látunk lucaszéket készíteni, majd karácsony napján, az éjféli misén felállunk rá.

A Luca nap egy részben keresztény, részben pedig magyar népszokás, melynek hagyománya még mind a mai napig fennmaradt, és az iskolákban, óvodákban is megemlékeznek róla. Persze jellemzően nem lucaszéket faragnak a gyerekek, hanem inkább Luca-búzát ültetnek.

A keresztény hagyományok szerint december 13-án Szent Luciát köszöntjük ezen a napon, aki a legendák szerint Szicília szigetén élt Kr. u. III. vagy IV. században.  A magyar hagyományok szerint azonban Luca napján megjelennek a boszorkányok és varázserejű személyek, akik elől az embereknek és az állatoknak is el kell rejtőzniük.

Számos népszokás és hagyomány maradt fenn mind a mai napig, és természetesen sok-sok mese is született már, melyek, ha nem is teljesen a Luca naphoz köthetőek, de boszorkányok mindenképp szerepelnek bennük. De lássuk előbb a hagyományokat:

  • Luca széke: az egyik legismertebb hagyomány a Luca szék készítése, melyre felállva megláthatták a boszorkányokat. A Luca székét december 13-án kezdték el készíteni, de minden nap csak egy-egy lépést volt szabad haladni. A szék 13 darabból állt, és nem szögek, hanem fából faragott ékek tartották össze. Karácsony napján, a nagymisén pedig aki felállt a Luca székére megláthatta a boszorkányokat.
  • Luca-búza: régen a búzamagokat egy kemence közelébe rakták, majd várták, hogy kicsírázhassanak, ami általában karácsonyig meg is történt. A zöld búza az oltár feldíszítése szolgált, és a következő év termésére utalt. Manapság is gyakori, hogy az óvodások vagy kisiskolások búzát ültetnek el Luca napján, mely karácsonyra ki is csírázik.
  • Lucázás: manapság ez már viszonylag ritka, de régen ezen a napon a gyerekek hajnalban vagy este kísértetnek öltözve körbejártak a faluban lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákat mondtak. Bő termést és jószágszaporulatot ígértek, ha kisebb ajándékokat kaptak, ha pedig nem kaptak, akkor, átkokat mondtak.
  • Luca napi jóslat: ez a nap népi időjóslásra is alkalmas volt. December 13-tól karácsonyig 12 nap telik el, melyek mindegyike a következő év egy-egy hónapjáról ad előrejelzést. Ha tehát december 13-án nem esik hó, akkor a január sem lesz havas. A második nap februárt jelenti, a harmadik márciust, és így tovább.

Luca napi és boszorkányos mesék:

Dácska: Boszorkány a szomszédban

Tóth Mariann: A Szen’mártoni boszorkányok

Demeter Mónika: A kis boszi 

Szakács Anna: A fekete macska, akit Lucának hívnak

 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...