Bemutatjuk toplistás szerzőnket; Tóth Mariannát, a 170 mesét feltöltő óvoda vezetőt


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 23
  • 2023.
    aug.

Meseíró bemutató rovatunk következő szerzője a Kunszentmártonban élő Tóth Marianna, aki óvodapedagógusként már több mesekönyvet is kiadott. A Meskete.hu felületére is jelentős, 170 darab meséjét és versét töltötte már fel. Kérdéseinket Neki is feltettük, hogy jobban megismerhessétek Őt.

1. Mesélnél egy kicsit magadról azoknak, akik esetleg még nem találkoztak a neveddel? Mióta írsz, milyen mesék a kedvenceid és van-e már kiadott mesekönyved?

Kunszentmártonban élek, óvodapedagógusként dolgozom 40 éve. Gyermekkorom nagy részét nagyszüleimnél, Alattyánon és Csépán töltöttem, ahol megismerkedtem a falusi emberek életének szépségeivel és nehézségeivel. Iskoláimat Kunszentmártonban, Szarvason, Budapesten, Szegeden, és Debrecenben végeztem, az óvónői pályához kapcsolódóan. Az óvodapedagógia sajátos eszközrendszere lehetőséget adott arra, hogy a művészetek közel kerüljenek hozzám, különösen a mese, vers. Az óvodában mindig jó hasznát vettem egy-egy általam írt mesének, hiszen sokszor kellett kitalálni különböző történeteket, amelyekkel elvarázsolhattam a gyermekeket. Amikor saját gyermekeim felnőttek lettek és lett egy kis szabadidőm, elkezdtem lejegyezni mindet, amely a tarsolyomban volt. Egyszer csak azt vettem észre, hogy már nem egy, de több könyv is megszületett telis-teli versekkel, mesékkel. 
Szabadidőmben színjátszó kört vezetek, és szövegkönyv írással foglalkozom. A történeteimet amatőr rendezőként színre is viszem. Most éppen a hatodik musical próbái zajlanak. 

Megjelent könyveim:

1.    Varázslat (felnőtteknek szóló versek)
2.    Szen’mártoni kerekerdő (17 tanító jellegű állatmese)
3.    Verselő évszakok (Versek óvodás korú gyermeke számára)
4.    Rajzoló versek (rajzolni tanító versek óvodás korú gyermekek számára)
5.    Szellőtánc (verses könyv ovisoknak)
6.    Imák, versek kicsiknek és nagyoknak 1. (Bibliai történeteket és szentek életét bemutató versek, imák kisgyermekek számára)
7.    Imák, versek kicsiknek és nagyoknak 2. (Bibliai történeteket és szentek életét bemutató versek, imák kisgyermekek számára)

Honlapom: www.tothmariannaversek.hu
Youtube: Rajzolj velem!
Fb: Rajzoló versek
Fb: Tóth Marianna versek csoport
Poet.hu: Tóth Marianna (banattanc)

2. Szeretnénk gratulálni a Meskete.hu oldalán elért eredményeidhez, a feltöltött meséidhez, hangosmeséidhez és az elért olvasottsághoz. Te hogyan éled meg ezeket a sikereket? 

Nagy öröm számomra, hogy népszerűek a meséim, verseim. Sok hozzászólást, üzenetet kapok, és mindig megörvendeztetnek az illusztrációk is, amit a mesékhez készítenek. 

3. Mióta vagy tagja az oldalnak? Emlékszel még rá, hogy hogyan találtál rá a Meskete oldalra és miért döntöttél amellett, hogy regisztrálsz?

Pontosan nem emlékszem mikortól vagyok tagja az oldalnak, de úgy emlékszem, hogy szinte a kezdetektől. Nagymamaként és óvodapedagógusként, mesekeresés közben találtam rá az oldalra és azonnal érzékelhető volt számomra, hogy egy igényes, jól megszerkesztett meseportálon nézelődök. Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy az én verseimnek, meséimnek is itt a helye. Nem is gondolkodtam sokat elkezdtem feltölteni az írásaimat. Jó volt látni, hogy milyen sokan kedvelik. 

4. Korábban hol és hogyan értél el olvasókat és milyen sikerrel?

A kortárs költők kedvelt irodalmi gyűjteménye a Poet.hu oldal. Én is regisztrált írója vagyok. Azt tapasztaltam, hogy nagy nézettségű oldal, és ott számos irodalmat kedvelő ember, tanító, tanár, óvodapedagógus megtalálja a keresett verset, hiszen ott kategorizált versekként lehet rákeresni témák szerint. Így találtak rám zeneszerzők, akik megzenésítettek néhány versemet. Büszke vagyok arra, hogy Argentin-magyar iskolában is tanítják a verseimet. Tőlük sok visszajelzést kaptam arról, hogy tanítható és jól tanulhatóak a verseim. 

5. Mit javasolnál a kezdő íróknak? Milyen bölcsességet vagy tapasztalati tanácsot adnál át nekik?

A mesék és versek a gyermeki személyiség fejlesztésének egyik fontos eszköze. Óvodapedagógusként azt tapasztaltam, hogy mindennél fontosabb az anyanyelvünk elsajátítása, biztonságos birtoklása, amely elengedhetetlen minden ember számára. Itt zárójelben jegyezném meg milyen fontos szerepe van egy anyának ebben, de ez egy másik interjú témája. Mindenféleképpen az a legfontosabb, hogy szeressük az anyanyelvünket, tudjunk választékosan, kifejezően kommunikálni vele, hiszen a szavak kifejezik érzéseinket, pontosítják a mondanivalónkat, zenélnek, rezegnek, teremtenek. Az úgynevezett „némaértő” olvasásnak nagy szerepe van az értelmezésben. A versben és a mesékben is pontosan tudnod kell a jelentésüket, a rokon értelmű szavak közötti különbségeket. Tisztában kell lenned a nyelvtani szabályokkal, a szófajokkal, a helyesírással. Ha szeretnél megtanulni írni, kezdj el sokat olvasni! A nagy magyar költők verseit ajánlom mindenkinek, de a kortárs írók között is számtalan tehetség található. A magyar és külföldi népmesékre pedig külön is felhívnám mindenkinek a figyelmét! 

 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...