Gondolatok háromszáz mese után


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Visszatekintés a meskete.hu weboldalon töltött 15 hónapra a 300. mese megírása és 320 000-es nézettség után.

 

            Mikor Gutási Gábor, a Meskete.hu weboldal tulajdonosa, fejlesztője és megálmodója közölte velem, hogy már háromszáz mesét töltöttem fel az oldalra, magam is meglepődtem.  Hihetetlennek tűnt, hogy tizenöt hónap alatt ennyi történet áramlott az olvasók elé tőlem. Végig gondoltam, hogy milyen változást hozott az életembe az, amikor a meskete közösségnek a tagja lettem, és az, hogy meséket írok.

            Azt kell mondanom, hogy új kapuk nyíltak meg előttem, és én magam egy másik oldalamat mutattam meg. (Utólag vettem észre, hogy az Őzike új utat talál erről szól). Visszagondoltam arra a negyven évre, amit gyógyszerfejlesztőként töltöttem el egyetlen gyógyszergyárban, sok ember között, sok termékkel, majd erre az alig több mint egy évre, amikor meseírással foglalkoztam. Nem lehet összehasonlítani a kettőt, mégis van bennük egy közös pont, mégpedig az, hogy szerettem csinálni.

            Mikor feltöltöttem az első mesét, a Kislány a szivárványon címűt, be kell vallanom, nem tudtam, hogy hová kerülök. Én csak kerestem egy helyet a neten, ahol nem vesznek el az írásaim, ahol biztonságban vannak. Szerencsére nem figyeltem arra, hogy ezt sokan fogják olvasni, hogy ez egy népszerű weboldal, mert ha tudom, valószínűleg nem merek belépni. Érdekesnek tartottam a képkeresést, azt, hogy a történetek elé be kell illeszteni a megadott méretben egy illusztrációt.

            Azt, hogy számolja a rendszer, hogy hányan olvassák a mesém, csak hetek múlva vettem észre. Nem is figyeltem addig. Csak írtam és írtam, mint akibe végre senki sem fojtja bele a szót. Irodalommal utoljára gimnazista koromban foglalkoztam komolyan és naponta, később z nem állt módomban, mivel én okleveles vegyészként végeztem az egyetemen. Nem volt nekem a munkám és a család mellett egy perc felesleges időm később sem. Nem azért mondom, hogy ez baj, csak tényként közlöm. Bárcsak még több időt tölthettem volna a fiaimmal! Imádtam minden percét!

            Miközben megjelentek a mesék, lassan megismertem a meskete.hu weboldal előnyeit. Elküldtem minden írás hanganyagát (mert mindet felolvastam), Gutási Gábor feltette őket, azok az emberek, akik nem, vagy nem mindig érnek rá a gyerekeiknek olvasni, bekapcsolhatták a hangosmese funkciót, és hallgathatták. Folyamatosan úgy éreztem, hogy segítséget nyújtok. Ez minden napnak pozitív töltést adott.

            Élmény volt számomra, mikor megismerhettem az illusztrátorok munkáját. Korábban részleteiben nem hallottam róla, így nagyon élveztem. Szeretném elmondani, hogy mindenkinek hálás vagyok, akit festésre motívált az írásom, és ezzel engem újabb történetek írására ösztönzött. Sziget Ildikó rajzai például amellett, hogy kedvesek és szépek, teljesen a szöveg hangulatát tükrözik, pedig kezdetben nem is ismertük egymást, de említhetném Dósa Juditot is, aki szintén kiváló művész. Örömömre szolgál, hogy megismerhettem ezeket az értékes embereket.

            Pályáztam a könyvbe jutásért, és mondhatom, hogy nagyon izgalmas hetek vártak rám. Bejutott a mesém, és persze nagyon örültem. Boldogan mentem 2023 decemberében az évzáró eseményre, itt sok mesketéssel találkozhattam, és mesével először álltam színpadon.

            Akkor is, és ma is jól érzem magam ebben a közegben, látom, hogy milyen sokan szeretünk írni, és mekkora lehetőség nekünk ez a weboldal, amely folyamatosan karbantartott és fejlesztett, ahol megismerhet bennünket a közönség. Több mint háromszázezer olvasást tudhatok magaménak a háromszáz mesére, ezt valószínűleg egyedül itt lehet elérni. Ötezer körül van azoknak az embereknek a száma, akik meg akartak engem ismerni, és elolvasták a profilom. Hol máshol lehetséges ez? Úgy érzem, hogy van haszna annak, hogy leírom a gondolataimat, mert eljut a célközönséghez.

            Az e-mailek, amiket kapok, új erőt adnak nekem. Sok kedves ember veszi a fáradtságot, és ír nekem arról, hogy miért tetszett a mesém a gyerekének. Közelebb kerülnek így hozzám az olvasók, és tovább motíválnak engem az írásra. Nagyon hálás vagyok ezért nekik, pontosan tudom, hogy este későn már egy mondat bepötyögése is nehéz az embernek gyerekek, házimunka és egész napos stressz mellett, és aki megteszi, azt valóban megérintette annyira a történet, hogy közölni szeretné velem.

            Megemlítem még, hogy mekkora élmény volt, mikor Gutási Kriszta az egyik mesémhez rajzfilmet készített. Általa ismertem meg a mesterséges intelligencia illusztrációs képességét is, mely ugyan megosztó jelenleg, de mindenképpen érdekes.

Kiemelem a tulajdonosok gondoskodó hozzáállását, ami szerintem mindenki számára vonzó, ebben a sokszor hideg világban, amit éppen mi, írók is igyekszünk bensőségesebbé tenni.

            Összefoglalva, én örülök, hogy a sors úgy intézte, hogy a meskete.hu weboldal tagja legyek, remélem, viszonoztam a meséimmel a tulajdonos rengeteg munkáját, amit ennek az oldalnak a fenntartásába és fejlesztésébe fektetett. Gutási Gábor évek óta kitartó munkával tartja fenn a weboldalt, folyamatosan fejleszti, ez számomra garancia, így nyugodtan írhatok, ő figyel arra, hogy biztonságban eljussanak a meséim a célközönséghez.

Köszönöm azoknak, akik segítettek engem kiteljesedni azzal, hogy olvastak, kedveltek, véleményt nyilvánítottak és rajzoltak.

 

 

 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kovácsné Demeter Monika Iringó, meseíró

Debrecenben születtem. Itt érettségiztem a Tóth Árpád Gimnáziumban, itt végeztem okleveles vegyészként a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. A BIOGAL- TEVA Gyógyszergyárban 40 évig dolgoztam gyógyszerfejlesztőként. Két fiam és négy unokám van. Gyerekkorom óta szeretek történeteket írni. A meseírást 2023-ban kezdtem, és ez új utat nyitott az életemben. Remélem, akik olvassák a meséimet, azoknak örömöt szerze...