Hogyan meséljünk gyermekünknek?


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 05
  • 2022.
    júl
A meseolvasás fontossága megkérdőjelezhetetlen a gyermek megfelelő fejlődése érdekében, hiszen megannyi pozitív hatással bír, mellette pedig egy olyan közös rituálét teremthetünk, amellyel a szülő-gyermek kapcsolódást is elmélyíthetjük.

A meseolvasás fontossága megkérdőjelezhetetlen a gyermek megfelelő fejlődése érdekében, hiszen megannyi pozitív hatással bír, mellette pedig egy olyan közös rituálét teremthetünk, amellyel a szülő-gyermek kapcsolódást is elmélyíthetjük.

Olvasni minden este érdemes a gyermek számára, hiszen az egész napos impulzusok sorát követően ezzel a rutinnal, a mesélés idejével kirepíthetjük őt a mindennapokból és a egy nyugodt, biztonságos közegben tudjuk álomba segíteni őt. Esténként a ruti részévé érdemes beépítenünk a mesélést, vacsora, fürdetés és fogmosás után egy kb. 10-20 perces meseolvasás segítségével. Ezzel a mindennapos programmal ugyanis a gyermek tudni fogja, hogy biztonsággal tudja zárni a napot, lesz mit várnia az esti lefektetés során.

Mire érdemes figyelni mesélés során?

A mesélésre érdemes rákészülnünk, tudatosítani magunkban, hogy ez negyedóra most csakis erről fog szólni. Engedjünk el minden más stresszhatást, ne nézegessük közben az óránkat, legyünk mindig teljes mértékben jelene. A gyerekek megérzik, amikor már sietnénk tovább és feszültek vagyunk tőle, hogy mesélnünk kell, ezért érdemes ezt elkerülni. Ajánlatos úgy hozzá állni a meséléshez, mint az esti lefekvési rutin összes többi teendőjéhez, hiszen a gyermek számára a meseolvasás pont ugyanolyan jelentőséggel bír lelki szempontból, mint a fogmosás egészségügyi megfontolásból.

Éppen ezért az esti meseolvasásnál mindig türelemmel érdemes lennünk gyermekünk felé és nyugodtan éljük bele magunkat a történetbe. Amennyiben ritmikusan, dallamosan, hangsúlyokra figyelve mesélünk, gyermekünk is sokkal jobban bele fogja tudni élni magát a történtekbe. Kisgyermekek számára nyugodtan válasszunk rövid, ritmikus mondókákat, vagy dalokat, ez is tökéletesen kitöltheti az esti mese szerepét. Később aztán ezt fokozatosan kiegészíthetjük rövidebb mesékkel, majd áttérhetünk a hosszabb, komplex történetekre.

Nyugodtan kérdezzük meg gyermekünket, hogy milyen mesét szeretne meghallgatni és az sem probléma, ha ugyanazt az egy mesét szeretné többször, akár egy héten keresztül is olvastatni. Ez a rutin a gyermek számára rendkívül fontos, maga a mesehallgatás élménye adja neki azt a pluszt, amitől esténként békésen tud álomba szenderülni.


http://mocorgohaz.hu/