Így tanítsd meg gyermekednek, hogy miért kell vigyázni a vízre!


http://mocorgohaz.hu/
  • 22
  • 2024.
    már
A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük. Ettől függetlenül természetesen minden egyes nap vigyáznunk kell a vízre. Nagyon fontos, hogy az ezzel kapcsolatos szokásokat, teendőket és ismereteket már kicsi korban átadjuk gyermekeinknek. Ennek a különleges napnak az alkalmával bemutatunk néhány olyan gyerekmesét, és verset, melyekkel felhívhatjuk a gyermekek figyelmét a vizek, és a vízi élővilág védelmére.

Kevesen tudják, de több mint 30 éve, 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték a Víz Világnapjának megünneplését. Ennek következtében a március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánították. Szerencsére az iskolákban, sőt már az óvódákban is felhívják a pedagógusok a gyerekek figyelmét erre a napra. Ez egyrészt a példamutatás miatt fontos, másrészt azért, mert a következő generációnak is át kell adnunk azt, hogy mennyire fontos, hogy megóvjuk bolygónk vízkészletét.

Ebben a témában is rengeteg mesét, és gyerekverset olvashattok az oldalunkon, hiszen számos vízzel és vízi élővilággal kapcsolatos történet megtalálható nálunk. Ezekkel a mesékkel a cél egyértelműen az, hogy a kisgyermek megismerje azokat a szokásokat, melyeknek köszönhetően később meg fogja óvni a természetben található vizeket, és tudatosan fog majd viszonyulni a vízhasználatához is.

Miért fontos, hogy a gyermekekkel is beszéljünk erről a témáról?

A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük. Ettől függetlenül természetesen minden egyes nap vigyáznunk kell a vízre. Nagyon fontos, hogy az ezzel kapcsolatos szokásokat, teendőket és ismereteket már kicsi korban átadjuk gyermekeinknek. Ennek a különleges napnak az alkalmával bemutatunk néhány olyan gyerekmesét, és verset, melyekkel felhívhatjuk a gyermekek figyelmét a vizek, és a vízi élővilág védelmére.

Érdemes már egész kis korban elmondani a gyerekeknek azt, hogy a víz, mekkora kincsünk, hiszen nélküle élni sem tudnánk. Erre a kincsre azonban nekünk, embereknek kell vigyáznunk! Bár egy kétéves még nem érti, hogy fogmosás közben miért kell elzárni a vizet míg a fogainkat mossuk, de ezzel nincs is baj. Majd megérti később. A lényeg, hogy a szokás kialakuljon benne, hiszen csak így fog erre nagyobb korában automatikusan figyelni. Bemutathatjuk nekik azt is, hogy hogyan kell esővizet gyűjteni, hiszen az tökéletes lehet növényeink locsolására. Ezt némi kreativitással akkor is megtehetjük, ha nagyvárosban élünk, így gyermekeink a víz körforgását is megismerhetik.

Tanítsd gyermekedet mesékkel!

Keresi Magda a Patakmese című történetében nagyon szépen bemutatja, hogy mi történik akkor, ha nem vigyázunk a környezetünkre. Meséjében egy családot ismerhetünk meg, akik a közeli kispatakhoz indulnak el kirándulni, de hatalmas szemét fogadja őket. „Milyen szomorú ez a patak!” – mondták a gyerekek. Ők is kicsit elszomorodtak, de természetesen nem hagyták ennyiben a dolgot!

Égi Edina A szomorú esőcsepp című verséből megismerhetik a gyerekek a víz körforgását, pontosabban azt, hogy a felhőből, hogy lesz eső, és miért fontos ez a növények számára. Szerencsére a történet főszereplője, a kis esőcsepp sem búslakodik sokáig, hiszen a rétre leérve hamar szerez egy barátot.

Gani Zsuzsa Orka című meséje a tengeri világba repít el bennünket, ahol megismerhetjük a kardszárnyú delfinek életét. Orka, a kis kardszárnyú delfin útra kel, hogy megnézze az ismeretlen vizeket, és hogy megismerje az ottani élővilágot. Útja során azonban nem csak szép és jó, hanem veszélyes dolgokkal is találkozik.

Demeter Monika Falevél hajó a patakban című mesét pedig nem csak elolvasni, hanem hangosmese formájában meghallgatni is megtudjátok. Ez a bájos mese egy kis falevél történetét mutatja be, ami éppen a patak vízére pottyan le. A kis katica azonban hamar rájön arra, hogy ezen a kis levélen szépen tudna hajókázni a patak felszínén, és szerencsére a falevél is szívesen elviszi őt egy darabon. Az út során pedig megismerhetjük még a sárga pillangót, a szöcskét, a szarvasbogarat és a hőscincért is.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő informatikai ro...