Könyvajánló: Belányi József-Hol vagyok


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 14
  • 2024.
    jan
Ez a könyv, más, mint a többi „szokványos” tündéres történet. Egy belevaló, csalafinta tündérfiút mutat be, aki az erdőt járja és nem feltétlenül a jó cselekedeteiről híres.

Néhány helyen láttam már ezt a könyvet, főleg azért, mert egy nagyon új, és nagyon friss, még ropogós kiadványról van szó. Pont mire felkeltette az érdeklődésemet, felkeresett az író, Belányi József. Elsősorban azzal kapcsolatban, hogy feltöltené HOL történetének egy részét a Mesketére (amit itt tudtok elolvasni), de végül örömmel megegyeztünk azzal kapcsolatban, hogy küldene nekem egy példányt, és én írok egy ajánlót. Őszintén elmondtam neki, hogy nem kifejezetten rajongok a rímelős, verses történetekért, ő pedig kért, hogy ennek ellenére legyek nagyon őszinte, amikor megírom a könyvéről a véleményemet. És én valóban őszinte leszek.

Alig vártam, hogy megérkezzen a könyv, hiszen valóban kíváncsi voltam rá, és alig vártam azt is, hogy a kisfiammal együtt elolvassuk, mert tudtam, hogy neki biztosan tetszeni fog. A könyv 4-10 éves korosztálynak íródott, így azt gondoltam a 3 éves kislányomnak még nem biztos, hogy felkeltené az érdeklődését, ám mikor hazaért délután az óvodából, azonnal kérte, hogy olvassuk el. Úgy voltam vele, essünk neki, meglátjuk, mennyire érdekli. Mivel a történet főszereplőjét HOL-nak hívják, erre felhívtam előre a kislányom figyelmét is, mert féltem attól, hogy erre a szóra inkább helyhatározóként fog gondolni. Szerencsére ezen a dolgon hamar túl lépett, így rögtön bele is vetettük magunkat az olvasásba.

Nekem személy szerint különösen tetszett, hogy ez a könyv, más, mint a többi, „szokványos” tündéres történet. Itt most nem egy jóságos, kedves és aranyos tündérkislányt ismerhetünk meg, aki boldogan és vidáman szálldos virágról virágra, hanem ellenkezőleg: Egy belevaló, csalafinta tündérfiút, aki az erdőt járja és nem feltétlenül a jó cselekedeteiről híres.

  

HOL karakterével azt hiszem minden kisfiú tud azonosulni aki néha szeret rosszalkodni, és csintalankodni ennek ellenére, a 3 éves kislányom figyelmét is maximálisan lekötötte az egész mese. Néha-néha megálltunk, és átbeszéltük, hogy mi történt eddig, így próbáltam segíteni abban, hogy tényleg megértse a történetet, de ezt valószínűleg feleslegesen tettem, mert volt, hogy ő mondta el, hogy hol járt éppen HOL és mit csinált. A kisfiam, aki már 8 éves, izgatottan vette a kezébe, és imádta, hangosan nevetett többször is rajta. Egy nagyon jól felépített történetről van szó, amely visz magával, egyszerűen nem tudod letenni a könyvet addig, amig nem érsz a végére (de még akkor is csak nehezen). A szöveg (szerencsémre) nincs tele erőltetett rímekkel, így a legnagyobb őszinteséggel mondhatom: Már a második oldalon tudtam, hogy ezt a könyvet én is szeretni fogom. És így is lett! Már az első napon elolvastuk legalább háromszor, a gyerekek mindenhová magukkal vitték.Az pedig, ahogy Brunszkó László, csodaszép illusztrációival megelevenítette Holt, az valami mesés. A mesekönyv gyönyörű illusztrációkkal van tele, minden második oldalon egy teljes oldalas kép fogadja az olvasót. Ez pedig a kislányomnak különösen tetszett.

Végezetül úgy gondolom, Belányi József verses meséje rendkívül szórakoztató, nem csak gyerekeknek, hanem felnőttek számára is jópofa olvasmány lehet. A tanulság természetesen (mint minden jó mesében) itt is megvan, és jó követni ahogy ez a rosszcsont tündérfiú kitapasztalja az élet velejáróit, melyeknek hatására elkezd ő is változni. A mese vége rengeteg kiskaput hagyott nyitva, nekem különösen tetszett hogy az író erre az irányba viszi el a történetet, ha pedig jól tudom (és jól tudom :) ) akkor talán a folytatásra sem kell sokat várnunk. A kisfiamnak úgyis az volt az első kérdése a végén: „Na, és? Hogyan van tovább?...”
Ha minden igaz, ezt nemsokára megtudhatjuk!

Belányi József Hol vagyok című mesekönyvét itt  tudjátok megvásárolni.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/