Nem szeret a gyermek olvasni! Mit tehetünk?


http://mocorgohaz.hu/
Egyre több szülőtől hallom, hogy a gyereke nem szeret olvasni, mit tehet ez ellen? Csodamódszer persze erre nincs, ugyanakkor sok módszer van, amit ki lehet próbálni, hogy a csemete megszeresse a könyveket és az olvasást.

Egyre több szülőtől hallom, hogy a gyereke nem szeret olvasni, mit tehet ez ellen? Csodamódszer persze erre nincs, ugyanakkor sok módszer van, amit ki lehet próbálni, hogy a csemete megszeresse a könyveket és az olvasást.

Nagyon sok szülő küzd azzal a problémával, hogy a gyermekét kergetni lehet a könyvekkel, és ha kötelező is, mert iskolai feladat, akkor pedig még inkább küzd, hogy ne kelljen ezt a „feladatot” elvégezni. Kényszerből olvastatni nem szerencsés, így nem fogja szeretni sem a könyveket, sem pedig az olvasást a csemete. Bár sokan gondolják úgy, hogy ha a meseolvasást megszerettetik a gyerekkel, akkor automatikusan az olvasást is szeretni fogja, de ez nem feltétlen van így.

Az is nagyon gyakori, hogy a testvérek ellentétes érzésekkel viseltetnek az olvasás irányt, pedig mindketten olvasni szerető szülők között nevelkedtek, esti mesét is minden este olvastak nekik, az egyik csemete mégsem szeret olvasni. Számos tényező befolyásolja ugyanis azt, hogy egy gyerek megszereti az olvasást vagy sem. Maga az olvasás tanítása is szerepet játszik de az is, hogy mikor kell olvasni, és persze még rengeteg egyéb tényező. De mit tehetünk mi, szülők?

Ami biztosan nem fog működni

Ha az olvasást kötelezővé tesszük, erőltetjük, akkor bizony pont az ellenkező hatást érhetjük el. Az olvasás így a házimunka szintjére kerül, egy szükséges, de kellemetlen feladattá válik. A gyerek persze olvas, ha muszáj, a tankönyvet végigszenvedi, de élvezetből egyetlen könyvet sem fog levenni a könyvespolcról, akármit is veszünk neki.

Az sem jó, ha a mi kedvenc könyveiket próbáljuk rájuk tukmálni abban a szellemben, hogy bezzeg nekünk ebben a korban nagyon is tetszett. Lehet, hogy mi magunk megőrülünk a Harry Potter könyvekért még felnőtten is, de lehet, hogy csemeténk nem osztja majd ezt a lelkesedésünket, de az is lehet, hogy pont az indián regényekkel lövünk mellé.

Fontos tényező az is, hogy a gyerek szintjének megfelelő könyv kerüljön a kezébe. Amikor még olvasni tanul a gyerek, akkor a Bogyó és Babóca vagy épp a Boribon pont kellően hosszú és nagy a betűméret is. Ugyanakkor lehet, hogy a gyerek ezt már túl „babásnak” tartja, ami egy kiskamasznál egyáltalán nem ritka.

Módszerek, melyeket érdemes megpróbálni

Itt a mesketén már olvashattatok cikket az olvasóvá nevelésről, akkor 56. tippet osztottunk meg veletek ezzel kapcsolatban. Most inkább néhány általános érvényű tanácsot osztanánk meg veletek, melyeket sok szülő nem vesz figyelembe, amikor csemetéjét az olvasás felé terelgetni. Először is fontos a példamutatás. Ha mi magunk nem olvasunk, akkor nem is várhatjuk el a gyerektől, hogy ő ezt megtegye.

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy akár évekbe is telhet, mire a gyerek megtanul folyékonyan olvasni úgy, hogy az élvezetes is legyen a számára. Az értő olvasás tanítását már 2. osztályban elkezdik a pedagógusok, de sokszor csak 3. vagy 4. osztályban jut el oda a gyerek, hogy az olvasás örömet is jelent, nem csak iskolai feladatot

A megfelelő könyv vagy történetválasztás nagyon fontos. Érdemes az olvasást, ahogyan kezdetben a meseolvasást is közös családi programmá varázsolni. Olvas pár sort a gyerek, majd a szülő, így közösen „rágják” át magukat a történeten. Ezzel gyakorol is a gyerek, de a történetet is megérti, átéli. És persze nemcsak regényeket lehet olvasni, hiszen ma már rengeteg gyereklexion, ismeretterjesztő könyv van, de interaktív, nyomozós, kaland-játék könyv is bőven akad már a boltok polcain.


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...