Nemzetközi könyvajándék nap, vagy nemcsak a Bálint napot ünnepelhetjük február 14-én!


http://mocorgohaz.hu/
Sok nem is tudják, hogy február 14-e nemcsak a Valentin nap, hanem a Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Bookgiving Day) nap is! Ez egy különleges ünnep, melyet a könyvbarátok a világ számos táján ünnepelnek.

Sok nem is tudják, hogy február 14-e nemcsak a Valentin nap, hanem a Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Bookgiving Day) nap is! Ez egy különleges ünnep, melyet a könyvbarátok a világ számos táján ünnepelnek.

A Nemzetközi Könyvajándék Napot is február 14-én ünnepelik, akárcsak a Valentin napot, és bizony rendkívül beszédes a neve, mert pontosan azt jelenti, vagyis ilyenkor könyvet kell adni, különösen a gyerekeknek, akik esetleg nem férnek hozzá annyi könyvhöz, de a könyvbarátok is gyakran tartják ezt a napot, és ajándékozzák meg egymást különböző könyvekkel.  És bizony az sem véletlen, hogy pont Bálint napon, vagyis a szerelmesek napján tartják a Nemzetközi Könyvajándék napot, hiszen két dologról szól az International Bookgiving Day: a könyvek szeretetéről, és persze embertársaink szeretetéről is.

Amit a Nemzetközi Könyvajándék Napról tudni érdemes

A Nemzetközi Könyvajándék Nap ötletét Amy Broadmoore, a Delightful Children's Books alapítója, illetve a The Curious Kid's Librarian találta ki, méghozzá 2012-ben, vagyis nem is olyan régen. Úgy döntött, hogy együttműködik egyik bloggertársával, Zoe Tofttal, a Playing by The alapítójával, hogy elindítsa ezt a napot. 2013-ban Broadmoore átadta az esemény megszervezését Emma Perrynek, a My Book Corner gyermekkritikus oldal szerkesztőjének.

Természetesen azóta több meseíró és illusztrátor is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Ez a nap arról szól, hogy minél több gyerek kezébe jusson könyv, akár új, akár használt, akár kölcsönzött. Egy önkéntes kezdeményezésből indult a Nemzetközi Könyvajándék Nap alig több mint 10 éve, mára pedig már több mint 44 országban ünneplik, többek között Franciaországban, Ukrajnában, Dél-Afrikában, Japánban, Nigériában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Malajziában, és persze Magyarországon is.

Mit tehetsz te, hogy megünnepeld ezt a napot?

Én már évek óta tartom ezt a napot, és idén sem lesz másként. Ebben az évben a kisebbik csemetém óvodás csoportjának minden tagja kap tőlem egy saját kiadású könyvet, de természetesen a saját gyermekeim is kapnak majd.

És mit tehetsz te? Nagyon egyszerű: ajándékozz könyvet!

– ajándékozz könyvet egy ismerősöd vagy rokonod gyereknek, de a saját gyermekidnek is adhatsz

– hagyj könyvet olyan nyilvános helyiségben, ahol gyerekek járnak, mint a játszótér, a gyermekorvosi váróterem, védőnői váró, vasútállomás stb. 

– ajándékozzon jó állapotú, használt könyvet, melyek neked már nem kellenek. Beviheted őket a helyi könyvtárba, a kórház gyerekosztályára, napköziotthonba, óvodába, iskolába, vagy olyan szervezethez, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek.

 

 


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...