Riport a Gabi-Csabi kalandjai írójával és a Meskete megalkotójával: Gutási Gáborral


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Ismerd meg a Meskete Íróit/Illusztrátorait! A Kérdések és válaszok rovat célja, hogy egy olyan oldalukról is bemutassa az írókat, amely túlmutat sablonos és megszokott bemutatkozáson túl. Ráadásul legelső riportalanyunk nem más, mint a Meskete.hu portál megálmodója és tulajdonosa; Gutási Gábor.

Ismerd meg a Meskete Íróit/Illusztrátorait! A Kérdések és válaszok rovat célja, hogy egy olyan oldalukról is bemutassa az írókat, amely túlmutat sablonos és megszokott bemutatkozáson. Ráadásul legelső riportalanyunk nem más, mint a Meskete.hu portál megálmodója és tulajdonosa; Gutási Gábor.

1.    Miért kezdtél meséket írni/illusztrálni?

- Bár gyerekkorom óta az írás az egyik hobbim, a kisfiam születése után, - ahogy egyre több mesét olvastam vagy meséltem neki fejből - megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha dobnám (egy időre) azt a thriller regényt, amin éppen dolgozom és helyette inkább meseírással foglalkoznék. 

Mivel esténként gyermekkori élményekről regéltem, így egyértelmű volt, hogy erről fogom megírni az első mesekönyvemet, a Gabi – Csabi kalandjait. Az első mesekönyvem egy családi nyaralás különös élményeit eleveníti fel. Szó esik testvéri szeretetről, barátságról és szerelemről is ebben a 64 oldalas, 30 színes illusztrációt tartalmazó, 8 csodás történetet felölelő kis kötetben. 

Az első pár fejezet megtalálható a Meskete.hu hasábjain is, a könyv pedig megvásárolható a gabicsabi.hu weboldal webáruházában, ahol a mesével kapcsolatos könyvjelző, matrica csomag és színező is beszerezhető. A visszajelzések nagyon pozitívak és a könyvbemutatóm is rendkívül szuperre sikerült, a második kötet kézirata pedig már el is készült.

2.    Mi a gyerekkori kedvenc mesekönyved?

- Érdekes, de gyerekkoromban nem nagyon szerettem olvasni, akkor is inkább az írás vonzott, viszont nagy hatással volt rám Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című könyve, amelyet igazán talán csak felnőtt korban értettem meg. Mindig szerettem az olyan regényeket és meséket amelyben valami különleges világ tárul elénk de mégsem fantasy. Például az Alice csodaországban vagy a Fantasztikus labirintus.

3.    Mi az a különleges képességed vagy tehetséged, amit az emberek nem sejtenének?

- Ez nagyon különös kérdés! :) Igazán nagy tehetségem egy területen sincsen. Sehol nem alkottam még olyan nagy dolgot, amire azt mondom, nagyon büszke vagyok. Talán ez rossz tulajdonságom, de nagyon maximalista vagyok és így örökké elégedetlen is. Pedig sok mindennel foglalkoztam már az életem során. Sok-sok évig például egy punkrock együttes dobosaként és dalszövegírójaként tengettem a tinédzser éveimet, a főiskolát is rózsaszín punk „taréjjal” végeztem, mégis maximális bírálati pontot értem el a diplomamunkám megvédésénél. 

Igazán imádok főzni, grillezni, bográcsozni, viszont süteményeket még soha nem készítettem. Szeretek egyszerre több mindenben benne lenni, így most is a főállásom mellett, hobbiként fejlesztem a Meskete.hu portált, mellette pedig Kulturális rendezvény szervezőnek tanulok. Szabadidőmben, ha éppen nem a gyerekeimmel játszom, akkor basszus gitározni tanulok, vagy pihenésképpen a garnélarákjaimat nézegetem az akváriumomban.

4. Mit nézel, olvasol vagy hallgatsz jelenleg?

- Nagy Bud Spencer és Terence Hill rajongó vagyok, éppen most fejeztem be Király Levente: Zsugabubus című könyvét, de mielőtt új könyvet olvasnék, most csak a Helyi társadalom- és kultúraismereteket, valamint a Kulturális rendezvények szervezése tananyagait olvasgatom, hogy a sikeres teszteket és modulzáró vizsgákat teljesítve, még idén képesítést szerezhessek. Nézni nem nagyon van időm semmit sajnos, de esténként egy-egy vígjáték sorozatba bele-bele kukkantunk párommal valamelyik stream szolgáltatónál – TV előfizetésünk ugyanis nincs. Egyébként én nagy kedvelője vagyok a thriller műfajnak mint filmben, mind pedig könyvben, így ha tehetem ilyen jellegű filmet vagy sorozatot is nézek.

5.    Van kedvenc reggelid? Kávé vagy tea?

- Hmm…. talán a citromos ice tea. De abból is a cukormentes, édesítőszeres változat. A kávé ízét sajnos nem szeretem, még süteményben sem tudom elviselni, akárcsak a sört, ami férfi létemre elég nagy „szégyen”, de hát ez van… Ami nálam extrább ital az az energiaital, amit „ünnepi” alkalmakor fogyasztok, már-már tradicionálisan egy-egy dobozzal elfogyasztok minden alkalommal, amikor grillezek vagy bográcsozok az udvarunkban.

6.    Ki a legfontosabb ember az életedben és miért?

- Egyértelműen a gyermekeim és a párom, hiszen velük élem a mindennapjaimat. A családom rendkívül fontos számomra, nem hiába írtam a boldog gyermekkoromról az első saját mesekönyvemben. Sajnálatos – és a második kötet megjelenése is ezért várat magára -, hogy megromlott a viszony a szüleimmel, testvéreimmel, nagynénémmel és a nagymamámmal is… De kárpótol, hogy ahol élünk, nagyon sok új barátot adott nekem és a Meskete kapcsán is nagyon sok kedves emberrel ismerkedtem meg. Különösen meglep, amikor egy magas beosztású, tehetős, befolyásos vagy üzleti életben sikeres emberről derül ki, milyen közvetlen és kedves.

7.    Mi a rossz szokásod?

- Sok ilyen van. Ha a feleségemet kérdeznétek, azt mondaná, hogy a horkolásom, de ezt inkább velem járó hátrányos velejárónak tekintem, mintsem rossz szokásnak. Rossz szokásom, hogy szeretek sok mindenbe belevágni, sokszor pedig feladni azt. Egyszerre annyi mindent magamra vállalok, hogy egy idő után összeroskadok… Annak ellenére, hogy sok mindent csinálok, mégis lusta vagyok és egy kicsit szétszórt… Ráadásul szeretem ha nekem van igazam :) Nem vonzanak annyira a kinti dolgok mint pl. a strandolás, ami az egyik legutálatosabb dolog számomra, talán még a holtversenyben álló fogorvost is előbb választanám helyette, mert az rövidebb ideig tart :) 

8.    Mi az, amit mindig ki akarnál próbálni?

- Szerintem, amit csak akartam már mindent kipróbáltam, de lusta és nyugodt emberként nem vágyok kalandokra mint pl. a bungee jumping vagy a tandemugrás, de nem szeretnék hegyet sem mászni és kick-box bajnok sem lenni. Egyszerű, nyugodt, kiszámítható életet szeretnék. Bár nem „kipróbálás”, hiszen már jártunk ott pár éve, de nagy álmom még egyszer eljutni újra Párizsba a Disney Landbe a családommal. Illetve Tenerifére utaznék el, ahol a kedvenc állataimból, a papagájokból egy egész rezervátumnyival is találkozhatnék a Loro Parkban, meg egyszer még talán a csodálatos Plitvicei tavaknál is eltöltenék egy-két napot.

9.    Ha választhatnál, melyik íróval, meseíróval beszélgetnél?

- Szerencsére már sikerült azokkal az írókkal személyesen is beszélgetnem akikkel szerettem volna, így például Nemere Istvánnal, Ludányi Bettinával, Sienna Cole-al, Budai Lottival és Palotás Petrával. B.E.Belle, azaz Barát Enikő pedig különösen kedves a számomra, hiszen nagyon sok tanácsot osztott meg velem és én is ott voltam, amikor az első könyvét még csak szerkesztgette, így külön öröm és büszkeség volt számomra, hogy még a könyvbemutatómra is eljött és ő állt sorba az én aláírásomért :) Úgy gondolom, hogy ma már akármelyik író könnyedén elérhető közelségben van a közösségi médiák által és van bennük annyi alázat és nyitottság, hogy az olvasóikkal, rajongóikkal képesek beszélgetni és barátkozni. 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...