Így kerülhetsz be idén a Varázslatos Mesketék mesekönyv második kötetébe


http://mocorgohaz.hu/
  • 23
  • 2024.
    ápr.
Szeretnél Te is bekerülni, a tavaly megjelent, nagysikerű, Varázslatos Mesketék mesekönyv második kötetébe? Most itt a lehetőség, hogy a Te meséd vagy versed is bekerüljön, egy minőségi mesekönyvbe!

„A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz... mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.” Csukás István

Április 23-án ünnepeljük a könyv és a szerzői jog világnapját, ilyenkor világszerte számos programot, sőt fesztivált is szerveznek azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmét az olvasás fontosságára, hogy az emberek újra felfedezzék a könyvek varázslatos világát. Valószínűleg kijelenthetjük, hogy minden író egyik legnagyobb vágya az, hogy egyszer egy műve bekerül egy valódi, kézzel fogható mesekönyvbe. Éppen emiatt hirdetjük meg immáron második alkalommal Meseíró pályázatunkat, melyet már a tavalyi évben is hatalmas érdeklődéssel fogadtak a kezdő és a profi írók, és illusztrátorok.

Számadatok a Meskete.hu első (2023-as) meseíró pályázatával kapcsolatban

Már a tavalyi évben sem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen összesen 576 mese közül kellett kiválasztaniuk azt, amelyek végül bekerültek a MeseErdőbe. 

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ahogy ígértük, a Varázslatos Mesketék I. MeseErdő valóban sok-sok családnál bekerülhetett a karácsonyfa alá, hiszen 2023 december 1.-én megjelent a Smaragd kiadó gondozásában az első magyar közösségi alapú mesekönyv. A csodaszép könyvborítót Gergály Gábornak köszönhetjük, természetesen idén is ő fog hívogató, igazi mesebeli külsőt varázsolni a mesekönyvünknek.

A Varázslatos Mesketék I. MeseErdő című könyvünkben összesen 30 gyerekmese, és 6 vers került be, ezeknek a műveknek minőségét pedig egy háromtagú, szakmai zsűri biztosította: Hermann Marika – elismert mesekönyvíró, Pálfi Krisztina – az Apacuka együttes énekese, dalszövegírója és Czimer Györgyi – meseterápiás szakember. Hatalmas büszkeséggel tölt el továbbá bennünket az, hogy mesekönyvünk felkerült a Smaragd Kiadó 3 legsikeresebb könyvei közé (a 2024 január-március időszakban!)

A számtalan pozitív visszajelzés pedig még inkább megerősített bennünket abban, hogy a következő évben is érdemes kiírni egy meseíró pályázatot, hogy elkészülhessen a mesekönyv második kötete. Bár a végeredmény valóban egy csodaszép és minőségi mesekönyv lett, az első mesekönyvünk kiadása minket is rengeteg dologra megtanított és ráébresztett, hiszen tavaly tapasztalat nélkül fogtunk bele az egész procedúrába. Éppen ezért az idei évben néhány szabály változni fog a meseíró pályázatunkkal kapcsolatban. Nézzük, hogyan, és mikor indul az idei Meskete.hu meseíró pályázat, és vegyük sorra a leggyakrabban feltett kérdéseket is vele kapcsolatban.

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók a 2024-es Meseíró pályázatunkról

Az idei évben kicsit később, április 26.-án fog elindulni a meseíró pályázatunk, és rövidebb ideig is fog tartani, mint tavaly, ezért jó ötlet lehet előre készülni. A napokban meg is osztottuk veletek a mesekönyv címét, és témáját, hogy minden író fel tudjon készülni, és hogy az új íróink még a pályázat kiírása előtt regisztrálni tudják magukat az oldalunkra.

A mesekönyv címe ezúttal a Varázslatos Mesketék II: CsodaPatak lesz, és idén is olyan meséket és verseket várunk, melyek kifejezetten az óvodás és kisiskolás gyerekek számára íródtak. A tavalyihoz hasonlóan idén is a pályázatban való részvétel feltétele az, hogy az adott vers, vagy gyerekmese legyen feltöltve a Meskete.hu portálra. A pályázaton mindenki részt vehet, aki saját művet publikál a meskete.hu állatos mesék kategóriájába és hozzájárul a kiadási feltételekhez.

Ti kérdeztétek

Mit lehet tudni a könyv témájáról?
Tavaly egyáltalán nem volt megkötve az, hogy milyen témában íródott meséket, és verseket várunk, de ezen idén változtattunk. Ebben az évben Állatmesék fognak szerepelni a mesekönyvben, így értelemszerűen ilyen műveket is várunk tőletek! Több íróban is felmerült a kérdés, hogy a pályázatra írt állatmesékben szerepelhetnek-e emberek, és a válaszunk igen, szerepelhetnek, de mivel alapvetően állatmeséről van szó, fontos, hogy a főszereplők állatok legyenek.

Milyen hosszú mesékkel és versekkel lehet pályázni idén?
Mivel szeretnénk, hogy mesekönyvünk nem csak témájában, hanem terjedelmében is egységes legyen, olyan meséket várunk az íróktól, melyek minimum 2.000 és maximum 6.500 karakteresek. Vers esetén a terjedelem minimum 5 versszak és 600 karakter, maximum 10 versszak és 2.000 karakter.

Mi a pályázat határideje?
Idén a Meseíró pályázatunk 2024.04.26. - 2024.05.26. között fog zajlani. A kiértékelési időszak, tehát a közönségszavazás, illetve a zsűrizés is 2024. 07.20-ig fog tartani.

Van-e korhatár?
Nincs semmilyen korhatár, így bárki pályázhat meséjével vagy versével, a feltétel csupán annyi, hogy az adott mű legyen feltöltve a Meskete.hu oldalra, illetve, hogy az írónak legyen létrehozva egy írói profilja az oldalon.

Erdélyiek is pályázhatnak?
Természetesen, nincs semmilyen kikötésünk azzal kapcsolatban, hogy csak Magyarországról lehet részt venni a pályázaton.

Van-e bármilyen díja annak, hogy részt veszek a pályázaton?
Bár való igaz, hogy a legtöbb pályázatnál az írónak be kell fizetnie egy adott összeget ahhoz, hogy a művével részt vegyen a pályázaton, de fontos tudni, hogy nálunk 1 művel továbbra is ingyenesen tudsz pályázni, de előfizetéssel (Prémium tagsággal) 3 mű is beküldhető a pályázatra, így növelheted az esélyeidet.
Az pedig, hogy mikor, és hogyan lehetsz prémium tag, nemsokára kiderül!

Kik fogják eldönteni azt, hogy a mesém bekerül-e a mesekönyvbe?
Idén egy 5 tagból álló szakmai zsűri fogja eldönteni azt, hogy melyik mesék fognak bekerülni a mesekönyvbe.

  • Pálfi Kriszta: Az Apacuka zenekar énekesnője, dalszövegírója
  • Suhai Niki: Azaz FullAnyuuuu, a bántalmazott nők és gyermekek modern védőszentje, vele a Meskete Gyermek Alapítványunkkal dolgozunk együtt
  • Hétvári Andrea: többszörösen díjazott költő-meseíró
  • Czirják Erika: Meseterapeuta, Meseíró
  • Földes Eszter: Magyar színésznő

A kiadott mesekönyv paraméterei
A4 méretű, színes, 100+ oldalas, kemény borítós, cérnafűzött kivitel, vastag lapokkal, csodaszép illusztrációkkal, gyerekrajzokkal lesz ellátva. Az idei évben a nyertes pályázóknak nem áll módunkban biztosítani az ingyen példányt, de természetesen elővásárlásra ebben az évben is lesz lehetőségetek.

Szeretnél Te is bekerülni, a tavaly megjelent, nagysikerű; Varázslatos Mesketék mesekönyv második kötetébe? Most itt a lehetőség, hogy a Te meséd vagy versed is bekerüljön, egy minőségi mesekönyvbe!

 

 


http://mocorgohaz.hu/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...