A kis hangya


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2022.
    dec
  • 28

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy apró hangya. Olyan apró volt, hogy azt még a törpék is megirigyelhették volna. Társai gúnyolták, de nem vált hasznukra.
Egy napfényes nyári napon a király gyémánt kastélyához sietett, hogy segítsen a hangy...

Kép forrása: Saját rajz Canva programmal módosítva

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy apró hangya. Olyan apró volt, hogy azt még a törpék is megirigyelhették volna. Társai gúnyolták, de nem vált hasznukra.

Egy napfényes nyári napon a király gyémánt kastélyához sietett, hogy segítsen a hangyatársainak.

Jaj, kegyelmes királyom, elfogyott a búzánk! -Jajgatott a hangya.

-Ne félj, mert adok, de előbb keresd meg a csudaszép lányomat, mert felvitte az égbe egy tornádó.

Három próbát kell kiállnod, ahhoz meg kell szerezned egy ládikát, amelyben az élet furulyája található- fejezte be a király a mondókáját.

A hangyácska ment, mendegélt száz meg száz esztendeig, mire egy aranykapus rézerdőben találta magát. Kapuján kijött egy kilencfejű sárkány és elkezdte mondani állandó szövegét: Hol jársz, ahol a madár se jár? Ha nem köszöntesz illendően, halál fia leszel!

Kedves sárkány, apó. Meg tudná mutatni az utat az élet furulyájához? – kérdezte a hangya.

-Édes fiam, illendően köszöntöttél, megmutatom az utat. – hörögte az öreg sárkány.

Azzal elállt az útból és mutatta a sárga ösvényt.

Hangya királyfi ment és csak ment hét esztendeig, akkor egy apró kunyhóhoz ért. Épp olyan apró volt, mint egy törpe, csak nem törpe lakott benne, hanem egy töpörödött, vén anyócska. Megszólalt öreges hangján: Kedves jó ízeltlábúm, mit keres az erdőben? Ha nem jól felel a kérdésemre, felfalom!

Az anyó ezt a kérdést tette fel: Melyik az az állat, amely, ha fürdik az élet vizében, megfiatalodik?

Hangyánk azt válaszolta: a griff.

Kiálltad a második próbát-mondta az anyó.

A kék út vezetett a kör közepébe, abból egy keskeny ösvény kanyargott, furcsa grádicsszerű út vezetett lefelé.

Egy barlang szájához vitt ki. egyszer csak remegni kezdett a föld. Egy háromszemű óriás csapkodta ököllel a pázsitot.  Apró hősünk megszólította: Maga lenne kedves óriás apó a furulya őrzője? Az óriás megszólalt dörmögő hangján: Ha legyőzöl, tiéd a királylány és a furulya is., ha nem, te leszel a vacsorám, bár nem biztos, hogy elég lennél, ezért menten el is taposlak!

A hangya futott, ahogy csak lábai bírták, de alig tudott menedéket keresni. Ebben a pillanatban megbotlott egy apró méretű hangszerben. Megfújta, erre az óriás hétrét görnyedt, és szerteszét szakadt. Darabjaiból a a kis hangya jót lakomázott és hihetetlen módon átváltozott egy erős daliás rovarrá. A királylány megörült és háromszor megcsókolta, a nagy rovarból jóképű királyfi lett.

Visszavitte a királykisasszonyt a királynak és az esküvőt hirdetett. Hét országot hívtak meg, már a gabonára nem is volt szükség, de a királyfi a kapott búzát elvitte volt társainak. Ha nem hiszed, járj utána!

NJS, meseíró

Ezt a mesét írta: NJS meseíró

12 éves leszek, művészeti tagozatra járok. Szívesen rajzolok, szeretek olvasni, a kedvenc témáim közé tartoznak az állatok.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!